Quantcast
Channel: מבחן אופניים | שטח
Viewing all 47 articles
Browse latest View live

מבחן אופניים ברגמונט קונטרייל LTD

$
0
0

עוד מעט לא יישארו אצבעות ביד אחת. אם אני צריך למנות את מספר מותגי האופניים המיובאים אלינו מגרמניה – רק בתחום השטח – יופיעו שם: קיוב, גוסט, פוקוס ועתה גם ברגמונט אשר עד לאחרונה היו בחזקת נפקד-נוכח אבל עתה הם במתקפת שוק מחודשת ואגרסיבית על ידי רוק-אנד-רואד היבואנים. (ק.ט.מ הם בכל זאת "בני דודים" מאוסטריה…).

היצע אופני ההרים של ברגמונט מורכב משתי משפחות: זנב קשיח ושיכוך מלא כשבכל אחת מאלו תמצאו שישה דגמים עם ייעודים שונים ולהם עוד גרסאות משנה רבות. יש ליצרן גם אופני סייקלוקרוס, ואופני כביש ותיור.

 

Bergamont contrail LTD. אופני שבילים עם גלגלי 29 אינץ', ו-120 מ"מ מהלך. קיט אביזרים טוב ומחיר של 12,500 שקלים. צילום: תומר פדר

Bergamont contrail LTD. אופני שבילים עם גלגלי 29 אינץ', ו-120 מ"מ מהלך. קיט אביזרים טוב ומחיר של 12,500 שקלים. צילום: תומר פדר

מה LTD מה?

לבחינה לקחנו את גרסת ה-LTD של דגם קונטרייל. מדובר באופני שיכוך מלא עם 120 מ"מ מהלך, גלגלי 29 אינץ' ושלדת אלומיניום. ה"קונטרייל" חדשים בליין המוצרים של ברגמונט ולפי הגדרת היצרן מיועדים לרכיבת שבילים, XC וסינגלים לא מאד טכניים.

גרסת LTD היא הגרסה הבכירה של הדגם הזה באלומיניום. מעליה יש את ה-8.4 שכבר מתהדר בשלדת קרבון ורכיבים ברמה גבוהה יותר. אבל לא מדובר כאן בגרסה נחותה – כלל לא. השלדה מיוצרת משילוב של צינורות אלומיניום שעוצבו בתהליך הידרופורמינג וחלקים אחרים (כמו במשולש המתלה) שעוצבו בחישול בתהליך שברגמונט טוענים כי הוא ייחודי להם. קיט המתלה כולל מזלג רוקשוק REBA עם קפיץ אוויר, שיכוך החזרה ונעילה, מאחור בולם של FOX אבולושן עם CTD. ה-FOX  שולט במתלה אחורי עם 4-זרועות שברגמונט מכנה X-Link וכמו דומיו תפקידו להפריד את כוחות הדיווש מהתליה ולספק לחץ פרוגרסיבי על הבולם.

העברת הכוח מגיעה כולה משיאמנו. שיפטרים SLX פוקדים על מעביר קדמי XT ומעביר אחורי XT שאדואו שלהפתעתי הגיע ללא המצמד ("פלוס"). המערך הזה שולט ב-30 הילוכים – קסטה של 10 מאחור (11-36) ושלוש פלטות לפנים על קראק שימאנו חלול.

על הבלימה מופקדים מעצורים הידראוליים של אוויד – דגם אליקסיר 5. בשני הטבורים תמצאו דיסקים בקוטר מכובד של 180 מ"מ. מחוררים ומאווררים כדת וכדין.

צמיגי שוולאבה נובי-ניק אגרביסיים למדי מורכבים על סט גלגלים מרשים מאד של מאוויק. זה סט מלא – ויקר – מסדרת קרוסרייד וכולל נאבות, שפיצים וחישוקים. כפי שגילינו בהמשך המבחן יש לסט הזה משמעות רבה מאד ב"חוויה" של האופניים.

האיבזור ההיקפי ממותג BGM וכולל מוט מושב, כידון (720 מ"מ רחבים), סטם, גריפים ומושב. כולם מאלומיניום, עשויים יפה מאד ובהחלט שמיישרים קו עם האיכות הכוללת הטובה מאד של האופניים האלו.

המשקל של אופני הבחינה (מידה M כולל נוזל נוגד תקרים ודוושות SPD) עומד על 14.2 ק"ג. המחיר לצרכן של אופני המבחן עומד על 12,450 שקלים. להשיג בסניפי רוק-אנד-רואד.

Bergamont contrail LTD. מזגל רוקשוק ריבה יעיל וקל משקל, דיסק מעצור בקוטר 180 מ"מ מספק עוצמת בלימה מצויינת. סט גלגלים של מאוויק תורמים המון לתחושת ה"פרימיום" של האופניים מברגמונט. צילום: תומר פדר

Bergamont contrail LTD. מזגל רוקשוק ריבה יעיל וקל משקל, דיסק מעצור בקוטר 180 מ"מ מספק עוצמת בלימה מצויינת. סט גלגלים של מאוויק תורמים המון לתחושת ה"פרימיום" של האופניים מברגמונט. צילום: תומר פדר

 

עושים פאאסים

הסט אפ של האופניים היה קל ומהיר למדי. כיוון זריז של המושב – פחות זריז ממה שחשבתי בשל האופן שבו הכסא מתחבר למוט ומקשה על עבודה עם מפתח אלן…כיוון לחצי האוויר בבולמים נוח מאד בזכות השנתות שעליהם ובדיקת לחצי האוויר בצמיגים ונשיכת הבלמים. תוך עשר דקות לערך כבר הייתי באוויר מדלג בין הסלעים בבן שמן.

Bergamont contrail LTD.  למתלים יכול מצויינת לספוג נחיתות מגובה. המתלה האחורי פרוגרסיבי וסופג יפה את הנחיתה. צילום: תומר פדר

Bergamont contrail LTD. למתלים יכול מצויינת לספוג נחיתות מגובה. המתלה האחורי פרוגרסיבי וסופג יפה את הנחיתה. צילום: תומר פדר

וזה היה סשן הרכיבה הראשון שבו גיליתי לאיטי את התכונות של האופניים האלו. ואי אפשר להתייחס לטיסת סינגלים מהירה מבלי לתת קרדיט לגיאומטריה של השלדה ולאופן שבו היא בנויה. מבט למטה למגלה צומת ציר מרכזי מאד מעובה – זה מרכיב מרכזי ביצירת עמידות בפיתול – תמיד בעייתי בשלדות של 29 אינץ'. לזה צריך להוסיף גם את הגלגלים המצויינים של מאוויק אשר לא רק מתגלגלים נהדר אלא גם עם מוספים רבות לקשיחות. ולעניין הגיאומטריה – כבר הזכרתי בעבר את הנוסחה ה"עדכנית" לאופני הרים – תמוכות שרשרת קצרות לזריזות, זווית היגוי שטוחה ליציבות ומיקום הרוכב במרכז המאסה. וזה בדיוק מה שקורה כאן. התמוכות באורך 440 מ"מ וזה יפה וקצר ל-29 אינץ' ועוד נותר מקום לבוץ…זווית ההיגוי היא 69.5 מעלות יחסית חדה בשל השימוש ב-29 אינצ'ים – והתוצאה היא אופניים שמתנהגים בחדות ובחדווה. ממש לא מרגישים כבדי-היגוי או סרבני פניה ולגמרי מענגים בין עצי ובחגווי הסלע של בן שמן.

מעולם לא הייתי חסיד גדול של דגם REBA מרוקשוק – אלא שהפעם בגרסתו העדכנית. הבולם הזה הגיע לבשלות והוא עושה כאן עבודה נהדרת. פיתול מזערי – ומאפייני שיכוך מצויינים. ממש נהנתי ממנו אם בסלעים או בהמשך ברכיבות XC ארוכות. התפעול של הנעילה (בורר כחול מעל לזרוע הימנית) קל מאוד ברכיבה ודרגות הנעילה המתגברות שלו – מאפשרות לדמות כיוון של שיכוך כיווץ והקשחה מיידית – מאד שימושי.

Bergamont contrail LTD. דיווש יהיה יעיל אם תנצלו את בורר CTD של בולם הזעזועים של FOX. האופניים מתגלגלים מאד מהר ותוכלו לכסות קילומטרים במהירות ונוחות טובים מאד. צילום: תומר פדר

Bergamont contrail LTD. דיווש יהיה יעיל אם תנצלו את בורר CTD של בולם הזעזועים של FOX. האופניים מתגלגלים מאד מהר ותוכלו לכסות קילומטרים במהירות ונוחות טובים מאד. צילום: תומר פדר

המתלה האחורי – בהתאם לתצורה שלו – מאד אקטיבי. יהיה עליכם להשתמש הרבה בבורר CTD שעל הבולם כדי למצות את יכולתו. הוא מקנה נוחות רכיבה מצויינת וגם – וכמובן – עקיבה טובה של פני הקרקע, גם תחת בלימה. ספיגת החבטות שלו מצויינת וגם נחיתות מגובה לא מרגישות כמו התרסקות אלה ספיגה הדרגתית ומתגברת.

העברת הכוח יצרה לי דיסוננס מכיוון אני מכיר את הערך המוסף של המעבירים עם המצמד. בלעדיו השרשרת מצליפה, מרעישה ולפעמים מדלגת מההילוך הנבחר.

עוד בתחום הדינוסס הוא ניתוב הכבלים החיצוני שאינו מבריק וחושף אותם לפגיעה. והכבל היחיד העובר דרך השלדה מנותב לכאחר יד ומרעיש בתוך הצינור.

המעצורים של אוויד תמיד זכו לביקורות מעורבות וגם הפעם. בעוד שהמעצור הקדמי תפקד נהדר – וסיפק עוצמה, מינון ומשוב מעולים. האחורי, הזהה לו בכל, סבל מספוגיות במנוף, עוצמת בלימה חלשה מדי וחוסר עקביות. הוא השתפר במהלך הקילומטרים של הבחינה אבל עדיין לא הגיע לרמה של הקדמי. המערכות המקבילות משימאנו עושות עבודה טובה יותר. אציין לחיוב את תושבת הקליפר האחורי – מיקום בתוך הזרוע, וביצוע מעולה.

Bergamont contrail LTD. השליטה במעברים טכניים טובה מאד. ליכולת הגלגול של ה-29 אפשר להוסיף תכונות ניהוג טובות של השלדה ומרכוז מאסה. צילום: תומר פדר

Bergamont contrail LTD. השליטה במעברים טכניים טובה מאד. ליכולת הגלגול של ה-29 אפשר להוסיף תכונות ניהוג טובות של השלדה ומרכוז מאסה. צילום: תומר פדר

על השבילים הפתוחים גיליתי מדוע האופניים האלו קיבלו את השם CONTRAIL או פס התאבכות כזה כמו שמשאיר אחריו מטוס בשמיים. הם סופר-מהירים. וכאן מגיע הקרדיט לגלגלים המעולים של מאוויק אשר יוצרים תחושה של דיוק ומוצקות כזו כמו שאנו מכירים ממכוניות גרמניות. כמו 29 אחרים גם כאן הזינוק מהמקום והתאוצות לא מאד מהירות אבל מהרגע שאתם תגיעו למהירות שיוט יהיה קל לשמור על התנע ועל הקצב המהיר. חלוקת יחסי ההעברה בקסטה מצויינת והיא תקל עליכם לשמור על הקאדאנס הנכון ברגליים. פשוט להוריד את הראש ולראות באיזו מהירות אתם צוברים קילומטרים – מרשים.

 

Bergamont contrail LTD. מפרט ותצורה מודרנית ואיכות גבוהה של "הנדסה גרמנית" כפי שאנו מצפים למצא בכלי רכב ממותג גבוה. צילום: תומר פדר

Bergamont contrail LTD. מפרט ותצורה מודרנית ואיכות גבוהה של "הנדסה גרמנית" כפי שאנו מצפים למצא בכלי רכב ממותג גבוה. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים GT KARAKORAM

למסלול טיול לאופניים – ריש לקיש

סיכום

ברגמונט קונטרייל הם אופציה מעניינת מאד לרוכבים אקלקטיים אשר מגוונים בטעמי השבילים שלהם. הם יספקו נוחות מצויינת ומהירות טובה ברכיבות למרחקים ארוכים אבל גם יתגמלו אותך בגיחות קצרות ואינטנסיביות בסינגלים – כל עוד אלו לא טכניים מדי. האיכות הכוללת טובה מאד וכך גם הביצועים והאפשרות לעשות הרבה דברים ושבילים מסוגים שונים עם אופניים אחד. כשהדיסוננס העיקרי הוא מהבחירה במעביר אחורי נטול מצמד. זה כזה 2013…


מבחן אופניים Norco Sight Alloy 7.1

$
0
0

קטגוריית ה-AM או האנדורו – כפי שכל מי שבאופניים היום טורח לציין בכל משפט שני – היא החמה והלוהטת בשוק האופניים העולמי וגם המקומי. כל אופניים שמיועדים לפלח הזה ברכיבת הרים מייצרים עניין רב ושבעתיים אם מדובר באופניים ממותג מוכר ועם מידת הגלגלים הקסומה של 27.5 אינץ'.

מותג נורקו מגיע אלינו מהחוף הצפון מערבי של צפון אמריקה (בריטיש קולומביה שבקנדה למי שלא זוכר איך הגלובוס מסודר). שם, הסינגלים ביערות הגשם הסמוכים לחופי האוקיאנוס השקט הם קובעים את הרף בתחומים רבים. והם נחשבים לקשוחים שבמותגי האופניים.

 

מבחן אופניים NORCO SIGHT ALLOY. אופני AM קשוחים עם 140 מ"מ מהלך וגלגלי 27.5.  המחיר 13K שקלים. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים NORCO SIGHT ALLOY. אופני AM קשוחים עם 140 מ"מ מהלך וגלגלי 27.5. המחיר 13K שקלים. צילום: תומר פדר

פיזיולוגיה

ה-SIGHT ALLOY מיועדים לרוכבים אגרסיביים, כאלו שחוששים לפצלח שלדת קרבון פריכה ומחפשים את הקשיחות והעמידות של אלומיניום 6061. לפי נורקו אלו לרוב יהיו רוכבים מיומנים, שמכירים היטב את השבילים שלהם, יודעים בדיוק מה הם מחפשים באופניים ויותר מפעם אחת הם יזרקו את האופניים במחסן מלוכלכים ורטובים.

לשלדה של ה-סייט יש את כל המרכיבים של אופני AM (All Mountain) מודרניים. תומכות שרשרת קצרות אשר ממקמות את הרוכב בחלק המרכזי/אחורי על ציר האורך של האופניים. זווית היגוי שטוחה של 67.5 מעלות אשר מקנה יציבות ובטחון רב במורדות ובמעברים טכניים. ציר מרכזי נמוך המוריד את המרכז הכובד וצינור שלדה עליון (טופ טיוב) שפוף המאפשר עמידה נוחה מעל וכן הטיה קלה של האופניים בפניות. מהלך מתלה של 140 מ"מ בכל קצה מתקבל ממתלים של FOX עם בוררי CTD (שלושה מצבי שיכוך: מורד, שביל וטיפוס) והם מסדרת EVOLUTION ה"עממית" יותר ביחס ל-"פקטורי" היקרים. ניתוב הכבלים הוא חיצוני ועובר מהצד של צינור השלדה הראשי.

על ההנעה מופקדת שימאנו עם שיפטרים של SLX מעביר אחורי XT פלוס עם מצמד ומעביר קדמי ד'אור עם חיבור קשיח לשלדה. המפרט התקני מדבר על סידור הילוכים של 2X10 עם שתי פלטות לפנים 24/38 וקסטה של עשרה הילוכים מאחור.

על הבלימה מופקדים מעצורים בסיסיים למדי משימאנו מסדרת ד'אור. בחזית דיסק 180 מ"מ ומאחור 160 מ"מ. אלו מוברגים לטבורי גלגל (נאבות) שימאנו ד'אור וחישוקי 27.5 SUN. הופתענו למצא צמיגים מאד מיוחדים קנדה Honey Badger ברוחב משמעותי של 2.35. בהחלט בחירה לא שגרתית.

יתר הרכיבים ממותגים NORCO כשהכידון הרחב – 740 מ"מ – מתבלט לטובה. אופני המבחן צויידו בנוסף גם במוט מושב הידראולי רוקשוק ריוורב. זו תוספת של כ-1.0 קילו למשקל כולל של 14.8 ק"ג ושל כ-1,400 שקלים למחיר האופניים שעומד על 13,000 שקלים.

 

מבחן אופניים NORCO SIGHT ALLOY. n,kLLOY. המתלה האחורי אקטיבי מאד ויעיל מאד, פעולתו מזכירה את זה של אופנוע שטח. זרוע אחורית רחבה לפעמים מגיעה למגע עם עקב הנעל. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים NORCO SIGHT ALLOY. n,kLLOY. המתלה האחורי אקטיבי מאד ויעיל מאד, פעולתו מזכירה את זה של אופנוע שטח. זרוע אחורית רחבה לפעמים מגיעה למגע עם עקב הנעל. צילום: תומר פדר

רכיבה

נורקו מכנה את המתלה האחורי של A.R.T והוא שונה ממתלה 4-חיבורים רגיל בכך שתומכות השרשרת מסתיימות הרבה לפני ציר הגלגל האחורי בעוד שתומכות המושב מתארכות ואוחזות בגלגל. גם הזווית שבה הזרוע פוגשת את הנדנדה שטוחה למדי – כמעט ישרה בדרך לפגוש את הבולם של FOX. המבנה של המתלה יוצר תנועה קשתית של ציר הגלגל כשבתחילת המהלך הוא נסוג ובהמשכו נע הציר לפנים. היתרונות הן סינון טוב של מהמורות קטנות, יעילות דיווש טובה ופעולת מתלה פרוגרסיבית.

כוונו את המתלים לסט-אפ המומלץ ואם עשיתם זאת נכון כנראה שאתם מסודרים. הכיול של נורקו למתלים של FOX התגלה כ"בול" (כל יצרן מזמין מספק המתלים את המפרט שלו) כבר בכיול הראשוני. כל שנותר הוא להרים את המושב לגובה הנכון ולצאת לשבילים.

מבחן אופניים NORCO SIGHT ALLOY. n,kLLOY. אגרסיביות בעיר לצד אזעקות ויירוטים. במציאות ההזויה שלנו מעט שפיות בסינגלים. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים NORCO SIGHT ALLOY. n,kLLOY. אגרסיביות בעיר לצד אזעקות ויירוטים. במציאות ההזויה שלנו מעט שפיות בסינגלים. צילום: תומר פדר

המתלה האחורי כמובטח באמת אקטיבי מאד – וכשהבולם במצבו הפתוח הוא מספק נוחות רכיבה טובה ועקיבה מצויינת אחרי פני השביל. יש בובינג (קיפוצים כתוצאה מדיווש) אבל לא  מוגזמים. כאופני דור אחרון רבים, גם הנורקו מעדיפים דיווש בישיבה – כך הם יהיו היעילים ביותר – אם בשביל שטוח או בטיפוסים. תנוחת הישיבה שמה את הרוכב במרכז ויש המון מקום מעל למוט העליון כדי לזוז ולתמרן.

בהקשר הזה אני חייב לציין לטובה את הזריזות ואת הנכונות של האופניים האלו לשנות כיוון ולשחק מצד לצד בשביל. הם מרגישים הרבה יותר זריזים וקלים להטיה מאופניים רבים אחרים – ובטח מכאלו עם גלגלי 29' – ובכל זאת יש להם את היכולת להתגלגל ולספוג מכשולים בזכות הגלגלים והמתלים המצויינים.

דיווש מאומץ בשבילי שדות פתוחים מגלה יכולת טובה לבנות ולהחזיק מהירות. מאד לא צפוי מאופניים בתצורה כזו. לצמיגים התנגדות מועטה יחסית לרוחבם – לגלגול, וסט הגלגלים גם הוא "בסדר" גם אם לא מצטיין. בשורה התחתונה, אם תרצו לכסות קילומטרים רבים עם האופניים האלו, הם יהיו שותף טוב לחציית מרחקים. מספקים נוחות טובה, תנוחת רכיבה טבעית, ויכולת שיוט מהירה עם מעט מאד שריפת אנרגיה מיותרת.  ויש גם ביקורת. המבנה של המתלה האחורי מאסיבי מאד – חוסן לעתיד – וזה מצויין. אבל הזרוע האחורית מאד רחבה ולא אחת חיכחתי עקבים בצד הרחב של הזרוע.

מבחן אופניים NORCO SIGHT ALLOY. n,kLLOY. אגרסיביות בעיר לצד אזעקות ויירוטים. במציאות ההזויה שלנו מעט שפיות בסינגלים. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים NORCO SIGHT ALLOY. n,kLLOY. אגרסיביות בעיר לצד אזעקות ויירוטים. במציאות ההזויה שלנו מעט שפיות בסינגלים. צילום: תומר פדר

הסינגלים הטכניים הם "ה"מקום לאופניים האלו. גם אם המשקל שלהם קצת יעיק עליכם במעלות. דיווש במעלה תלול יהיה הכי נוח בישיבה – ויספק את האחיזה והנשיכה הטובים ביותר בקרקע. פעולת המתלים באיזורים האלו פשוט מופלאה עם איזון נכון לפנים ולאחור ועם תחושה כאילו אין תחתית למהלך המתלה. כבר ראינו בעבר ביצועים פחות מוצלחים של המזלג הזה מ-FOX אבל זה בהחלט אחד המופעים הטובים שלו. כאן לזווית ההיגוי השטוחה יש יתרונות רבים כשהגדול שבהם הוא להקנות בטחון רב בקטעי סלעים טכניים. פשוט הורידו את המושב ותנו לעסק לעבוד – הם מאד ירשימו. הזרימה בסינגל מפותל ומסולע מדהימה – וככל שהשביל תלול ומהיר יותר כך נדמה שהנורקו האלו דוחקים בך לרכוב יותר ויותר מהר. ולא חייבים מורד כדי ליהנות מהמהירות של האופניים האלו – יעילות הדיווש (ויש גם בוררי CTD) יאפשרו "לתת גז" גם בקטעים שטוחים או עליות – עד העונג הבא.

מבחן אופניים NORCO SIGHT ALLOY. n,kLLOY. אגרסיביות בעיר לצד אזעקות ויירוטים. במציאות ההזויה שלנו מעט שפיות בסינגלים. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים NORCO SIGHT ALLOY. n,kLLOY. אגרסיביות בעיר לצד אזעקות ויירוטים. במציאות ההזויה שלנו מעט שפיות בסינגלים. צילום: תומר פדר

מעדיפים אופניים של NORCO עם גלגלי 29 אינץ'?

איך לקחת סיבובים כמו אלוף

פחות השתגענו מהבחירה של המעצורים – אלו מגיעים מתחתית המדף של שימאנו ובאמת שלא משלימים או מיישרים קו עם היכולת הדינאמית של השלדה והמתלים. עוצמת הבלימה ישנה (בעיקר בחזית) אבל המינון והמשוב לא טובים, והבלם האחורי לא היה עקבי בפעולתו. אני הייתי נוטה להחליף לסט אחד מסדרת SLX או XT אם יש תקציב. הדלתא מאד-מאד מורגשת.

סיכום

ציפיתי למצא אופניים מאד ממוקדים – כאלו שרוכב בבריטיש קולומביה יכול להעריך. אבל מצאתי אופניים שככל שהם טובים בין העצים והסלעים הם גם יתגמלו אותך בשבילים פתוחים ובמסעות ארוכים – אפילו שזו לא הגדרת התפקיד שלהם. האיכות הכוללת של השלדה טובה, העובדה שהיא מאלומיניום מפחיתה מהמחיר ומוסיפה לעמידות. חבילת המתלים המקורית לא פחות מקסומה אבל מנגד הבחירה במעצורים בסיסיים, סט גלגלים בסיסי למדי והעדר מושב הידראולי כפריט תקני פוגמים הן בחווית הרכיבה והן בתמורה לכסף.

איור בחסות צח פלדמן, קריקטורה למייל ב 39.99 שח zack73@012.net.il

איור בחסות צח פלדמן, קריקטורה למייל ב 39.99 שח zack73@012.net.il

מבחן אופניים מרידה 120-400

$
0
0

זה לא סוד גדול שאופני הרים עם גלגלי 26 אינץ' כבר אינם במרכז מוקד ההתעניינות של רוכבי השטח. אחרי ההיסטריה של גלגלי 29 הגדולים, אשר השאירה מקום גם ל-26, הגיעה שריפת הקוצים של גלגלי 27.5 אינץ' (או 650B כפי שהפיוריסטים אוהבים לכנותם) ולא השאירה אחריה צ'אנס ל-26. וזה לא שנוצרה כאן קטגורייה נוספת – אלא שהאופניים עם 26 אינץ' נזנחו כמעט לחלוטין על ידי הלקוחות.

וכמו בדברים רבים אחרים בשיווק, גם כאן נוצרה הזדמנות להפוך את הלימון ללימונדה.

 

מבחן אופניים מרידה 120-400. להתחיל לרכוב ברצינות מבלי לשבור את קרן ההשתלמות. רק 4,200 שקלים ואתם בעסק. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים מרידה 120-400. להתחיל לרכוב ברצינות מבלי לשבור את קרן ההשתלמות. רק 4,200 שקלים ואתם בעסק. צילום: תומר פדר

מרידה 120-400

גרסה 400 של המרידה 120 מוגדרת כאופני שבילים. וזה בגדול אומר שהאופניים האלו מיועדים לשימוש כללי ולא אגרסיבי מדי בשטח. זו גרסת הכניסה של הדגם ובהתאם לא תמצאו כאן את פריטי האיבזור מהמדפים הגבוהים ביותר. ולמרות זאת, האופניים עשויים מאלומיניום שעבר עיצוב בהידרופורמינג. למתלה האחורי, 4 זרועות ומהלך שך 120 מ"מ. הגימור נאה מאד באפור מט ותמצאו בה גם פריטים "אופנתיים" כמו מיסבי היגוי קוניים.

המתלים מגיעים מ-SUNTOUR. מאחור יש קפיץ אוויר שניתן לכיוון, למזלג כיוון חיצוני לקפיץ סליל פנימי, כיוון שיכוך ונעילת מהלך מהכידון. הבולם האחורי מסדרת RAIDON, נטול כיוונים (למעט לחץ אוויר) ועם נעילת מהלך. קיט מתלים תכליתי למדי אם כי נחמד לגלות שיש אפשרות כלל להתעסק עם כיולם.

מבחן אופניים מרידה 120-400. 30 הילוכים ומעביר אחורי שימאנו עם מצמד - הפתעה מאד חיובית במבחן הזה. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים מרידה 120-400. 30 הילוכים ומעביר אחורי שימאנו עם מצמד – הפתעה מאד חיובית במבחן הזה. צילום: תומר פדר

בתחום העברת הכוח תמצאו סט מלא של שימאנו ממשפחת ד'אור. עם 30 הילוכים ומעביר ד'אור אחורי חדש עם מצמד (שלמדנו לאהוב מאד בסדרות הגבוהות יותר של הרכיבים). גם זרועות ההנע ונאבות הגלגלים של שימאנו.

על הבלימה מופקדים מעצורים הידראוליים מ-TEKTRO. אלו נושכים דיסק של 180 מ"מ בחזית ו-160 מ"מ מאחור. בידיות של אלו אין אפשרות לכיוון מרחק או חופש.

כל יתר האיבזור ההקיפי ממותג "מרידה" וזה כולל הפעם גם את חישוקי הגלגלים והצמיגים ברוחב 2.1. התאמת הצבעים והאיכות הכללית של הרכיבים האלו בהחלט שמיישרים קו עם הרמה של השלדה והם יוצרים יחד חבילה הוליסטית ואחידת מראה ואיכות.

מרידה 120-400 איזנו את המאזניים שלנו על 15.5 ק"ג והם עולים ברוזן מינץ 4,179 שקלים.

 

רכיבה

בגיאומטריה של השלדה, ובתנוחת הרכיבה עליהם, האופניים מרגישים ומתנהגים כמו אופני הדור-האחרון. תמוכות שרשרת קצרות, מוט עליון ארוך וזווית היגוי שכאן, על גלגלי 26 אינץ' יכולה להיות חדה יחסית עם 69 מעלות, ללא חשש מפיתול הגלגל.

לכידון יש רייז גבוה והוא גורם לרוכב לחוש כאילו הוא "בתוך" האופניים בניגוד ל"מעל". אחרי כידונים רבים ברוחב 700 מ"מ ומעלה – הוא פתאום הרגיש לי צר מדי עם 645 מ"מ מקצה לקצה. סידור הקוקפיט טוב למדי, עם התוספת של כפתור הנעילה למזלג ובונוס של חיווי למעבירי ההילוכים בשיפטרים מ-ד'אור.

היה עליי להתעסק די הרבה עם הסט-אפ של המתלים. המזלג היה רך מדי וחסר שיכוך – עם אפקט מינמאלי של הבורר. בעוד שהבולם הרגיש "דביק" והתקשה להתחיל לנוע. לבסוף מצאתי את האיזון כשגלשתי מעבר ל-30% SAG בבולם (מהלך השקיעה הראשונית), ועם תוספת לחץ אוויר בחזית. כך הגעתי לתוצאה בה המתלים היו אקטיביים מאד וסיפקו נוחות וספיגה טובים.

מבחן אופניים מרידה 120-400. המתלים רכים ונוחים, המחיר בובינג כשמדוושים בעוצמה. עם 15.5 ק"ג המשקל מורגש ברכיבה ארוכה ומעלות. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים מרידה 120-400. המתלים רכים ונוחים, המחיר בובינג כשמדוושים בעוצמה. עם 15.5 ק"ג המשקל מורגש ברכיבה ארוכה ומעלות. צילום: תומר פדר

המחיר היה בובינג מורגש מאד – בעיקר בשל העדר פלטפורמה יציבה ומחסור בשיכוך. כאן מתגי הנעילות היו מועילים מאד. והחליפו את הרכות המתנודדת בנוקשות קופצנית כשהיה עליי לדווש ביעילות. יחד עם זאת, יכולתי למצא את הכיול המתאים לשבילים הפתוחים (שבילים לבנים) עליהם רכבתי, כמו גם לגיחות סינגלים נמרצות יותר. כאן עם 120 מ"מ של מהלך אפשר ליהנות מגיהוץ טוב וספיגה של קפיצות מתונות. אבל לא צריך להגזים. תלחצו חזק ותרגישו את המזלג מתעוות תחת בלימה או סיבוב, והציר הקדמי הדקיק מתקשה לאחוז איתן ברגליים המפותלות של מזלג XCR של SUNTOUR. אפשרי, אבל תזכרו שלא להגזים.

כבר פגשנו בעבר מעצורים של TEKTRO ולרוב המפגשים היו טובים. הפעם הביקורת מעורבת, בעיקר בשל מחסור בעוצמה ונשיכה. יש מהלך מצויין בידיות הארוכות, יש מינון מעולה ומשוב מדוייק – אבל חסרה נשיכה איתנה – משהו שעל גלגלי 26 אינץ' לדיסק 180 מ"מ לא אמור להיות בכלל בעייתי. העוצמה השתפרה ככל שנקפו הקילומטרים והרפידות נשחקו יותר לתוך הדיסקים, אבל גם אחרי כעשרה ימי רכיבה וכמה עשרות קילומטרים לא קיבלנו את העוצמה לה ייחלנו.

הפתעת המבחן הזה היה קיט העברת הכוח של שימאנו. ד'אור היא סדרה שהפכה כמעט לברירת מחדל כשרוצים לבנות אופניים ב"תקציב". אלא שהמערכת שפגשנו הפעם, עם המצמד מאחור, תפקדה נהדר וללא דופי. מביאה עימה את מנעד היכולת שיש ל-30 הילוכים, יחד עם העברת הילוכים נקיה ורהוטה, על פני תחום עומסים רחב מאד. כאן יש לי רק תשבחות.

קומפלימנטים נוספים מגיעים גם לצמיגים של מרידה. אלו מאזנים יפה בין אחיזה טובה לבין יכולת להתגלגל בקלות למרות הקוביות שעל הסוליה. הם אינם רחבים מדי "רק" 2.1, אבל ימצאו אחיזה בסוגי שטח רבים ולא יענישו אם תחליטו בוקר אחד לרכוב על האופניים האלו לעבודה.

 

מבחן אופניים מרידה 120-400. שורה תחתונה? עשינו הכל, נהנינו ולא הוצאנו יותר מדי כסף. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים מרידה 120-400. שורה תחתונה? עשינו הכל, נהנינו ולא הוצאנו יותר מדי כסף. צילום: תומר פדר

השתפרתם? בדקו MERIDA 140!

עוד יותר בזול? מרידה 27,5 אינץ' עם זנב קשיח

סיכום

במימד שלא אוהבים להודות בו, על מנשא הרכב, המרידה 120-400 לא נראים זולים. ורק מביני דבר יזהו כי באופני כניסה עסקינן. מצד המעשי תוכלו לעשות על האופניים האלו הרבה מאד. דיווש יהיה יעיל אם תנעלו את המתלים, תרצו נוחות שחררו אותם לפעול. העברת ההילוכים מפנקת – לא פחות. ורק הבלמים חסרי עזוז אבל אולי שנכונים וממתנים בחבילה המיועדת לרוכבים אשר מגששים את תחילת דרכם בעולם המופלא של אופני ההרים. ובמחיר שיחזיר לכם עודף מ-4,200 שקלים תוכלו לצאת  ולחוות כמעט כל דבר שיש לשטח להציע, ללמוד לרכוב, לשפר את הכושר ואז להתקדם לאופניים עם מכללים טובים יותר ומשקל נמוך יותר. אז מה אם הגלגלים 26 אינץ'.

מבחן אופניים רוקי מאונטיין אלטיטיוד 750

$
0
0

כבר דשנו בעבר בסוגיה מה בדיוק מגדיר את הדיסציפלינה אליה שייכים זוג אופניים כאלו או אחרים. הקונצנסוז מתייחס כמעט תמיד לכמה מרכיבים: מהלך המתלה, זווית ההגוי, אורך תמוכות השרשרת ובסיס הגלגלים. גם לקוטר הגלגלים (היום אפשר כבר לבחור שלוש מידות) יש משמעות בהקשר הזה. ואם נסתכל על הרוקי מאונטיין אלטיטיוד 750 – גרסת האלומיניום הבכירה של הדגם הזה – תמצאו פיזיולוגיה של אופני AM/אנדורו. מהלך מתלה של 150 מ"מ, מזלג FOX שמנמן בקוטר 34 מ"מ, זווית היגוי שטוחה של 66 מעלות, תומכות שרשרת ובסיס גלגלים קצר – אבל היצרנית מגדירה אותם כאופני שבילים (TRAIL) בעוד שבקו המוצרים דגם ה-SLAYER הוא האגרסיבי יותר ומוקדש ל-AM.

 

מבחן אופניים rocky mountain altitude 750. הכי טוב באלומיניום. מוצר פרימיום והמחיר בהתאם. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים rocky mountain altitude 750. הכי טוב באלומיניום. מוצר פרימיום והמחיר בהתאם. צילום: תומר פדר

עולים לגובה

ה-750 הוא כאמור גרסת האלומיניום הבכירה של הדגם. השלדה עשויה מצינורות שעוצבו בתהליך הידרופורמי והיא עשויה מאלומיניום מסדרה 7000 שהוא קל וקשיח יותר מסדרה 6000 הנפוצה יותר בייצור אופניים. בין הפיצ'רים של השלדה אפשר למצא ניתוב כבלים פנימי, ראש היגוי קוני, ניתוב פנימי למוט מושב הידראולי, מערכת "ride-9" המאפשרת שינוי גיאומטריה ושיכוך (נרחיב בהמשך) וכן את המתלה האחורי של רוקי smooth link בעל הנדנדה ועל מהלך של 150 מ"מ.

המתלים מגיעים מ-FOX מסדרת FLOAT עם מזלג 34 מ"מ בחזית בעל מהלך 150 מ"מ ובורר CTD . מאחור בולם של FOX גםה הוא עם CTD וכיול ספציפי של רוקי למשימה של האופניים האלו.

מערכת העברת הכוח היא שילוב של SRAM ו-שימאנו. המעביר הקדמי הוא SRAMX7 קשוח הפוקד על שתי פלטות, מעביר אחורי שימאנו XT שאדואו פלוס – מהדור האחרון הכולל גם את המצמד שאהוב עלינו כל-כך. שיפטרים של שימאנו מסדרת SLX יתקתקו לכם 20 הילוכים בסידור 2X10 מודרני.

גלגל ההנעה מאסיבי של RACE FACE שגם נראה נהדר ותורם הרבה לחיבור עם האופניים ולמוצקות הכללית. ושאר האביזרים ההיקפיים מגיעים גם הם מאותו הספק ומציגים איכות כללית גבוהה מאד.

על הבלימה מופקדים מעצורים הידראוליים של שימאנו מסדרת SLX. הרוטורים בשני הקצוות בקוטר 180 מ"מ ולמנופי הבלם אפשרות לכיוון המרחק מהכידון.

ראוי לציין את סט הגלגלים. זה מסומן כ-"רוקי 25" והמשמעות היא שהגלגלים האלו נבנו במיוחד לפי המפרט של רוקי. במרכזם נאבות שימאנו SLX, שפיצים של DT SWISS חישוקי אלומיניום SUNRINGLÉ ועל כל זה צמיגים אגרסיביים של קונטיננטאל ברוחב 2.4 וקוטר של 27.5 כמובן.

המשקל של האופניים (לפי המאזניים שלנו עומד על 14.8 ק"ג) והמחיר (לפי אתר רוזן ומינץ היבואנית) עומד על 18,000 שקלים ולחברי המועדון 13,500 שקלים.

 

מבחן אופניים rocky mountain altitude 750. בולסים סלעים ונוסכי בטחון. ויכולים גם לזלול קילומטרים עם דיווש יעיל וטיפול מצויין בעליות. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים rocky mountain altitude 750. בולסים סלעים ונוסכי בטחון. ויכולים גם לזלול קילומטרים עם דיווש יעיל וטיפול מצויין בעליות. צילום: תומר פדר

מטפסים, צוללים ופונים

הקילומטרים הראשונים של המבחן נעשו בגילבוע. בסדרה ארוכה של שיפועים ודרדרות אשר התחלפו לסירוגין מטיפוס תלול למורד תלול. כאן, וכבר אחרי 10 קילומטרים של רכיבה, הבנתי מדוע רוקי מתעקשת להגדיר את האופניים האלו כאופני שבילים. הם יודעים לטפס – עקב האכילס של אופניים ארוכי מהלך. אבל כדי שיטפסו טוב, יהיה עליכם להשקיע מעט זמן וסבלנות בכיול נכון של המתלים ובעיקר לנצל את ה-CTD שעל הפוקסים. למתלים האלו מהלך ארוך מאוד ובכיול הנכון, הם רגישים מאד לפני השטח. העברת הבורר למצב T ייעלה מאד את הדיווש – בעיקר מורגש במתלה האחורי, כאשר בחזית העדפתי לא אחת להישאר עם השיכוך הרך ביותר כדי לעזור לי לספוג את האבנים של הגלבוע. כך המתלים עקבו יפה אחרי פני השטח, הכוח ירד ביעילות לקרקע, גם הודות לצמיגים המצויינים מ-קונטיננטאל.

תנוחת הרכיבה ממורכזת ונכונה מאד למאמצי הדיווש, אם במעלה או במישור, וכידון רחב (750 מ"מ) ממקם אותך במנח מאד אגרסיבי על האופניים. אלו אינם אופניים קלים – נושקים ל-15.0 ק"ג – אבל על האוכף הם מרגישים קלים הרבה יותר – אפילו בטיפוס ואם לא תקפידו על תנוחת רכיבה נכונה במעלה הם ישושו להניף גלגל קדמי לאוויר.

המעלה התחלף בסינגל מפותל בין עצים – בסגנון שרבים מכירים מהרי ירושלים. שילוב של אבנים ושל סלעים, עם פניות רבות, מעט דרדרת ושיפועים מתחלפים. כאן הרוקי טסו. העברת הכוח תפקדה ללא דופי, גם כשהעברתי הילוכים בפאניקה אחרי שתקעתי בלי תנופה במוצאה של פניה חדה. המזלג הקדמי מוצק ומספק היגוי מדוייק מאוד ומקנה בטחון רב שמגיע עם הידיעה שאין מכשולים רבים שלא יצליח לטפל בהם.

בקטע הרכיבה האחרון בגלבוע התברברתי בניווט והיה עליי לרדת מורד דרדרתי תלול מאד על אבנים בגודל תפוזים ואשכוליות. לא אשקר אם אומר שהיית יבטוח שאני עומד להתרסק ובגדול. אבל הרוקי ספגו את החבטות, בלעו את הסלעים והביאו אותי בחתיכה אחת לתחתית. מאד התרשמתי. בהמשך, בסדרת הצילומים שאתם רואים, תיקלתי מדרגות סלע וסדרות של קפיצות – לגמרי בלי דרמה ועל בסיס כיול המתלים הראשוני.

בהקשר המתלים חשוב לציין את RIDE-9. מדובר למעשה בתושבת אקצנטרית של הבולם האחורי אשר מאפשרת שינוי של גיאומטריית השילדה ומאפייני השיכוך (על ידי שינוי זווית הבולם ביחס למתלה). כל שצריך זה מפתח אלן וחמש דקות כדי לבחור בין 4 מצבים בסיסיים כשבכל מצב עוד 4 מצבי-משנה.  בשתי הקצוות ההשפעה של התושבת מורגש מאד. ובגלבוע רכבנו כשהמזלג במצב השטוח ביותר, 66.6 מעלות, למען הבטחון במורדות, ובקטעי השבילים הלבנים והסינגלים של בן שמן, חידדנו את הזווית ל-68.3 מעלות. זה אולי לא נשמע הרבה אבל השילוב של שינוי הגיאומטריה יחד עם שינוי השיכוך מאד, מורגש. אם בחדות ההיגוי, האחיזה בחזית, וכמובן הבטחון והיציבות בקטעים טכניים.

לבלמים של SLX לקח כדי הרבה זמן כדי לסיים את שלב ההרצה ולהתחיל לבלום כמו שצפוי ממעצורים ודיסקים בקוטר 180 מ"מ. כשזה קרה, התפקוד היה נהדר, עם עוצמה, ומשוב מצויינים. אנחנו זירזנו את התהלך מעט על ידי שיוף שכבה דקה מהרפידה.

מבחן אופניים rocky mountain altitude 750. תושבת בולם עליונה RIDE-9  מאפשרת שינוי גיאומטריה ושיכוך בעזרת מפתחות אלן וחמש דקות. השינוי בתהנהגות מאד מורגש. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים rocky mountain altitude 750. תושבת בולם עליונה RIDE-9 מאפשרת שינוי גיאומטריה ושיכוך בעזרת מפתחות אלן וחמש דקות. השינוי בתהנהגות מאד מורגש. צילום: תומר פדר

מה לא אהבנו? חסר לנו במחיר הזה מוט מושב הידראולי. המעביר האחורי מאד חשוף לסחל'ה ולכלוך מהגלגל האחורי ומעצורים ושיפטרים של XT היו משלימים יפה יותר את החבילה הזו.

על מה עפנו? על הגימור השקוף מהמם של השלדה. על סט הגלגלים המצויין ועל המתלים הנהדרים.

 

מבחן אופניים rocky mountain altitude 750. אופני שבילים או אופני כל-הר? הקורי אלטיוד עושים את הכל - באמת! צילום: תומר פדר

מבחן אופניים rocky mountain altitude 750. אופני שבילים או אופני כל-הר? הרוקי אלטיוד עושים את הכל – באמת! צילום: תומר פדר

מבחן אופניים rocky mountain thunderbolt

מבחן אופניים bergamont contaril LTD

סיכום

רוקי מאונטיין אלטיטיוד 750 מעממים עוד יותר את הגבולות שבין הסגמנטים השונים של אופני ההרים. וגם אם המתלים, הגיאומטריה, והמשקל מלמדים כולם על אופניים ל-אול מאונטיין, ההגדרה של רוקי באמת שמתאימה להם יותר. מדוע? בזכות הביצועים שלהם בטיפוס, בזכות המתלה אשר מאפשר התאמת הגיאומטריה גם לסינגלים טכניים פחות ומהירים יותר. הסך הכל של היכולת הופך את האופניים האלו ליותר מ"סתם" אופני AM וזו הפואנטה. המראה, המגע והתחושה מאחרי הכידון כולם של מוצר פרימיום – והמחיר בהתאם.

מבחן אופניים Bergamont Fastlane 6.4

$
0
0

רוני נאק – שטח (www.automag.co.il)

צילומים: תומר פדר

 

התפריט שמגדיר "אופני מרתון" ברור למדי. המטרה היא לאפשר לך הרוכב לעבור כמה שיותר קילומטרים בכמה שפחות מאמץ. כדי לעמוד במשימה הזו על אופני המרתון להיות מצויידים בגלגלים גדולים – 29 אינץ' במקרה הזה – שלדה קלת-משקל בעלת גיאומטריה הנוטה לצד היציב, רכיבי הנעה קלים, וגלגלי שיניים בעלי יחס העברה ארוך אשר יאפשרו שיוט מהיר בקאדנס (סל"ד דיווש) איטי.

ובנקודה הזו, אחרי שהבנו את הקונספט, נוצר דיסוננס. מהסיבה שאופניים בסיסיים לעולם יהיו כבדים יותר מאופני עילית אשר עשויים מחומרים אקזוטיים ושוקלים כקליפת ביצה. לכן, זה היה מעניין לראות כיצד ברגמונט, יצרנית האופניים מהמבורג גרמניה, מצאה את הפתרון לדלתא בין ההגדרה לבין התקציב.

 

מבחן אופניים BERGAMONT FASTLANE 6.4 מתלה אחורי X-לינק מוצק, בולם זעזועים בסיסי אבל גם תושבת מעביר קדמי על-השלדה וניתוב כבלים דרכה. איכות כללית מעולה. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים BERGAMONT FASTLANE 6.4 מתלה אחורי X-לינק מוצק, בולם זעזועים בסיסי אבל גם תושבת מעביר קדמי על-השלדה וניתוב כבלים דרכה. איכות כללית מעולה. צילום: תומר פדר

מבנה ומפרט

פאסטליין 6.4 הם כאמור גרסת הבסיס של דגם פאסטליין מעליהם עוד שתי גרסאות כאשר הגרסה הבכירה אשר מצויידת בשלדת קרבון ורכיבי קצה מהמדף העליון של FOX ו-שימאנו, מחירה נושק ל-30 אלף שקלים. גרסת 6.4 לא "שוברת" את סף העשירייה עם תג מחיר של 9,350 שקלים.

ל-6.4 שלדת אלומיניום 6066, חומר נפוץ ומוכר בייצור שלדות אופניים. הצינורות מעוצבים בתהליך הידרופורמי ויוצרים עם חיבורם שלדת שיכוך מלא עם מהלך של 100 מ"מ. ברגמונט מכנה את המתלה האחורי X-לינק וזה מתייחס לנדנדת המתלה האחורי המאסיבית אשר תומכת במתלה על זרועותיו ומקנה קשיחות בפני פיתול ודיוק של השליטה במהלך. בולם זעזועים אחורי של X-FUSION  עם קפיץ אוויר וכיוונים לשיכוך כיווץ והחזרה. התליה בחזית היא ממזלג רוקשוקס 100 מ"מ גם הוא עם קפיץ אוויר, שיכוך החזרה ונעילת מהלך. הגיאומטריה של השלדה תומכת בייעוד אבל שומרת במקביל על התצורה המודרנית המקובלת היום. תמוכות שרשרת קצרות באורך 440 מ"מ, זווית היגוי שטוחה לשלדת גלגלי 29 אינץ' של 69.5 מעלות. יחד זה יוצר פלטפורמה מאוזנת מאד עם נטיה ליציבות ושמירה טובה על הכיוון. ניתוב הכבלים עובר בחלקו דרך השלדה ורובו תחתיה ומוצמד עם חבקים לצינור הראשי.

מבחן אופניים BERGAMONT FASTLANE 6.4 תושבת קליפר בלם אחורי נחבאת בין זרועות השלדה - מה שהופך אותה ואת הקליפר לחסינה בפני פגיעה מכאנית - אהבנו! צילום: תומר פדר

מבחן אופניים BERGAMONT FASTLANE 6.4 תושבת קליפר בלם אחורי נחבאת בין זרועות השלדה – מה שהופך אותה ואת הקליפר לחסינה בפני פגיעה מכאנית – אהבנו! צילום: תומר פדר

מעבירי ההילוכים ורכיבי ההנעה מגיעים כמעט-כולם משימאנו. המעביר הקדמי נח על תושבת שלדה קבועה והוא מסדרת ד'אור המעביר האחורי – SLX – ללא מצמד ויחד הם מדלגים בין 30 הילוכים בעזרת שיפטרים של ד'אור. קסטה אחורית SRAM עם יחס 11-36 וקראנק שימאנו עם שלוש פלטות 40/30/22 שיניים.

מעצורי דיסק הידראוליים של שימאנו אמונים על הבלימה עם דיסק 180 מ"מ בחזית ו-160 מ"מ מאחור. שם, מאחור תמצאו תושבת קליפר מוסתרת ומוגנת בין זרועות המתלה. הדיסקים מחוברים לנאבות שימאנו ד'אור ואלו שרוכות לחישוקי אלומיניום נאים מ-סאן-רינג'ל. בחירת הצמיגים רומזת על הייעוד עם שני צמיגי מירוץ מהירים מאוד משוואלבה (rocket ron ו-racing ralph). האביזרים ההיקפיים: כידון, מוט מושב, גריפים – מגיעים מקו האקססוריז של ברגמונט והם מיישרים קו באיכותם עם האופניים.

מבחן אופניים BERGAMONT FASTLANE 6.4 קוקפיט מרווח ונוח בזכות כידון שטוח ברוחב 680 מ"מ. בורגי האלן השונים בין המעצורים לשיפטרים עצבנו אותנו בס-אפ. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים BERGAMONT FASTLANE 6.4 קוקפיט מרווח ונוח בזכות כידון שטוח ברוחב 680 מ"מ. בורגי האלן השונים בין המעצורים לשיפטרים עצבנו אותנו בס-אפ. צילום: תומר פדר

מחיר האופניים עומד כאמור על 9,350 שקלים. המשקל איזן את המאזניים שלנו על 14.2 ק"ג לא הכי אוריריים ליישום הזה.

 

רכיבה

הסט-אפ הבסיסי של האופניים אינו שונה מזה של אופני שיכוך מלא אחרים. כוונו את שקיעת המתלים לכ-20% מהמהלך, בעזרת לחץ אוויר ולפי משקל גופכם ואפשר לצאת לדרך. כך יצאנו לסדרת רכיבות מבחן על שבילים פתוחים (שבילים "לבנים" בהגדרה הברנז'אית) וגם בסינגלים קלים, זורמים ולא מאד טכניים כמו זה של גברעם. הרכיבה הראשונה חשפה, בכיול הבסיסי, פער מורגש מאד בין מתלה קדמי רך מדי למתלה אחורי קשה מדי שמתקשה לעקוב אחרי פני השטח – אפילו בשביל מפולס. היה עלינו להפחית בהרבה את לחץ האוויר המומלץ (ירדנו לכ-80 PSI  מאחור) של הבולם האחורי כדי לקבל את אותו גיהוץ מפורסם שבזכותו אנו  ואתם כה אוהבים אופני 29 אינץ' עם שיכוך מלא. בחזית המצב היה הפוך והרמנו את לחץ האוויר לכמעט 100 PSI  כדי להתאזן עם המתלה האחורי. עוד קצת דיגדוגים של בוררי השיכוך וקבלנו תוצאה מספקת אפילו שמבדובר ברכיבי מתלה בסיסיים למדי. ביטוי לכך אפשר למצא בפערים בין עשרת ה"קליקים" של בורר השיכוך של הבולם האחורי. בין הקליק הרביעי והשישי יש פער גדול אשר גורם לבולם מצד אחד ליותר מהיר מדי ומצד שני איטי ונוקשה מדי.

תנוחת הרכיבה מצויינת, ומתאימה היטב לייעוד. דיווש נוח עם יחס נכון בין הכידון הרחב (680 מ"מ) והשטוח לבין המושב והדוושות. כך יכולתי לבלות שעות באוכף מבלי להתעייף כשאני נהנה מהנטייה הטבעית של השלדה ליציבות ומתמקד בדיווש היעיל ביותר.

העברת הכוח לא זימנה הפתעות לא נעימות. בתחילה עיקמתי את האף נוכח חסרונו של מעביר אחורי עם מצמד – אני יודע התרגלתי לטוב – ובכל זאת, לא נרשמו פישולים בכל הקילומטרים שרכבתי וההילוכים עברו באופן חלק ומדוייק לפנים או מאחור ועל פני מנעד עומסים רחב מאד. גם המעצורים ביצוע נהדר – אלו נזקקו למעט הרצה כדי להתאים היטב רפידה לדיסק. ומרגע שהשחיקה הראשונית הסתיימה, החלו לבלום באופן חזק עם יכולת למינון מדוייק ועוצמה טובה. בהחלט משהו שעומד בתחרות גם עם מערכות בלימה יקרות הרבה יותר.

קחו את האופניים לשטח על הונדה ג'אז!

נסו אופני הרים Bergamont Contrail

זה לוקח קצת זמן ומאמץ לבנות מהירות על האופניים האלו – בשל המשקל ויחסי ההעברה הארוכים – אבל מרגע שאתה מגיע למהירות שיוט (קצת מעל 30 קמ"ש באיזורים בהם רכבתי) קל מאד לשמור על הקצב. זאת, בזכות הגלגלים הגדולים, הצמיגים בעלי התנגדות נמוכה לגלגול וגם מתלה אחורי שלא זולל לך יותר מדי כוח בדרך לגלגל האחורי.

מבחן אופניים BERGAMONT FASTLANE 6.4 מהירים מאד על שבילים לבנים, מתגמלים בסינגלים זורמים ולא מאד טכניים. כלי מעניין לגמוע קילומטרים רבים ביום אחד. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים BERGAMONT FASTLANE 6.4 מהירים מאד על שבילים לבנים, מתגמלים בסינגלים זורמים ולא מאד טכניים. כלי מעניין לגמוע קילומטרים רבים ביום אחד. צילום: תומר פדר

סינגלים מהירים וזורמים כמו גברעם מתאימים היטב לאופניים האלו. כל עוד אין סוויטצ'בקים מהירים ורצופים או קפיצות גבוהות, אפשר להוריד את המושב וליהנות מקצת התקפה ואגרסיביות בין העצים. זווית ההיגוי השטוחה והגלגלים הגדולים מחייבים רכיבה אסרטיבית והשכבות עמוקות לתוך פניות.

הצמיגים שנבחרו מעדיפים באופן ברור קרקע מהודרת וקשה. כמה גיחות לשבילי חול ולשבילים תחוחים נגמרו בפרצי קללות וטילוף רגלי. אם אתם גרים באיזורי החול, יש לשקול החלפת צמיגים.

מבחן אופניים BERGAMONT FASTLANE 6.4 כשנגמר השביל מתחיל החשבון וכשגרסת העילית עולה פי שלוש מאלו - התמורה לכסף לא רעה בכלל. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים BERGAMONT FASTLANE 6.4 כשנגמר השביל מתחיל החשבון וכשגרסת העילית עולה פי שלוש מאלו – התמורה לכסף לא רעה בכלל. צילום: תומר פדר

סיכום

גם אם הם אינם הכי קלים או מיוצרים מהחומרים האקזוטיים ביותר, מסוגלים הפסטליין 6.4 לעמוד בהגדרות של אופני מרתון. אחרי הבחינה גם לא הייתי מהסס להירשם עמם למרתון מדברי או מירוץ XC לחובבים. לאופניים איכות כוללת טובה ורכיבים יעילים ועמידים אשר מספקים את הסחורה גם אם בלי הזוהר של מותגי-על או סדרות קצה. החסרונות יהיו משקל עצמי, בולם אחורי בעל רזולויות כיול בעיתיות וצמיגים הסולדים משטח רך. הם יתאימו לרוכבי הרים שמתקדמים מאופני כניסה בסיסיים ויתגמלו רוכב מיומן יותר שרוצה לגמוע הרבה קילומטרים מבלי להוציא המון על שלדות מחומרים אקזוטיים (ולפעמים פגיעים). כל זה יחד עם תג המחיר הסביר .

מבחן אופניים TREK Fuel EX 9.8

$
0
0

משפחת FUEL  של מותג TREK  ממוקמת מזה שנים בלב הקונצנזוס של עולם אופני ההרים. אם רצית אופניים טובים שיהיו מסוגלים לתת הרבה – FUEL  היו ברירת המחדל (אם לא היית מוצא משהו שידגדג לך את בלוטת החשק קצת יותר). לשנת 2015 הציגה TREK  דגמים רבים עם גלגלי 27.5 אחרי שהימרה – די בגדול – על הטרנד של 29 ולא לגמרי קלעה.

 

מבחן אופניים Trek Fuel EX 9.8 בהחלט אופני ההרים הטובים יותר שיש היום בשוק. המחיר לא קל 25,200 שקלים. קרבון, אלומיניום, מגנזיום וטיטאניום - הכל כאן! צילום: תומר פדר

מבחן אופניים Trek Fuel EX 9.8 בהחלט אופני ההרים הטובים יותר שיש היום בשוק. המחיר לא קל 25,200 שקלים. קרבון, אלומיניום, מגנזיום וטיטאניום – הכל כאן! צילום: תומר פדר

פזיולוגיה

הפיול 9.8 הם אופני שבילים, לא מאוד אגרסיביים ונמצאים בתחום כזה של הסקאלה אשר מאפשר להם להתאים למגוון משימות. הם נשארים עם מהלך מתלים של 120 מ"מ – אולי carry over מה-29 אינץ' – ומתפנקים עם שלדת קרבון OCLV (מיוצרת בטאיוון), מתלה אחורי מאלומיניום ורשימת טכנולוגיות ארוכה מאד – כמעט כולה ייחודית ל-TREK: נדנדת מתלה EVO  ממגנזיום, בולם אחורי DRCV  של FOX, גיאומטריית G2, מיסבי היגוי חרוטיים, ניתוב כבלים דרך השלדה, מוט מושב הידראולי, מתלה אקטיבי תחת בלימה ועוד. בהחלט רשימה מרשימה.

שימאנו מסדרת XT  סוגרת את הפניה עם מעביר קדמי בחיבור ישיר לשלדה ומעביר אחורי עם מצמד. שיפטרים של XT  מקפיצים את השרשרת דרך 20 הילוכים (2X10) וקראנק תואם. בתחום הבלימה שמחתי למצא את המעצורים הנפלאים מסדרת XT. דיסק 180 מ"מ בחזית ו-160 מ"מ מאחור. הדיסקים מסדרת ICETECH  עשויים מ"סנדוויץ'" של מתכות כדי לפזר חום טוב יותר. והם נראים טריק לאללה.

מבחן אופניים Trek Fuel EX 9.8 בהחלט אופני ההרים הטובים יותר שיש היום בשוק. המחיר לא קל 25,200 שקלים. סט גלגלים מצוין, מעצורים מ ע ו לי ם מסדרת XT. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים Trek Fuel EX 9.8 בהחלט אופני ההרים הטובים יותר שיש היום בשוק. המחיר לא קל 25,200 שקלים. סט גלגלים מצוין, מעצורים מ ע ו לי ם מסדרת XT. צילום: תומר פדר

עוד ראוי לציין את סט הגלגלים המצויין מבונטראגר  Rhythm Comp. נאבות שמנמנות עם חישורים מדורגים, מיסבים חלקלקלים ואטומים ותיקתוק אופנתי של הנאבה האחורית. חישוקי אלומיניום מאותה המשפחה מגיעים מוכנים לצמיגי טיובלס ועליהם נעולים צמיגים רב-שימושיים ברוחב 2.35 בחזית ו-2.2 מאחור.

האיבזור ההקיפי מגיע מבונטראגר. כידון קרבון עם רייז של 15 מ"מ, מושב עם מסילות טיטאניום, גריפים ננעלים וסטם. רוקשוק מספקת את מוט המושב ההידראולי המצויין שלה – עם ניתוב כבל דרך השלדה ותוספת משקל של כ-600 גרם.

מבחן אופניים Trek Fuel EX 9.8 בהחלט אופני ההרים הטובים יותר שיש היום בשוק. המחיר לא קל 25,200 שקלים. מתלה אחורי נהדר פותח יחד עם קבוצת PENSKE ממירוצי פורמולה 1. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים Trek Fuel EX 9.8 בהחלט אופני ההרים הטובים יותר שיש היום בשוק. המחיר לא קל 25,200 שקלים. מתלה אחורי נהדר פותח יחד עם קבוצת PENSKE ממירוצי פורמולה 1. צילום: תומר פדר

קצת על זוויות. זווית ההיגוי היא 68 מעלות שטוחה אבל לא יותר מדי. אורך תמוכות השרשרת הוא 433 מ"מ וגם זה קצר אבל לא באופן קיצוני וזווית מוט המושב היא 73 מעלות שזה נוטה לאחור אבל, ניחשתם, לא באופן קיצוני. אם יש משהו ללמוד מהנתונים האלו הוא ש-TREK  הלכה על בטוח כשהיא מסתמכת על האופסט של הגיאומטריה G2 ועל הזוויות הנ"ל כדי להגיע לשיווי המשקל הנכון מבחינתה בין זריזות ליציבות כיוונית.

המשקל של האופניים – פלוס דוושות SPD – עומד על 13.2 ק"ג קלילים. המחיר לעומת זאת כבד למדי: 25,200 שקלים – אאוץ'.

 

רכיבה

אני מסתכן כאן, בחמת הזעם של העורכים שלי, אבל ממש אהבתי את האופניים האלו. הם עושים כל-כך הרבה דברים, כל-כך טוב, שאפשר להבין מדוע המשפחה הזו אהודה על רוכבי הרים רבים בכל העולם. תנוחת הרכיבה (אופניים במידה 17.5 עבדכם ;180 על 73 ק"ג) הייתה "בול" עליי. היחס בין הכידון, לקראנק למושב (אחרי שכוון) היה מצויין ומצאתי את הפוזיציה ממורכזת ונוחה אם לדיווש בקטע XC  ארוך או לגלף סינגל לח ביער של אחרי הגשם. התפעול של המושב מצויין והוא חף מהחופשים המעצבנים של הדור הראשון.

TREK  עשתה עבודה רבה בתחום המתלים והשילוב של DRCV  (שני תאי אוויר אשר נפתחים ונסגרים בתלות במצב הבולם) יחד עם RE:aktiv טכנולוגיית מתלים שמגיעה מעולם מירוצי המכוניות. הבולם מגיב הן לשטח והן למאמצאי הדיווש. הוא ייתן תמיכה ו"פלטפורמה יציבה" בעת הדיווש אבל יספוג נחיתה מגובה רב כשהוא נוטש את התמיכה לטובת ספיגה. עד כאן התיאוריה. בפועל בשטח, זה עובד, כמה מפתיע, בדיוק כפי ש-TREK  הבטיחה. וזה נדיר שהיומרה באמת הופכת למציאות באופן כה מורגש. האופניים מטפסים בצורה מצויינת, כשהם מורידים את הכוח מצויין לקרקע ומוצאים אחיזה גם במצבים גבוליים למדי. ומצד שני האופן שבו האופניים מגהצים שבילי אבנים, מהמורות קטנות וגדולות ונחיתות בקיפוצים – מאד – אבל מ א ד – מרשים. בהחלט אחד המתלים הטובים ביותר שעליהם רכבתי מעולם.

מתלה אחורי כה מרשים שם מעט בצל את המזלג הקדמי. זה, FOX  32 , מספק פעולה נכונה, בעל רגישות טובה לבאמפים קטנים וספיגה סבירה של נחיתות גדולות. אבל הוא אינו מיישר את הקו ביחס למה שקורה מאחור, לוקה בפיתול תחת עומסים של בלימה ופניות חדות ואינו כה רגיש ואקטיבי כמו הבולם האחורי. החבילה כולה מרשימה מאד – אבל יכלה להיות טובה עוד יותר (ויקרה יותר מן הסתם) עם FOX36 או PIKE על החרטום.

מעבירי ההילוכים תיקתקו ללא דופי בכל מהלך המבחן. גם אחרי שטבלו בשלוליות, הותזו בבוץ כבד, ולוטפו בעשב רטוב שניגב כל זכר לשימון שהיה על השרשרת. למעביר האחורי יש מצמד – ושוב זה הוכיח את יעילותו במגוון רחב של תנאי שטח ומשקעים.

אם צריך לקבוע אמת מידה למעצורים של אופניים יהיו ה-XT  האלו בצילום הגדול ביותר. מצאתי בהם את כל מה שצריך במעצור – בכל כלי רכב – מהלך מנוף קצר, נשיכה ראשונית חזקה, מינון מצויין, ועוצמת בלימה שמרגישה כאילו היא מסוגלת לעצור מוביל טנקים. רוצה בדיוק כאלו – ולא משנה באיזה אופניים.

מבחן אופניים Trek Fuel EX 9.8 בהחלט אופני ההרים הטובים יותר שיש היום בשוק. המחיר לא קל 25,200 שקלים. מתלה אחורי נהדר פותח יחד עם קבוצת PENSKE ממירוצי פורמולה 1. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים Trek Fuel EX 9.8 בהחלט אופני ההרים הטובים יותר שיש היום בשוק. המחיר לא קל 25,200 שקלים. מתלה אחורי נהדר פותח יחד עם קבוצת PENSKE ממירוצי פורמולה 1. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים Trek Remedy 8 27.5 2014

טיול אופניים – סינגל יער בית קשת

חלוקת המשקל ברכיבה מאוזנת ונכונה, הפרונט מספיק קל כדי להניפו באוויר ללא מאמץ מהותי וכשהמושב במצבו הנמוך אפשר לתקוף סינגלים בצורה מאד אגרסיבית. כאן, בין העצים והסלעים של מכורתנו בן שמן, גיליתי אופניים הששים לשעשוע, קל מאד לזרוק אותם מפניה לפניה, האחיזה שלהם אפילו במרגרינה של אחרי הגשם טובה מאד, והם מספיק סלחניים כדי לספוג את טעויות הרכיבה שלכם או לדלג מעט דרופ קטן ששכנת מקיומו – כמו שגיליתי. ככל שרכבתי יותר, כך הקצב עלה, וכלל שהייתי אגרסיבי יותר, כך הם הרשימו אותו ביכולת הספיגה של המתלים והגיהוץ המושלם של השטח. צריך רק לארגן פרונט טוב יותר וזהו…אני כותב את זה ובא לי לקפוץ על האופניים ולצאת לרכוב – פאק!

התבאסתי מקילופי צבע קטנים של הגימור הצהוב-זוהר של אופני המבחן. ושמחתי שיש מיגון לתחתית של שלדת הקרבון היקרה ולתמוכת השרשרת מהצלפה. מצאתי שכידון הקרבון גמיש מאד, ומוסיף רבות לתחושת הרכות של האופניים. אם זה לא בא לכם טוב, אפשר להחליף.

 

מבחן אופניים Trek Fuel EX 9.8 בהחלט אופני ההרים הטובים יותר שיש היום בשוק. המחיר לא קל 25,200 שקלים. הדרך לבירה עוברת דרך בן שמן. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים Trek Fuel EX 9.8 בהחלט אופני ההרים הטובים יותר שיש היום בשוק. המחיר לא קל 25,200 שקלים. הדרך לבירה עוברת דרך בן שמן. צילום: תומר פדר

סיכום

אלו לגמרי האופניים המרשימים ביותר שרכבנו עליהם עד היום. תאמרו שזו לא חכמה לאור המחיר הרם, אבל רכבנו על אופניים יקרים מאלו שלא פרטו על נימי נפשנו באופן שמתקרב בכלל לזה. האופניים האלה ירחיבו את מעטפת היכולת של כל רוכב, בוודאי של רוכב מיומן ומבין, עם יכולת מצויינת בטיול XC ארוך או בגיחת סינגלים רווית אדרנלין ואטרף. החבילה הכוללת מרשימה באיכותה, בביצוע, ועומדת בציפיה ויותר. הדלתא שבין המזלג למתלה האחורי מעצבנת אבל היא רק בגלל המצויינות של המתלה האחורי ופחות בגלל משהו "רע" שקורה מקדימה. ובכל זאת היינו רוצים שבמחיר הזה יהיה מזלג משמעותי יותר בחזית. אז? לגזור ולשמור. חשוב לציין כי TREK  מציעה גם גרסת 29 אינץ' של האופניים האלו במחיר זהה של 25,200 שקלים. אם אתם בשוק בדקו גם אותם לפני שתחליטו.

מבחן אופניים Corratec Inside Link 10Hz

$
0
0

רוני נאק צילום: תומר פדר

לא צריך להיות חד אבחנה כדי לקלוט שיש בעולם האופניים מספר זעום של ספקים בתחומי המתלים וההנעה. וכמעט שזה לא משנה איזה שם של מותג מתנוסס על שלדת הקרבון/אלומיניום/טיטניום שלכם, רוב הסיכויים הם כי המתלים מגיעים מפוקס או רוקשוקס ומערכות ההנעה והבלמים הם של שימאנו או SRAM. "היי יש גם את @&^%" יאמרו המבינים, וזה נכון אבל משקלם – במאסת האופניים קטן יחסית – ואני לא סופר את יצרני הרכיבים הבסיסיים אשר מייצרים אופניים במיליוני יחידות. ואחרים אשר יטענו "כן, אבל המתלים מכויילים לפי ההגדרות הייחודיות של כל מותג". נכון גם אתם צודקים.

כל ההקדמה הזו באה להעביר את המסר שהיום יותר מתמיד מתקשים יצרני האופניים למצוא את ה"דלתא" את היתרון היחסי, אשר יבליט וירים אותם מעל יער שלדות האופניים שנראה לרבים זהה כמעט לגמרי.

מבחן אופניים corratec. מתלה insideLink 10Hz. האם הפכו את הפשוט למורכב או שעלו כאן על משהו? האם האלסטומר בא לחפות על המגבלות של הנדסת המתלה? צילום: תומר פדר

מבחן אופניים corratec. מתלה insideLink 10Hz. האם הפכו את הפשוט למורכב או שעלו כאן על משהו? האם האלסטומר בא לחפות על המגבלות של הנדסת המתלה? צילום: תומר פדר

אז אם את הרכיבים ההיקפיים אפשר לקנות ממספר ספקים מוגבל, הדרך הטובה ביותר להתבלט טכנולוגית היא דרך השלדה. אם בקינמאטיקה של תנועת המתלה, גיאומטריה פרוגרסיבית, חומרים אקזוטיים או ביצוע יוצא דופן. כאן נכנסת לתמונה CORRATEC הגרמנית.

בקצרה מדובר במותג גרמני אשר משכנו בבוואריה למרגלות האלפים כ-30 קילומטרים בלבד ממינכן. הם החלו פעילות בשנת 1990 ומייצרים כיום מנעד מוצרים רחב מאד של דגמים להרים, לכביש, אורבאניים, וחשמליים. השלדות הן ברובן אלומיניום מסדרות 7000 ויש גם קרבון בדגמים הבכירים.

אלינו הם מיובאים על ידי רן זילכה ומשווקים דרך האתר שלו וחנויות מפיצים.

 

מבחן אופניים corratec 10Hz. מהונדס בגרמניה, מיוצר בטיוון, משווק בישראל. אופני AM עם טכנולוגית מתלה ייחודית שגם עובדת! צילום: תומר פדר

מבחן אופניים corratec 10Hz. מהונדס בגרמניה, מיוצר בטיוון, משווק בישראל. אופני AM עם טכנולוגית מתלה ייחודית שגם עובדת! צילום: תומר פדר

InsideLink 10Hz

טוב…אז מה יש לנו כאן. הדגם שבחנו הוא היצירה האחרונה במעבדת ה"יוצא דופן" של קוראטק. אבל עוד לפני שאכנס לקישקעס להלן עיקרי הדברים. מדובר בשלדת אלומיניום בגיאומטריה הפרוגרסיבית שאנו רואים יותר ויותר מותגים המשתמשים בה. תומכות שרשרת קצרות 438 מ"מ, זווית היגוי שטוחה של 68 מעלות, זווית מושב זקופה עם 74 מעלות וקורת שלדה עליונה ארוכה 575 מ"מ באופני הבחינה. התיכנון וההנדסה של כל זה נעשו בגרמניה, הייצור בטייוון, וההרכבה הסופית נעשית ליד מינכן. בחינה מקרוב של השלדה מגלה הקפדה "ייקית" על פרטים וגימור. אם זה הלחמות יפות מאד, מובילי כבלים ממוקמים נכון, בורגי אלומיניום באנודייז צבעוני ועוד. ייקה.

מבחן אופניים corratec 10Hz. אלסטומר מימין נדנדת מתלה משמאל - בולם זעזועים ג'נרי של רוקשוקס מקבל העצמה ליכולת. גימור השלדה מצויין. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים corratec 10Hz. אלסטומר מימין נדנדת מתלה משמאל – בולם זעזועים ג'נרי של רוקשוקס מקבל העצמה ליכולת. גימור השלדה מצויין. צילום: תומר פדר

בשלדה הזו יש "קונצים" רבים. אם זה קראנק PRESSFIT העשוי משני חלקים שנועד להוסיף לקשיחות הכוללת, ניתוב חלק מהכבלים דרך השלדה, תושבות מתלה אחורי אקצנטריות, צירי מתלה רחבים במיוחד וממוסבים התורמים לעמידות בפיתול זרוע אחורי בפרופיל נמוך המגנה על קליפר הבלם האחורי ועוד.

ספקית המתלים היא רוקשוקס עם מזלג רווליישן RLT  עם נעילה מרחוק ומהלך של 130 מ"מ. בולם אחורי מונארך RT עם נעילה ושיכוך החזרה. העברת הכוח היא סט של 2X10 שמגיע עם שימאנו XT. מאחור למעביר יש מצמד (שאנו אוהבים מאד), לקדמי יש תושבת מוצקה לשלדה והוא מקפיץ אשר השרשרת על קראנק XT חלול. שיפטרים XT מצוינים.

מבחן אופניים corratec 10Hz. כידון רחב אבל קוקפיט עמוס, ניתוב הכבלים תחת השלדה הוא בסדר - היינו רוצים לראות את הכל נכנס לתוך השלדה ומנקים את הלוק. שיפטרים ומעצורים מעולים של שימאנו XT. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים corratec 10Hz. כידון רחב אבל קוקפיט עמוס, ניתוב הכבלים תחת השלדה הוא בסדר – היינו רוצים לראות את הכל נכנס לתוך השלדה ומנקים את הלוק. שיפטרים ומעצורים מעולים של שימאנו XT. צילום: תומר פדר

גם המעצורים מגיעים משימאנו – XT עם דיסקים ICE בקוטר 180 בחזית ו-160 מאחור. אלו מוברגים לסט גלגלים ZZYZX עם נאבות מכורסמות ועליהם צמיגי קונטינטאל ברוחב 2.2. גם הכידון הרחב (740 מ"מ) והסטם מגיעים מ-ZZYZX.

תוספת מקומית, של היבואן הישראלי, של מוט מושב הידראולי מעולה של רוקשוקס היא בהחלט מבורכת בעיקר מכיוון שהיא כלולה במחיר של האופניים (ברגיל זו תוספת של כ-1,400 שקלים). זה עומד על 19,000 שקלים והמשקל על 14.2 ק"ג כולל דוושות.

 

המתלה

המון סוגים של מתלים יש בעולם אופני ההרים, וזה בהחלט אחד מיוצאי הדופן. במידה מסוימת מזכיר את מתלה DW שיש במותגים אמריקאיים רבים אלא שכאן הנדנדה העליונה היא פנימית, בתוך משולש השלדה הקדמי – מכאן השם. התצורה הזו עדיין יוצרת ציר ווירטואלי (VPP) אשר מדמה זרוע ארוכה יותר, וממוקמת, ווירטואלית, במקביל ומעל לקו תמוכת השרשרת – המטרה היא לנטרל את כוח דיווש מלהשפיע על המתלה. ולפי קוראטק המתלה הזה לא צריך נעילה, פלטפורמה או גיזמוז אלקטרוניים כדי לספק את הסחורה בכל תוואי שטח ומאמץ דיווש או שניהם יחד.

מבחן אופניים corratec 10Hz. נדנדות מתלה אוברסייז למלחמה בפיתול יחד עם צירים מחוזקים ומיסבים. קראנק פרספיט העשוי משני חלקים. טכנולוג. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים corratec 10Hz. נדנדות מתלה אוברסייז למלחמה בפיתול יחד עם צירים מחוזקים ומיסבים. קראנק פרספיט העשוי משני חלקים. טכנולוג. צילום: תומר פדר

10Hz הוא הכינוי של התושבת הקדמית של הבולם. מדובר למעשה בתושבת "צפה" המורכבת משני אלסטומרים הסופגים את התדר הגבוה שמגיע עם חירפוצים בשטח. לפי היצרן, החיכוך הפנימי של בולמי הזעזועים, יחד עם סף הפריצה של הבולם מונעים אפשרות לטפל ביעילות בשיבושים קטנים. בולם גומי כזה – להלן אלסטומר – חסר למעשה חיכוך פנימי ומגיב מיידית לכל שיבוש בשטח. האופניים מגיעים עם שני סטים: קשה ורך. ואפשר להחליפם בעשר דקות עבודה ושני מפתחות אלן.

 

רכיבה

למרות המבנה המורכב, הכיוון הראשוני, "סט אפ", יחסית פשוט. זאת, בזכות טבלת משקל/לחצי אוויר של היצרן והשנתות שעל בולמי הזעזועים אשר הופכים כל כיוון SAG ראשוני לקליל. תנוחת הרכיבה ממורכזת למדי ועם חלוקת משקל פחותה לאחור. המשקל מתחלק באופן שווה יותר בין הגלגלים וזה בא לידי ביטוי גם בהיגוי חד ומדויק יותר וגם באחיזה טובה מאד של הפרונט בקרקע – אחרי שהתרגלנו לנדידה בכמה שלדות פרוגרסיביות מהדור האחרון. לסט אפ יש משמעות רבה באופן שהאופניים והמתלים כאן עובדים לכן הייתי משקיע בזה יותר מחמש דקות.

מבחן אופניים corratec. חירפוצים קטנים או נחיתות גבוהות לתוך גינת סלעים - עבודת המתלה האחורי מרשימה למדי ונוסכת בטחון. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים corratec. חירפוצים קטנים או נחיתות גבוהות לתוך גינת סלעים – עבודת המתלה האחורי מרשימה למדי ונוסכת בטחון. צילום: תומר פדר

ספיידרטק – כואב לך? שים טייפ!

מבחן אופניים Trek Fuel 9.8

הרכיבה כללה שני פרקי XC פתוחים באזור השרון על שבילי החול ספוגי הגשמים – לבחון את יעילות הדיווש ואת נוחות האופניים ועוד שני פרקים האחד בחורשים הסופר-טכני והאחר בסינגלים החינניים של בן שמן שם גם האופניים צולמו.

ובשורה התחתונה? קוראטק עומדים בהבטחת היצרן. המתלה האחורי מספק לאופני ה-27.5 אינטצ' האלו נוחות רכיבה מרשימה מאד ועקיבה מדויקת של הגלגל את פני הקרקע. ולא משנה אם זה על פני באמפים עוקבים בשבילי חול או בגינות הסלעים. הבידוד של ה"דברים הקטנים" מרשים ביותר ומשאיר את מערכת החיבורים המורכבת של המתלה ואת בולם הזעזועים, לטפל באתגרים החשובים באמת.

התחלנו עם SAG  של 20% אבל הגענו לתוצאה עדיפה עם כמעט 25% ובהמלצת היצרן השארנו את הבולם משוחרר בכל מתארי הרכיבה – וזה עבד פנטסטי. מרשים מאד. כמה מרשים? שלא נגענו כלל בכיול המתלה כשעברנו משבילי XC לסלעים ולקיפוצים של הסינגלים ההרריים. המתלה הקדמי גם הוא עשה עבודה טובה למדי ודרש מעט תשומת לב. הקיטורים לגביו נוגעים לקצת פיתול שמורגש כשיש אחיזה מאד טובה תחת הגלגלים. העקיבה אחרי פני השטח טובה והעמידות בפני סגירת מהלך מצוינת. האיזון הזה של השלדה יוצר כלי סינגלים חזק מאד אשר משלב זריזות ודיוק היגוי עם יכולת מופלאה של המתלים לספוג, לגהץ ולהוריד את הכוח לקרקע כשצריך. במצבים הבודדים שבהם חסרה אחיזה זה היה כשלחץ האוויר בצמיגים החדשים היה גבוה מדי.

יתר הרכבים תפקדו נהדר. אם אלו הבלמים של XT אשר מספקים מודולציה ועוצמה מרשימים מאד או העברת הכוח אשר התמודדה יפה גם כשפספסנו העברות בשיא העומס על השרשרת. כיאה למערכת של 2X10 כל ההילוכים היו זמינים על שתי הפלטות ללא תלונות מצד המעברים גם במצבי הקיצון.

 

מבחן אופניים corratec. חירפוצים קטנים או נחיתות גבוהות לתוך גינת סלעים - עבודת המתלה האחורי מרשימה למדי ונוסכת בטחון. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים corratec. חירפוצים קטנים או נחיתות גבוהות לתוך גינת סלעים – עבודת המתלה האחורי מרשימה למדי ונוסכת בטחון. צילום: תומר פדר

סיכום

יש המון סוגי מתלים לאופני הרים וזה אחד המרשימים שבהם. וזה מרשים עוד יותר כשזוכרים שמדובר בבולם זעזועים ג'נרי שלא עבר התאמה מיוחדת אצל גורו מתלים מקודש. כאופני ALL MOUNTAIN המסוגלים לסינגלים טכניים למדי אבל גם שלא לענות את הרוכב כשצריך לדלג כמה קילומטרים על "שביל לבן" בדרך לגינת הסלעים הבאה.

הסתייגויות? החיווט סביב הכידון מאד עמוס כאשר לכבלים הרגילים מצטרפים עוד שניים – למוט המושב ונעילת המזלג. המושב לא מאד נוח כשמבלים שלוש שעות ויותר בשבילים וזהו בעצם.

האופניים האלו הם פרי של מחשבה מאד קפדנית, וזה בא לידי ביטוי בהנדסה יוצאת דופן הקפדה על פרטים וביצוע נאה מאד. עוד ראוי לציין לשבח את התוספת, ללא תשלום וכפריט סטנדרטי, של מוט המושב ההידראולי. ואחרי שאמרנו את כל זה וביחסי למחירי אופניים אחרים המצוידים ב-מתלי SW או VPP אחרים, יש כאן עסקה מאד מעניינת – נכון גם ב-19 אלף שקלים.

מבחן אופניים bergamont Revox 3.0

$
0
0

כתב: רוני נאק צילומים: תומר פדר

אופניים בסיסיים הם כמו לחם וחמאה. אתה יודע כמעט תמיד מה שאתה עומד לקבל עד לרגע הטעימה ואז, המרכיבים יכולים להפתיע אותך – לטוב או לרע – אם הם מצטיינים או מחבלים בחבילה הכוללת. אופניים מכילים בכל זאת כמה מרכיבים יותר מאותו כריך בסיסי, והפעם ההגדרה תחת צילום הפרופיל המצודד שלהם אומר: "זנב קשיח 29 אינץ'".  אבל זו עדיין הגדרה רחבה מדי שכן גם לה יש "רזולוציות" של חומרים, רמות רכיבים שונות וכמובן תג מחיר. הפעם בחרנו בגרסה הצנועה של משפחת REVOX, כזו אשר לפי היצרן – ברגמונט – היא כלבוניקית. ובשפת רוכבי האופניים המשמעות היא שהם מתאימים לרכיבות שטח מתונות ("שבילים לבנים") אבל גם ליוממות ורכיבה עירונית.

 

מבחן אופניים BERGAMONT REVOX 3.0. בסיסי זה לא בהכרח משעמם! מעצורים הידראוליים נהדרים מ-TEKTRO בהחלט בעלי ערך מוסף רב בחבילה הזו. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים BERGAMONT REVOX 3.0. בסיסי זה לא בהכרח משעמם! מעצורים הידראוליים נהדרים מ-TEKTRO בהחלט בעלי ערך מוסף רב בחבילה הזו. צילום: תומר פדר

REVOX 3.0

זו כאמור הגרסה הצנועה  של הדגם כשמעליה יש עוד שש גרסאות מאובזרות יותר כולל גרסת קרבון יקרה מאד. המכנה המשותף של כל הגרסאות הוא השימוש בגלגלי 29 אינץ' וזנב קשיח – יש שתי רמות של שלדות אלומיניום וכאמור שלדת קרבון אחת. השלדה של גרסת 3.0 עשויה אלומיניום 6061 ומשלבת חלקים שיוצרו בחישול וצינורות שעוצבו בהידרופורמינג. זהו תהליך שבו נאטמים קצות הצינור הגולמי אשר מוכנס לתבנית ואז מוזרם לתוכו נוזל בלחץ גבוה מאד אשר גורם לצינור לקבל את צורת התבנית. זו שיטת ייצור מקובלת מאד גם בעולם הרכב כשיתרונה הוא מתיחה אחידה של החומר מבלי ליצור נקודות חולשה ואפשרות לקבל צורות נקיות יותר. עוד אפשר לראות בשלדה דרופאאוטים מכורסמים נהדרים, הלחמות מדויקות ויפות לעין וכן ניתוב כבלים חכם וגימור נאה.

הגיאומטריה של השלדה היא לגמרי דור אחרון. תמוכות שרשרת קצרות באורך 445 מ"מ, זווית היגוי חדה למדי של 71 מעלות, מוט עליון ארוך, ציר גל הנע (קראנק) 70 מ"מ מתחת לצירי הגלגלים כדי להוריד את מרכז הכובד ועוד. ויש במידות הנ"ל לספק רמז עבה למדי להפתעה שציפתה לנו.

מבחן אופניים BERGAMONT REVOX 3.0. בסיסי זה לא בהכרח משעמם! מזלג בסיסי למדי עם קפיצי סליל וללא אפשרות לכוון שיכוך. מתפתל תחת עומס אבל רוב הזמן סביר למדי בהקשר הזה. סט גלגלים טוב מאד וצמיגים מצויינים. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים BERGAMONT REVOX 3.0. בסיסי זה לא בהכרח משעמם! מזלג בסיסי למדי עם קפיצי סליל וללא אפשרות לכוון שיכוך. מתפתל תחת עומס אבל רוב הזמן סביר למדי בהקשר הזה. סט גלגלים טוב מאד וצמיגים מצויינים. צילום: תומר פדר

בחזית תמצאו מזלג בסיסי למדי של SUNTOUR עם קפיצי סליל ואפשרות לכוון עומס ראשוני. המהלך עומד על 100 מ"מ ואין כיווני שיכוך כלל.

העברת הכוח מגיעה משימאנו. מאחור תמצאו מעביר ACERA אשר מקפיץ את השרשרת על קסטה בת 8 הילוכים. בחזית מעביר M-310 שולט בשלוש פלטות קדמית. 24 הילוכים מניינם עם שליטה דרך שיפטרים M-310 של שימאנו. גם הקראנק מגיע מהמדף הבסיסי של שימאנו – אנחנו הוספנו לו דוושות SPD לטובת המבחן.

המעצורים הם הידראוליים של TEKTRO. גם פה ציפה לנו פינוק בדמות דיסק אובר-סייז 180 מ"מ בחזית ו-160 מ"מ מאחור. אלו מעצורים מסדרה M290 ויש לנו ניסיון מצוין איתם.

מבחן אופניים BERGAMONT REVOX 3.0. בסיסי זה לא בהכרח משעמם! איבזור היקפי BGM, קוקפיט מרווח ותנוחת רכיבה זקופה. תותבים מאפשרים להנמיך את הכידון. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים BERGAMONT REVOX 3.0. בסיסי זה לא בהכרח משעמם! איבזור היקפי BGM, קוקפיט מרווח ותנוחת רכיבה זקופה. תותבים מאפשרים להנמיך את הכידון. צילום: תומר פדר

עוד נזכיר את חישוקי הגלגלים האיכותיים מ-סאן-רינגל ועליהם צמיגי שוואלבה דו-שימושיים ברוחב 2.10 עם פנימיות.

כל יתר האבזור מגיע מחטיבת האבזור של ברגמונט וממותג BGM. ראוי לציין את הכידון הרחב שיש לו גם "רייז" של 15 מ"מ. ואפשר לכוון את הגובה שלו באמצעות ספייסרים על ראש ההיגוי.

המשקל עומד על 14.4 ק"ג והמחיר אצלנו: 2,690 שקלים

רכיבה

אחרי שלב הכיוונים הראשון שכולל בעיקר התאמת עומס הקפיץ למשקל הרוכב – והתעסקות מעצבנת עם מפתח אלן (משושה) כדי לכוון את גובה המושב – אפשר היה להתחיל לרכוב. תנוחת הרכיבה זקופה למדי ולא תהיה מוזרה למי שאלו האופניים הראשונים שלו או שעושה את הקילומטרים הראשונים בשטח. המיקום של הרוכב הוא ממורכז עם מעט יותר משקל על הגלגל האחורי בזכות הגיאומטריה. חלוקת המשקל הזו מאפשרת להניף את הגלגל הקדמי באוויר בקלות רבה – אם במשיכת כידון או באמצעות כוח הדוושה.

מבחן אופניים BERGAMONT REVOX 3.0. בסיסי זה לא בהכרח משעמם! זנב קשיח מטפסים יפה. הילוכים נמוכים "קצרים" ואחיזה נהדרת. המשקל 14.4 ק"ג מורגש כאן. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים BERGAMONT REVOX 3.0. בסיסי זה לא בהכרח משעמם! זנב קשיח מטפסים יפה. הילוכים נמוכים "קצרים" ואחיזה נהדרת. המשקל 14.4 ק"ג מורגש כאן. צילום: תומר פדר

עם 24 הילוכים בלבד זה היה צפוי למצוא "חורים" ביחסי ההעברה – בעיקר במרכז הקסטה. מצד שני משרעת הילוכים כה רחבה מאפשרת לאופניים האלו לטפס בשטח בשיפועים מרשימים מאד ומצד שני להיות סופר-מהירים על שבילים לבנים או בסינגל זורם – כמו שבצילום – ואפילו ברחובות העיר.

והיכן ההפתעות? שהאופניים האלו מסתירים יפה מאד את הגמלוניות של גלגלי ה-29 אינץ'. הם ששים לתמרון, יעברו בחדות מקו ישר לפניה – ויחזיקו קו מדויק בפניות מהירות, למרות הנטייה לפיתול של המזלג בחזית. ואם אפשר ללמוד משהו מהתמונות שאתם רואים זה שמאד נהניתי מסשן הצילומים בבן שמן.

עוד התענגתי על הבלמים. למעצורים חסרי היומרות האלו של TEKTRO  יש עוצמת בלימה חזקה מאד שמגיעה עם יכולת מינון נהדרת ותחושה מצוינת במנוף המאפשר לשלוט בסף הנעילה של הצמיגים. פינוקי.

מבחן אופניים BERGAMONT REVOX 3.0. בסיסי זה לא בהכרח משעמם! בשבילים הנכונים האופניים האלו יכולים להיות מהירים מאד. נתמכים בבלמים הנהדרים הם יכולים להפתיע רוכבים על אופניים יקרים הרבה יותר. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים BERGAMONT REVOX 3.0. בסיסי זה לא בהכרח משעמם! בשבילים הנכונים האופניים האלו יכולים להיות מהירים מאד. נתמכים בבלמים הנהדרים הם יכולים להפתיע רוכבים על אופניים יקרים הרבה יותר. צילום: תומר פדר

אולי בכל זאת BERGAMONT עם שיכוך מלא?

טיול אופניים ריש לקיש

מעבירי ההילוכים הם כאמור בסיסיים למדי. הם יעשו את העבודה רוב הזמן, אבל הם מתקשים במצבי קיצון של השרשרת או של העומס על הדוושות. גם המזלג – חסר השיכוך – התקשה להתמודד עם הקצב התזזתי של הרכיבה בצילומים – אבל בקצב מתון יותר הוא תפקד בסדר כשהוא מספק קשר טוב לקרקע ובעל ערך בטיחותי בשבילים מסולעים.

 

סיכום

"אין ציפיות אין אכזבות" אומרת אמרת השפר – כאן יש ממש הפתעות. גיליתי שלדה נהדרת אשר ששה לשעשועים ותהיה כיפית בשבילים כמו גם מהירה ויציבה ברכיבה עירונית ותחבורתית טהורה. אהבתי גם את המעצורים המצוינים ואת מרבית האבזור ההיקפי שמגיע עם האופניים האלו.

למי הם מתאימים? לרוכב שצריך אופניים גם כתחבורה עירונית, לרוכב שטח העושה את צעדיו הראשונים בהרים – ולזה אני מבטיח שהאופניים האלו רק יפתחו את התיאבון ויכירו לו את עולם אופני ההרים באופן החיובי ביותר.


מבחן אופניים נורקו ריינג'קרבון 7.3

$
0
0

רוני נאק צילומים: תומר פדר

עמדתי אחרי גינת הסלעים שעברתי רק לפני כמה שניות מנסה להבין מה בדיוק קרה כאן. אותה גינת סלעים מרושעת, אותה עברתי על כל-כך הרבה אופניים שונים חלפה תחתיי כאילו הייתה רצפת רקורדן משובח. וזה לא היה רק אירוע בודד, אלא סדרה של אירועים ונקודות אשר התחברו יחד לאחד האופניים המרשימים יותר, ומעוררי החשק ביותר, שעליהם רכבתי לאחרונה.

מבחן אופניים נורקו ריינג' קרבון 7.3. שלדת קרבון, מתלי רוקשוק מהמדף העליון וקיט אביזרים שנבחרו בחכמה כדי לשמור על רף מחיר "הגיוני". צילום: תומר פדר

מבחן אופניים נורקו ריינג' קרבון 7.3. שלדת קרבון, מתלי רוקשוק מהמדף העליון וקיט אביזרים שנבחרו בחכמה כדי לשמור על רף מחיר "הגיוני". צילום: תומר פדר

דגם ריינג' של נורקו הקנדית מיועד לאנדורו – לאותה דיסציפלינה שמעל אול-מאונטיין וקצת מתחת לדאון היל ושואבת השראה משתיהן. מצד אחד יכולת לדווש ולכסות מרחק בטיפוס למוצא הסינגל אשר צולל בתלילות בין עצים וסלעים.

31831_610x141

מעין דו-חי דו-גלגלי אשר אמור לחיות בשיפוע חיובי ושלילי ולעשות זאת בסביבת "אנדורו" שבה – כך לפי חוקי המשחק – על הרוכב להיות אוטונומי במשך כל המסע ולא לקבל סיוע מהחוץ.

 

מבחן אופניים נורקו ריינג' קרבון 7.3. שלדת קרבון, מתלי רוקשוק מהמדף העליון וקיט אביזרים שנבחרו בחכמה כדי לשמור על רף מחיר "הגיוני". צילום: תומר פדר

מבחן אופניים נורקו ריינג' קרבון 7.3. שלדת קרבון, מתלי רוקשוק מהמדף העליון וקיט אביזרים שנבחרו בחכמה כדי לשמור על רף מחיר "הגיוני". צילום: תומר פדר

פיזיולוגיה

אופני הבחינה הם גרסת 7.3 של שלדת הקרבון, תחתיתה יש גרסה אחת נוספת ומעליה עוד שתיים כאשר ה-7.1 הם ממש אופני חלומות והמחיר בהתאם. השלדה עשויה מסיבי פחמן – קארבון – והיא קלה יותר ב-20% משלדת האלומיניום של אותו הדגם. חשוב לציין כי המתלה האחורי (תמוכות שרשרת וזרועות) עדיין מאלומיניום והם רחבים ומעובי במיוחד כדי להיות עמידים בסביבה הקשוחה של הדיסציפלינה הזה.

מבחן אופניים נורקו ריינג' קרבון 7.3. מתלה אחורי ABP עם תכונות אנטי סקוואט ונשאר אקטיבי בבלימה. מהלך 160 מ"מ מרוסן על-ידי רוקשוק מונארך חינני. מעצור אחורי SLX עם דיסק 180 מ"מ. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים נורקו ריינג' קרבון 7.3. מתלה אחורי ABP עם תכונות אנטי סקוואט ונשאר אקטיבי בבלימה. מהלך 160 מ"מ מרוסן על-ידי רוקשוק מונארך חינני. מעצור אחורי SLX עם דיסק 180 מ"מ. צילום: תומר פדר

את העסקה הטובה ביותר לרכב חדש תמצא רק אצלנו!

הונדה סיוויק טורר – איך היא כמובילת אופניים?

קל להבחין בתצורה יוצאת הדופן של מתלה ART של נורקו – אשר בגרסתו הנ"ל התנועה שלו הותאמה למשימה. המתלה יוצר אפקט "אנטי סקוואט" כמו במתלה של מכונית כדי למנוע בזבוז אנרגיה בדיווש והוא בנוסף מייצר תנועת ציר-גלגל (גלגל אחורי) בצורה האות C אשר לפי נורקו עדיף כדי לטפל במהמורות חדות-זווית. למתלה גם יכולת להישאר אקטיבי ולא להנעל בעת בלימה והוא מפעיל מנוף פרוגרסיבי (הולך ומתגבר) על בולם הזעזועים האחורי. בשורה התחתונה יש במתלה הזה כל מה שאנו מחפשים במתלה יעיל לשטח מאתגר. עוד חשוב לציין כי למתלה מהלך של 160 מ"מ והפריט השולט בו הוא בולם רוקשוק מונארך R  – שזה כמו לומר "הבולם הכי טוב שיש היום". כדי שהפרונט לא יישאר פראייר תלו אנשי נורקו גם מזלג משובח – רוקשוק פייק RC עם מהלך של 160 מ"מ – ואם לא הייתם על הירח בשנתיים האחרונות אתם מתחילים להבין עם איזו חיה אנו מתעסקים כאן.

מבחן אופניים נורקו ריינג' קרבון 7.3. כידון רחב 780 מ"מ, שיפטרים ומעצורים SLX, איבוזר היקפי RACE FACE. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים נורקו ריינג' קרבון 7.3. כידון רחב 780 מ"מ, שיפטרים ומעצורים SLX, איבוזר היקפי RACE FACE. צילום: תומר פדר

הגיאומטריה היא בדיוק מה שציפינו לקבל באופני אנדורו מודרניים: זווית היגוי של 66 מעלות, תמוכות שרשרת קצרות 426 מ"מ (במידה M), צינור שלדה עליון מאסיבי וארוך, קרנק נמוך, תושבת קשיחה למעביר הילוכים אחורי, ניתוב פנימי לכבלים, מיסבים כפולים ואטומים – כל הפסטיבל.

חבילת האבזור נבחרה בקפידה כדי לשמור על רף מחיר נמוך יחסית ולהקריב את המינימום של הפוטנציאל הטמון בשלדה הזו. נאבות גלגלים, מעצורים, שיפטרים ומעבירי הילוכים כולם ממשפחת SLX של שימאנו. המעצורים נושכים דיסקים בקוטר 180 מ"מ ולמעבירים יש 20 הילוכים לדלג ביניהם בסידור של 2X10. הקראנק הוא פריט מכורסם מאלומיניום שנראה נהדר ומגיע מ"רייס פייס", שהיא גם הספקית של סטם קצרצר אשר אוחז בכידון נורקו ברוחב 780 מ"מ.

מבחן אופניים נורקו ריינג' קרבון 7.3. קראנק רייס פייס, מעביר קדמי SLX על תושבת קשיחה וסידור של 2X10 הילוכים. חלקי המתלה מאלומיניום. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים נורקו ריינג' קרבון 7.3. קראנק רייס פייס, מעביר קדמי SLX על תושבת קשיחה וסידור של 2X10 הילוכים. חלקי המתלה מאלומיניום. צילום: תומר פדר

לעמוד של נורקו ריינג' קרבון באתר של מצמן את מירוץ

צמיגי מאקזיס היי רולר מצויינים ברוחב 2.3, מקשטים חישוקי אלומיניום במידה האופנתית של 27.5. עוד ראוי לציין מוט מושב הידראולי מ"אקס פיוז'ן" אשר מגיע כפריט תקני.

המשקל של אופני הבחינה ניצב על 14.5 ק"ג והמחיר 17,800 שקלים

 

מבחן אופניים נורקו ריינג' קרבון 7.3. אוהבים מהירות! גם אנחנו וככל שתרכבו יותר באסרטיביות כך תתוגמלו יותר - הספיגה של המתלים האלו מדהימה. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים נורקו ריינג' קרבון 7.3. אוהבים מהירות! גם אנחנו וככל שתרכבו יותר באסרטיביות כך תתוגמלו יותר – הספיגה של המתלים האלו מדהימה. צילום: תומר פדר

רכיבה

באופניים עם חבילת מתלים כה איכותית טוב יהיה אם תשקיעו כמה דקות בסט אפ רציני – אבל רק אם תרצו להפיק מאלו את המיטב. ולא הייתי צריך יותר משני קילומטרים של רכיבה כדי למצוא עצמי יום אחרי יום, מדלג בין הסינגלים והסלעים, נפעם בכל מפגש מחדש מהדרך שבה האופניים האלו מטפלים בשטח – כל שטח. שכן הריינג' מסוגלים להרבה יותר מפרץ דאון היל רווי אנדרנלין, והייתי חוסך מהם רק את רכיבות ה-XC הארוכות והמשעממות ביותר. המתלים עושים עבודה כל-כך טובה בשליטה של המהלך שלהם עד שבדיווש אתה לא מרגיש שאתה על אופניים ארוכי מהלך. הם מטפסים נהדר, מוצאים אחיזה גם כשאתה חושב שלא ישיגו אותה, ובולסים סלעים גבוהים באדישות. תנוחת הרכיבה ממורכזת ונעימה מאד, הקוקפיט מרווח ומאפשר תנועה על פני טווח רחב בכל כיוון. וצריך את זה מכיוון שזווית ההיגוי השטוחה דורשת הרבה שפת גוף כדי להשחיל את האופניים האלו בזריזות בין העצים. אבל ככל שתהיו אגרסיביים יותר, כך תתוגמלו יותר – כשקצה המעטפת הרבה יותר רחוק ממה שאתם חושבים ולרוב מעזים.

מבחן אופניים נורקו ריינג' קרבון 7.3. סלע גדול סלע קטן למי איכפת... צילום: תומר פדר

מבחן אופניים נורקו ריינג' קרבון 7.3. סלע גדול סלע קטן למי איכפת… צילום: תומר פדר

הבלמים היו בסדר. לא יותר מזה. תפקדו כמצופה וסיפקו עוצמת בלימה ומינון טובים. הייתי רוצה נשיכה חזקה יותר בחזית ואולי אף דיסק בקוטר 200 מ"מ או לשדרג למעצור של XT לפנים. גם העברת ההילוכים תפקדה ללא דופי, זאת למרות גמישות מסוימת של השיפטרים אליה התרגלתי די מהר. במשך די הרבה רכיבות וקילומטרים לא פספסו המעבירים של SLX אפילו העברה אחת. יחסי ההעברה אגב, קצרים למדי (36 ו-22 שיניים) וההרגשה שנגמרים לך ההילוכים במורד נוכחת. מצד שני ברוב הטיפוסים שתיקלנו (אם ביער ביריה או בשבילים הביתיים של בן שמן) הם היו בול מה שצריך. לרכיבה מישורית צריך יחסי העברה ארוכים יותר. אבל היי! מי רוכב במישור?!

באיזורים האגרסיביים ביותר, הריינג' פרחו. אם זה בגינות סלעים, דרופים, מורדות תלולים ודרדתיים, מעברים טכניים ובכל מקום שיגרמו לך להזיע ולא מחום, ושהדופק יעלה רק לקראת הציפייה של לתקל של המכשול הזה מחר בבוקר. והריינג' חלפו במכשולים האלו כשהם מגהצים את השיבושים בשילוב של מתלים נהדרים אשר מחוברים לשלדה קשיחה וכידון רחב. הביטחון שהם נוסכים רב מאד וזה רק מעודד אותך לעשות שטויות שלא היית מנסה עם אופניים אחרים – בכלל מצאתי עצמי מדלג וקופץ, מחליק ומשתחל הרבה יותר והרבה יותר מהר מאשר עם כל זוג אחר שבחנתי לאחרונה.

 

מבחן אופניים נורקו ריינג' קרבון 7.3. סלע גדול סלע קטן למי איכפת... צילום: תומר פדר

מבחן אופניים נורקו ריינג' קרבון 7.3. סלע גדול סלע קטן למי איכפת… צילום: תומר פדר

סיכום

כיף, כיף ועוד כיף. אני לא זוכר מתי בפעם האחרונה היו אצלי אופניים שבכל רגע נתון הייתי מוכן לעזוב הכול ולצאת לרכוב עליהם. וזה לדעתי אומר את הכול. נורקו קלעה בול בזכות בחירת רכיבים מושכלת. לא וויתרה על המתלים הטובים ביותר שיש היום בשוק ו"תפרה" מסביב קיט אביזרים יעיל, עמיד ומוכח גם אם הוא לא מהמדף העליון. הריינג' 7.3 אינם מושלמים, הם כבדים באופן אבסולוטי, ההילוכים קצרים מדי, מוט המושב ההדראולי, בגרסה הזו, לא פריט מצטיין והגיאומטריה של השלדה מחייבת סגנון רכיבה אגרסיבי שאינו מתאים לכל אחד – ואולי בגלל כל זה, הם מצאו חן בעיניי כל-כך, מאתגרים אותי בחן של אי-השלמות שלהם. לצד זאת, אופני אנדורו מקרבון עם כאלו מתלים ובתג מחיר של פחות מ-18K שקלים – זה כמעט להנגיש את הקרבון להמונים…

מבחן אופניים רוקי מאונטיין אלטיטיוד 750 MSL

$
0
0

רוני נאק

רוקי מאונטיין תוקפת את נושא ה"שבילים האגרסיביים" באופן שונה מכל האחרים. הנתונים היבשים כמו גיאומטריית השלדה ומהלך המתלים, מלמדים על זיקה ל-AM ואפילו אנדורו, אבל רוקי בעצמם מגדירים את האלטיטיוד כאופני שבילים אגרסיביים. את משבצת ה"אנדורו" מקבלת גרסה מחוזקת של האלטיטיוד – "ראלי" – שתופסת את המקום של ה-SLAYER אשר יצא לגמלאות. כאופני שבילים מצפים מהם לעשות דבר אחד או שניים נוספים למעט לטוס במהירות במורדות. וורסטיליות, מעטפת יכולת רחבה ותשוקה בסינגלים. יצאנו לרכוב.

מבחן אופניים רוקי מאונטיין אלטיטיוד 750 MSL. דור מעודכן של פוקס 34 מ"מ בחזית מורגש בהחלט. שלדת קרבון קלה יחסית עם קשיחות טובה ונוסכת בטחון. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים רוקי מאונטיין אלטיטיוד 750 MSL. דור מעודכן של פוקס 34 מ"מ בחזית מורגש בהחלט. שלדת קרבון קלה יחסית עם קשיחות טובה ונוסכת בטחון. צילום: תומר פדר

קווים וקימורים

השנה הגיעה אלינו גרסת הקרבון ואחרי שמאד התרשמנו מגרסת האלומיניום הבכירה – היו לנו ציפיות גבוהות. שלדת האופניים המרכזית (המשולש הגדול) עשויה מסיבי פחמן. הביצוע הנאה משאיר ניתוב פנימי לכבלים, ראש היגוי קוני, ציר הנע PRESS FIT וכמובן תושבת RIDE-9 המאפשרת שינוי גיאומטריית השלדה. חשוב לציין כי המשולש האחורי (כל מבנה המתלה האחורי) עשוי מאלומיניום מסדרה 7005 – קל וקשיח.

מהלך המתלה של הזרוע עומד על 150 מ"מ גם בזכות השירות של בולם FOX FLOAT עם שלושה מצבי בורר (CTD) ונעילה מרחוק. בהתאם לפילוסופיה של רוקי, כל צירי המתלה אינם ממוסבים אלא עושים שימוש בתותבים (בושינגים) אשר לטענת רוקי הם קלים יותר, תורמים לקשיחות לא דורשים תחזוקה.

מבחן אופניים רוקי מאונטיין אלטיטיוד 750 MSL. אין מיסבים יש בושינגים. קונספט RIDE-9 עובד נהדר והשפעתו מורגשת מאד. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים רוקי מאונטיין אלטיטיוד 750 MSL. אין מיסבים יש בושינגים. קונספט RIDE-9 עובד נהדר והשפעתו מורגשת מאד. צילום: תומר פדר

המתלה הקדמי הוא הדור האחרון של מזלג פוקס בקוטר 34 מ"מ ומהלך של 150 מ"מ שגם אותו ניתן לברור בשלושה מצבים (CTD). זווית המזלג (היגוי) היא בין 66.6 ל-68.3 מעלות – תלוי במצב שבחרתם בתושבת רייד-9. כפי שמציב מפרט הגיאומטריה העדכני נמצא גם תמוכות שרשרת סופר-קצרות 428 מ"מ בלבד, מוט עליון ארוך 585 מ"מ בסיס גלגלים ארוך וקרנק נמוך. גיאומטריה שמלמדת די הרבה על הפוטנציאל שיש כאן.

מבחן אופניים רוקי מאונטיין אלטיטיוד 750 MSL. קוקפיט סבוך עם סלט של כבלים וצינורות. כידון רחב ותנוחת רכיבה פרוגרסיבית ונעימה. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים רוקי מאונטיין אלטיטיוד 750 MSL. קוקפיט סבוך עם סלט של כבלים וצינורות. כידון רחב ותנוחת רכיבה פרוגרסיבית ונעימה. צילום: תומר פדר

עוד ראוי להזכיר מוט מושב הידראולי מצויין של X-FUSION איבזור היקפי מרייס-פייס ו-קיין קריק (בהחלט שמות מהשורה הראשונה). העברת הכוח היא SRAM עם X9 מאחור ו-X7 בחזית אשר פוקדים על 20 הילוכים. מעצורי דיסק 180 מ"מ ננשכים על-ידי קליפרים של שימאנו מסדרת SLX, נאבות הגלגלים גם הן SLX ואליהן שרוכים חישוקים של סאן-רינגל עם הכנה לטיובלס. צמיגי מאקסיס שמנמנים ברוחב 2.4 ו-2.3 חותמים את החבילה המעניינת הזו.

רוקי מאונטיין מיובאים על ידי רוזן מינץ ומשווקים במחיר של: 22אלף שקלים (19,340 לחברי מועדון).  משקל 14.2 ק"ג

מבחן אופניים רוקי מאונטיין אלטיטיוד 750 MSL. משרים בטחון היכן שאופניים אחרים לא. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים רוקי מאונטיין אלטיטיוד 750 MSL. משרים בטחון היכן שאופניים אחרים לא. צילום: תומר פדר

עולים

רכבנו המון על האופניים האלו, במגוון רחב מאד של מתארים, מהשבילים המפנקים של יער ביריה, דרך ה"ירוק+כחול" המוכר של בן שמן וכלה בקוצים והדרדרת של יערות חורשים וחרובית. והם עושים את הכל מהר מאד וטוב מאד. קל להסתגל אליהם, תנוחת הרכיבה ממורכזת ונעימה מאד עם הכידון הרחב. ולא עוברים קילומטרים רבים עד שהם מתחילים לנסוך ברוכב בטחון רב. חלק גדול מזה מגיע מהדור המעודכן של מזלג פוקס אשר עבר שינויי שיסתום פנימיים ועתה הוא בעל רזולוציה טובה יותר בכל תדרי הפעולה שלו. היכן שהקודם היה נוקשה הנוכחי רך וסופג נהדר. זה מאפשר – למשל – ליישר גינות סלעים בקצב מהיר מבלי לסטות מדרך הישר. לזה אפשר להוסיף גם משולש שלדה מקרבון מוצק מאד – ואלו יוצרים בסיס איתן לכל מנעד העומסים שבשטח.

מבחן אופניים רוקי מאונטיין אלטיטיוד 750 MSL. בולסים גינות סלעים. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים רוקי מאונטיין אלטיטיוד 750 MSL. בולסים גינות סלעים. צילום: תומר פדר

הם מטפסים יפה לפחות כמו שהם צוללים במורד. אבל יהיה עליכם לנעול את המתלה האחורי – מעט בובינג קיים למרות הכיול של הבולם. הנעילה אגב היא ממנוף שעל הכידון. אליו מצטרף מנוף נוסף של מוט המושב ויחד הם יוצרים קוקפיט עם שישה כבלים/צינורות בלם. עמוס למדי. אחרי שאמרנו את זה, הרוקי האלו באמת שמטפסים טוב, הורדת הכוח לקרקע טובה, העקיבה תחת דיווש אקטיבית וחלוקת המשקל מאפשרת הנפה קלה של גלגל קדמי לגובה ברגע שתגיעו למדרגת סלע.

מבחן אופניים רוקי מאונטיין אלטיטיוד 750 MSL. שלדה קשיחה ומתלים נהדרים מאפשרים זינוקים בטוחים ונחיתות נעימות גם על משטחי סלע - כמו זה. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים רוקי מאונטיין אלטיטיוד 750 MSL. שלדה קשיחה ומתלים נהדרים מאפשרים זינוקים בטוחים ונחיתות נעימות גם על משטחי סלע – כמו זה. צילום: תומר פדר

ההתנהגות במורדות ובפיתולים מאד תלויה במצב של RIDE-9. וזה מדהים כמה הבדל יש בשתי מעלות של גיאומטריה ושינוי השיכוך שמגיע עם שינוי הזווית של הבולם ביחס למתלה. וזה באמת דורש רק 5 דקות ומפתח אלן כדי לעבור מצבים. כך שבחרובית רכבנו עם הזווית השטוחה ביותר כדי לקבל את הביטחון הרב ביותר במדרגות הסלעים ובן שמן קיבל את המצב המרכזי לטובת הזריזות בין העצים. ואותה זריזות הפתיעה אותנו מדי פעם עם TURN IN  חד ומהיר הרבה יותר משציפינו – אולי בגלל הפיתול מאחור? כך או אחרת יש ברוקי האלו איזון מרשים מאד בין זריזות לביטחון שיגרום לך לרכוב כמו גיבור.

מבחן אופניים רוקי מאונטיין אלטיטיוד 750 MSL. מטפסים יפה - אבל בכל זאת נדרשת נעילה כדי להיות ממש יעילים ולא לאבד כוח בבובינג. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים רוקי מאונטיין אלטיטיוד 750 MSL. מטפסים יפה – אבל בכל זאת נדרשת נעילה כדי להיות ממש יעילים ולא לאבד כוח בבובינג. צילום: תומר פדר

תפקוד המערכות השונות כמו מעבירי ההילוכים או הבלמים – היה אקזמפלארי. לא נרשמו תקלות או בעיות יוצאות דופן. הסט של SRAM מתמודד היטב גם עם העברות ההילוכים הגסות ביותר ופריסת יחסי ההעברה מאפשרת הכל בין טיפוס מעלה תלול לשיוט XC מהיר. המעצורים של SLX הולכים והופכים לאופציה הטובה ביותר ביחס למחיר. וגם אלו סיפקו משוב נהדר במנופים עם עוצמת בלימה ונשיכה חזקים.

מבחן אופניים רוקי מאונטיין אלטיטיוד 750 MSL. שלדה קשיחה ומתלים נהדרים מאפשרים זינוקים בטוחים ונחיתות נעימות גם על משטחי סלע - כמו זה. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים רוקי מאונטיין אלטיטיוד 750 MSL. שלדה קשיחה ומתלים נהדרים מאפשרים זינוקים בטוחים ונחיתות נעימות גם על משטחי סלע – כמו זה. צילום: תומר פדר

סיכום

עדכון המתלים נהדר, הפיניש והאיכות של שלדת הקרבון מרשימים מאד ו-וואלה ה-RIDE-9 הזה הוא לא סתם אינפו-ג'אנק של אנשי מכירות – זה פאקינג עובד. נכון, יש היום מערכות המאפשרות שינוי גיאומטריה תוך כדי תנועה – אבל כולם פתרונות מורכבים ויקרים הרבה יותר. חסרונות? קוקפיט עמוס במנופים קטנים שקל לשבור בקראש. פיתול של המשולש האחורי (שופר בדגמי 2016) וכמובן המחיר שלפחות חלקו מגיע מהפרמיה של מותג "נחשב" כמו רוקי מאונטיין. הם יתאימו לרוכב מיומן שאוהב לטוס בין העצים, לזנק מראשי סלעים ומדי פעם לצאת לטיולי הרפתקאות עם חברים. פחות יתאימו לרכיבות XC שם המשקל וההתנגדות לגלגול של הצמיגים הרחבים יעיקו. בשורה התחתונה, האופניים האלו עשו לנו חשק לצאת לסינגלים בכל פעם שראינו אותם – והם החזירו אותנו עם חיוך וחשק לעוד בכל פעם.

מבחן אופניים Ghost AMR Lector 2977

$
0
0

רוני נאק

וזה לא פלא שיש מי שפספס את האופניים האלו אשר הצללית של שלדת הקרבון מזכירים במקצת את המבנה המזוות של מטוס חמקן. GHOST הוא מותג אופניים גרמני השייך לחברת האחזקות ACCELL (הולנד) אשר מחזיקה בכמה מותגי אופניים ופיטנס מוכרים. אנקדוטה מעניינת היא ש-ACCELL היא המשווקת הגדולה ביותר באירופה של  אופניים חשמליים. אצלנו מיובאים האופניים של GHOST על ידי ענק מקומי "קל גב" אשר לאחרונה עושה מאמצים מחודשים להתניע מחדש את הפעילות בעצימות רבה יותר.

מבחן אופניים GHOST AMR 2977. עם תג מחיר של 16 אלף שקלים תקבלו שלדת קרבון וקיט מלא של שימאנו XT ומתלים של FOX. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים GHOST AMR 2977. עם תג מחיר של 16 אלף שקלים תקבלו שלדת קרבון וקיט מלא של שימאנו XT ומתלים של FOX. צילום: תומר פדר

 

2977

גוסט לא נסחפו בזרם של גיאומטריית השלדה החדשה אשר פשה בקרב יצרני אופניים רבים אלא בחרה דווקא באבולוציה עדינה וחכמה של הזוויות הקלאסיות של השלדה. לא תמצאו כאן מוט שלדה עליון ארוך במיוחד או זוויות היגוי קיצוניות, אלא עדכונים עדינים אשר אמורים לחדד את האופי הרב גוני של הדגם הזה. המשולש המרכזי (הגדול) של השלדה עשוי מקרבון (סיבי פחמן) עם זווית היגוי של 69.5 מעלות, ותמוכות שרשרת (מאלומיניום) באורך 440 ס"מ – מספרים בהחלט מעוררים.

על שלדת הקרבון תלויים מתלים של FOX. בחזית מזלג עם מהלך של 110 מ"מ ושליטה מרחוק בבורר CTD המאפשר בחירה בין שני מצבי שיכוך או נעילה מלאה. מאחור תקבלו 100 מ"מ של מהלך באדיבות בולם של FOX אשר גם לו יש בורר CTD.

מבחן אופניים GHOST AMR 2977. עם תג מחיר של 16 אלף שקלים תקבלו שלדת קרבון וקיט מלא של שימאנו XT ומתלים של FOX. מיקום המעביר הקדמי חושף אותו לכל הטינופת שיורדת מהצמיג האחורי - בחירה מוזרה. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים GHOST AMR 2977. עם תג מחיר של 16 אלף שקלים תקבלו שלדת קרבון וקיט מלא של שימאנו XT ומתלים של FOX. מיקום המעביר הקדמי חושף אותו לכל הטינופת שיורדת מהצמיג האחורי – בחירה מוזרה. צילום: תומר פדר

בצד של העברת הכוח תמצאו סט מלא ומרשים מאד של שימאנו XT. 30 הילוכים, שני מעבירי XT – כאשר לאחורי יש מצמד – ושני שיפטרים XT. גם המעצורים הם אותם XT נהדרים שפגשנו בעבר באופניים יקרים הרבה יותר והפינוק ממשיך עם טבורי גלגלים (נאבות) וזרועות הנעה (קרנק) של XT.

עוד ראוי לציין חישוקי 29 אינץ' מאלומיניום ALEX, כידון, סטם ומוט מושב ממותגים GHOST ומושב נהדר של SELLE ITALIA.

המשקל של האופניים במידת מדיום ומוכנים לרכיבה עומד על 12.7 ק"ג המחיר:16,000 שקלים

 

רכיבה

לרוב אופניים עם מפרט כזה פלוס הגדרת יצרן של "אופני שבילים" אמורים להיות בעלי משרעת יכולת רחבה אבל לא באמת מצטיינים בדבר. אבל כאן העניין היה אחר לגמרי ומהר מאד מצאתי עצמי במוד תקיפה על סינגלים טכניים אשר דורשים שינויי כיוון מהירים ותיקול של הפתעות וורטיקאליות בטיפוס או בצלילה במורד מפלי סלעי. אם לא תחשבו על גלגלי ה-29 הגדולים הסובבים תחתיכם לא תחושו כלל באיטיות או חוסר דיוק בהיגוי. יש מעט גמישות ועיוות – שילוב של הגלגלים הגדולים, מזלג פוקס 32 דקיק וגמישות במבנה המתלה האחורי – אבל זה באמת שבקצוות ורק הפיינשמקרים שברוכבים ילינו על כך.

מבחן אופניים GHOST AMR 2977. עם תג מחיר של 16 אלף שקלים תקבלו שלדת קרבון וקיט מלא של שימאנו XT ומתלים של FOX. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים GHOST AMR 2977. עם תג מחיר של 16 אלף שקלים תקבלו שלדת קרבון וקיט מלא של שימאנו XT ומתלים של FOX. צילום: תומר פדר

למתלה 4 חיבורים בתצורה אשר משאירה אותו אקטיבית תחת כוחות של דיווש או בלימה. ואחרי פרק סט-אפ קצר מאד שבו הצבתי סאג על כ-25% ממהלך הבולם לא התעסקי עימו כלל. הורדת הכוח לשביל טובה, העקיבה תחת בלימה טובה גם כן ואפילו הנחיתה המזדמנת מקיפוץ לא יצרה טראומה כלל. תנוחת הרכיבה ממורכזת, והישיבה זקופה יחסית עם סטם באורך של כ-80 מ"מ קצרים. זה מתורגם לדיווש יעיל וחלוקת משקל טובה שהופכת את האופניים האלו למטפסים טובים ובואו לא נשכח את המשקל העצמי שלאופני 29 אינץ' עם מהלך כזה הוא בהחלט על הצד הקל גם אם לא הקליל.

מבחן אופניים GHOST AMR 2977. עם תג מחיר של 16 אלף שקלים תקבלו שלדת קרבון וקיט מלא של שימאנו XT ומתלים של FOX. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים GHOST AMR 2977. עם תג מחיר של 16 אלף שקלים תקבלו שלדת קרבון וקיט מלא של שימאנו XT ומתלים של FOX. צילום: תומר פדר

אופני המבחן צוידו בצמיגי שטח אגרסיביים למדי אשר אחזו נהדר בשבילים אבל בעלי התנגדות רבה לגלגול. אם התפריט שלכם כולל יותר שבילים לבנים ורכיבות קרוס קאנטרי למרחקים אתם תיהנו יותר מהצמיגים המקוריים של האופניים.

מבחן אופניים GHOST AMR 2977. עם תג מחיר של 16 אלף שקלים תקבלו שלדת קרבון וקיט מלא של שימאנו XT ומתלים של FOX. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים GHOST AMR 2977. עם תג מחיר של 16 אלף שקלים תקבלו שלדת קרבון וקיט מלא של שימאנו XT ומתלים של FOX. צילום: תומר פדר

מבחן רכב סוזוקי ויטארה

• סיאט לאון ST – איך היא מובילה אופניים?

מה לא אהבנו? המיקום של המעביר האחורי, בין הגלגל האחורי וצינור המושב, חושף אותו לכל הליכלוך והטינופת שהגלגל האחורי ימשוך אליו. המזלג הקדמי אינו מיישר קו עם המפרט והיכולת הכללית של השלדה הזו וסידור של פוקס 34 מ"מ יעשה כאן הבדל עצום לטובה. חסר לנו מוט מושב הידראולי – בטח לאור מנעד היכולת הרחב SPEC הרכיבים הנדיב ותג המחיר. מוט כזה יעשה את ההבדל בין טוב ל"טוב מאד" בציון הכללי.

[See image gallery at www.automag.co.il]

סיכום

האופניים האלו מציגים תמורה נאה לכסף. שלדת קרבון, סט מלא ומרשים של שימאנו XT ואופי רב- תכליתי אשר יתן לכם את האפשרות לרכוב עליהם במרתון רב-יומי או במסע לעומק המדבר אבל גם לפרק אגרסיות ברכיבות אינטנסיביות וטכניות יותר. המחיר גם שאינו זול, מהווה ירידה משמעותי מה-20 אלף שקלים הראשוניים שלו ובכל זאת יביא אתכם לאופני קרבון אקזוטיים ועם יכולת רבה.

מבחן אופניים BH EXPERT 7.5

$
0
0

רוני נאק

חברת BH (ראשי תיבות של Beistegui Hermanos) נוסדה בשנת 1909 בחבל הבאסקים בצפון מערב ספרד כיצרנית כלי נשק. רק אחרי מלחמת העולם הראשונה, בשנת 1919 היא החלה לבנות גם אופניים במקביל לקו של אקדחים ורובים. המטה של BH נמצא בבירה של חבל הבאסקים בספרד והמפעל שבו, ייצר לאורך השנים את כל החלקים הדרושים לאופנים; שלדות, חישוקים, כידונים, שפיצים, מושבים ועוד. מערך יצור יוצא דופן בעולם האופניים אשר ממשיך גם היום. BH היא גם ספקית של חלקי רכב מסויימים ל-BMW ו-מרצדס והיא כיום מתמקדת בשווקים של ספרד ופורטוגל אחרי שמכרה חברת אחזקות אשר שיווקה את האופניים שלה ומותגים מוכרים אחרים ברחבי אירופה. לישראל אופני BH מיובאים על ידי STURM והם יופצו דרך חנויות האופניים הקיימות.

מבחן אופניים BH Expert 7.5. אופני כניסה לעולם אופני ההרים במחיר של 4,900 שקלים. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים BH Expert 7.5. אופני כניסה לעולם אופני ההרים במחיר של 4,900 שקלים. צילום: תומר פדר

אקספרט 29

אלו אופני קרוס קאנטרי עממיים בדגם אשר מוצע בגרסאות 29 ו-27.5 אינץ' ושלוש רמות איבזור. למבחן לקחנו את גרסה 7.5 הבסיסית יותר. השלדה עשויה אלומיניום, 6061, מסוג הנפוץ ביצור אופניים. צינורות השלדה מעוצבים בתהליך הידרופורמי ויש להם פרופיל מזוות ויוצא דופן. גם הגימור מאד חריג כאשר בחלק העליון של השלדה הריתוכים וההלחמות מוחלקים ונעלמים מתחת לשכבת הצבע, בעוד שבחלקה התחתון אפשר לראות את תפרי ההלחמות באופן ברור. מבנה השלדה אינו מאד יוצא דופן; יש ראש היגוי חרוטי אשר נועד להוסיף לקשיחות של השלדה ושל החיבור שלה למזלג של רוקשוקס. תומך מושב מעוגל, ותומכות שרשרת בשני חלקים כדי להרים את הציר האחורי מעט, לקרבו למרכז המאסה ולהנמיך את ציר ההנע.

מבחן אופניים BH Expert 7.5. אופני כניסה לעולם אופני ההרים במחיר של 4,900 שקלים. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים BH Expert 7.5. אופני כניסה לעולם אופני ההרים במחיר של 4,900 שקלים. צילום: תומר פדר

מעיל רוח OUTDOOR CYCLONE

בייקמוביל סיאט לאון ST

האיבזור ההיקפי מגיע רובו ככולו מ-BH וממותג בהתאם. ניתוב הכבלים רץ מתחת לשלדה ונעזר במסילות פלסטיק ו"מחליקים" אשר משפרים את יעילות התפקוד. האיכות הכללית טובה מאד, הגימור מאד נאה ולמעט מדבקה אחת על תמוכת השרשרת הימנית – הרוב נראה איכותי ועמיד.

משקל האופניים עומד על 13.9 ק"ג והמחיר: 4,900 שקלים

[See image gallery at www.automag.co.il]

רכיבה

עם משקל עצמי של 13.9 ק"ג – זה לא המון להתמודד עימו. ובהקשר של אופני הרים בסיסיים זה אפילו נתון טוב וקל יחסית. גיאומטריית השלדה עוקבת אחרי הטרנד העדכני בייצור אופניים והיא מציגה תמוכות שרשרת קצרות – 440 מ"מ, זווית היגוי של 70 מעלות, מוט עליון ארוך וציר הינע (קרנק) שהונמך. לצד המראה האגרסיבי שזה יוצר לאופניים תקבלו אופני 29 אינץ' אשר נוסכים בטחון ויציבים במהירות אבל לא מקריבים זאת על חשבון זריזות התמרון או הקלות שבה אפשר להניף את הגלגל הקדמי באוויר. אופניים מאד מאוזנים בהקשר הזה.

מבחן אופניים BH Expert 7.5. אופני כניסה לעולם אופני ההרים במחיר של 4,900 שקלים. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים BH Expert 7.5. אופני כניסה לעולם אופני ההרים במחיר של 4,900 שקלים. צילום: תומר פדר

שבילים פתוחים הם העיקר בדגם הזה של BH וכאן תהנו מהיצע של 30 הילוכים ביניהם מדלג מעביר אחורי שימאנו SLX עם מצמד – פריט יקר ויוצא דופן בחבילה בסיסית. המעביר הקדמי מגיע ממדף נמוך יותר של שימאנו ובהתאם גם פעולתו לא תמיד חדה ומדוייקת והוא רגיש להעברות תחת-כוח אשר מכריעות אותו ותוקעות הילוך. כמו אופני 29 דומים התאוצה איטית יחסית אבל מהרגע שהמהירות נבנית קל מאד לשמור אותה ולשייט בקצב מהיר למדי. כידון צר יחסית, 660 מ"מ, שמתרומם גבוה ועל סטם עם שיפוע חיובי יוצרים תנוחת רכיבה זקופה למדי וזה טוב לרוכבים מתחילים – מתאים פחות ללוחמי XC המחפשים תנוחת דיווש יעילה ככל הניתן.

במהירות הזו מצאתי את המזלג של רוקשוק כיעיל למדי. אפשר לקבוע לו את עומס הקפיץ על ידי ברז בראש רגל אחת ואפשר לנעול אותו עם ברז אחר בראש הרגל השניה. הוא מצליח לבודד יפה את שיבושי השבילים וגם לספוג דלוגים ונחיתות מאלו באופן חלק ונטול "תחתית" של חבטה. בכמה קטעי רכיבה מהירים מאד – בין העצים של יער להב – הופתעתי לגלות קשיחות צידית יותר מסבירה ורוב הזמן ההיגוי היה מדוייק וחיובי ואפשר זיגזוגים מהירים ומדוייקים בסינגל ובין אבני הדרדרת המזדמנות שעליו. סט הגלגלים מורכב מטבורים – נאבות – של שימאנו עם צירים דקיקים וצמיגי מישלין מצויינים על חישוקי אלומיניום. אלו תרמו רבות לחווית הרכיבה החיובית – מהירות הגילגול והאחיזה הטובה בפניות וטיפוס.

מבחן אופניים BH Expert 7.5. אופני כניסה לעולם אופני ההרים במחיר של 4,900 שקלים. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים BH Expert 7.5. אופני כניסה לעולם אופני ההרים במחיר של 4,900 שקלים. צילום: תומר פדר

BH בחרה להשתמש בבלמים הידראוליים של שימאנו M396 בחזית עם דיסק 180 ומאחור דיסק 160 מ"מ. הקליפרים הלבנים בהחלט שמוסיפים הרבה למראה והמיקום של הקליפר האחורי מצויין בין קורות השלדה. אולם פעולתם חסרה. חסרה לי נכישה חזקה יותר, חסרה לי עוצמת בלימה וחסר לי מינון ומשוב. בעבר היה לנו ניסיון טוב עם המעצורים הללו וייתכן כי מדובר באירוע נקודתי. יחד עם זאת, ברוב המצבים לא תרגישו שחסרה לכם הרבה עוצמת בלימה.

מבחן אופניים BH Expert 7.5. אופני כניסה לעולם אופני ההרים במחיר של 4,900 שקלים. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים BH Expert 7.5. אופני כניסה לעולם אופני ההרים במחיר של 4,900 שקלים. צילום: תומר פדר

האופניים האלו אינם מיועדים להתמודד עם רכיבה טכנית כמו שיש בסינגלים המסולעים של ארצנו. גם אם לא יהיו נחותים בזריזות התמרון שביער – היכולת לתקל גינות סלעים, מדרגות ועוד מטעמי סלעים אחרים – מוגבלת מאד. נסו זאת והאופניים ו/או אתם עלולים להיפגע. מצד שני האופניים האלו יכולים בקלות להיות אופני יוממות טובים – תחליף רב-שימושי לאופניים עירוניים. הם מספקים מהירות טובה, נהנים מהבטיחות של מתלה ומעצורי דיסק (גם אם לא מושלמים) ונראים מצויין.

מבחן אופניים BH Expert 7.5. אופני כניסה לעולם אופני ההרים במחיר של 4,900 שקלים. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים BH Expert 7.5. אופני כניסה לעולם אופני ההרים במחיר של 4,900 שקלים. צילום: תומר פדר

סיכום

מותג BH עושה עליה לישראל וכבר במבחן הראשון אנו מוצאים אופניים רב-גוניים אשר מציעים תמורה טובה לרוכב. נכון, הם לא הכי זולים בקבוצה אבל מנגד חבילת האיבזור טובה, הגיאומטריה מודרנית והאיכות הכוללת מצויינת. אם אתם מחפשים אופניים לעשות את הדיוושים הראשונים שלכם בשטח – אלו בהחלט ראויים למבט מעמיק יותר מצדכם.

מבחן אופניים Charge cooker 0

$
0
0

רוני נאק

וואהו. על אופניים כאלו לא רכבתי המון שנים. ובמחשבה לאחור נראה שדרכנו אבדה בתוך ערב רב של אופניים טכנולוגיים מאד אשר מפציצים אותנו עם חומרי שלדה אקזוטיים ויקרים, מערכות מתלים מתקדמות וזוויות מתחכמות. ומול כל אלה – רבים מהם נבחנו כאן – בולטים האופניים של צ'ארג' במינימאליזם הכמעט קיצוני שלהם. פחות זה הרבה יותר.

מבחן אופניים charge cooker 0. שלדת פלדה, אין הילוכים, אין מתלים ויש הרבה הנאה מרכיבה מתגמלת. המחיר 3600 שקלים בקניה ישירה מריסיילקס. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים charge cooker 0. שלדת פלדה, אין הילוכים, אין מתלים ויש הרבה הנאה מרכיבה מתגמלת. המחיר 3600 שקלים בקניה ישירה מריסיילקס. צילום: תומר פדר

צ'ארג'

כמו אגדות בריטיות רבות אחרות גם מותג צ'ארג' נולד בתעשיית הקוטג'ים הבריטית. פרי מוחו של ניקולאס לארסן, רוכב אופניים ומעצב תעשייתי, אשר קיבל השראה מהאופניים העירוניים אשר ראה בצפון קליפורניה. שם הוא פגש אופני פלדה ישנים אשר הוסבו לחיים אורבניים קשוחים עם רכיבים בסיסיים אך עמידים כאלו שלא יהיה לכם איכפת להשאיר קשורים לעמוד בלילה כי אין מה להרים מהם. עוד הבדל בגישה של לארסן הוא שבניגוד למותגי אופניים רבים אחרים, אשר בונים את האופניים על פי התפישה שלהם ובמקרים רבים לעצמם, לארסן התמקד דווקא במי שאינם רוכבים – אופניים לציבור הרחב ולא אופני נישה למכורים.

מבחן אופניים charge cooker 0. שלדת פלדה, אין הילוכים, אין מתלים ויש הרבה הנאה מרכיבה מתגמלת. המחיר 3600 שקלים בקניה ישירה מריסיילקס. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים charge cooker 0. שלדת פלדה, אין הילוכים, אין מתלים ויש הרבה הנאה מרכיבה מתגמלת. המחיר 3600 שקלים בקניה ישירה מריסיילקס. צילום: תומר פדר

כך יצא שבשנת 2005 עם הרבה חזון, ומעט מימון הוא הקים בסככה צידית בחווה באנגליה את מותג צ'ארג'. ההתחלה הייתה אומנם עם אופני הרים אבל החברה יצרה לעצמה שם – די במהירות – בזכות האופניים העירוניים שלהם אשר החלו להיחטף בלונדון ובטוקיו בזכות הפשטות, המינימאליזם והעמידות. משם הדרך לסטאטוס של הצהרת אופנה הייתה סלולה. שיתופי פעולה עם VANS ו-OKLEY ואחרים רק חיזקו זאת.

אצלנו צ'ארג' משווקים על ידי ריסיילקס, שהיא גם המשווקת של קנונדייל בעצמה מותג אופניים נוסף של בעלת השליטה CSG אשר גם מחזיקה באופני GT, מונגוס, הופמן ואחרים. ריסיילקס משווקת דגמים עירוניים, דגמי גראבל וגם דגם הרים אחד של צ'ארג' את ה-COOKER.

מבחן אופניים charge cooker 0. שלדת פלדה, אין הילוכים, אין מתלים ויש הרבה הנאה מרכיבה מתגמלת. המחיר 3600 שקלים בקניה ישירה מריסיילקס. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים charge cooker 0. שלדת פלדה, אין הילוכים, אין מתלים ויש הרבה הנאה מרכיבה מתגמלת. המחיר 3600 שקלים בקניה ישירה מריסיילקס. צילום: תומר פדר

קוקר 0

זו גרסת הכניסה של הדגם והאופציה היחידה בתחום ההרים של המותג בישראל. לקוקר שלדת כרומולי (נכון פלדה) מצינורות בעלי עובי דופן משתנה ומספק מתכות נחשב למדי. עובי צינורות השלדה מטעה – הן דקות באופן אשר עשוי להרתיע בעיקר אחרי שהורגנו לצינורות אלומיניום הידרו פורם בקטרים עצומים ועיצובים מעוררים. המראה הרטרו מסתיר עבודת חרשות מתכת ואומנות "של פעם" – האיכות הכללית מצוינת, הדרופאאוטים נהדרים (נקודות החיבור לציר הגלגל האחורי), תפרי ההלחמות קטנים ומדויקים ואפילו החיזוק שנוסף מתחת לציר ההיגוי נראה נהדר.

מבחן אופניים charge cooker 0. שלדת פלדה, אין הילוכים, אין מתלים ויש הרבה הנאה מרכיבה מתגמלת. המחיר 3600 שקלים בקניה ישירה מריסיילקס. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים charge cooker 0. שלדת פלדה, אין הילוכים, אין מתלים ויש הרבה הנאה מרכיבה מתגמלת. המחיר 3600 שקלים בקניה ישירה מריסיילקס. צילום: תומר פדר

התוצאה היא שלדה, רזה למראה, אך חזקה ועם הגמישות הטבעית שאין לאלומיניום. וטוב שכך כי לאופניים האלו אין מתלים. בכלל. גם לא מזלג וכל הריכוך של הרכיבה מתקבל מגמישות המזלג ומצמיגי 29 שמנמנים ברוחב של 2.25 אינץ' ודופן לבנה כמו בקאדילק של אמא של אלוויס.

ללא מתלים, או מעבירי הילוכים אין כאן הרבה במונחי איבזור. אם זאת אציין את המושב מצופה העור הנהדר (דגם SPOON) של צ'ארג'. כידון, נאבות גלגל ורכיבי משנה אחרים ממותגים ומעצורי דיסק מ-TEKTRO עם דיסקים בקוטר 180 מ"מ בחזית ו-160 מ"מ מאחור. יחס ההעברה הוא 32 בגל ההנע על 18 שיניים מאחור וזהו.

המשקל עומד על 13.5 ק"ג (לא הכי קלילים) והמחיר 4,100 שקלים או 3,600 שקלים דרך האתר של ריסייקלס

חשוב לציין שבעוד שבחו"ל משווק הדגם הזה עם צמיגי 27+ שמנמנים, אצלנו הוא ימשיך ב-2016 על 29 אינצ'ים מהירים.

[See image gallery at www.automag.co.il]

רכיבה

ברכיבה האופניים מרגישים הרבה יותר קלילים מהמשקל שלהם. כנראה בזכות האשליה של השלדה דקת הצינורות ושל האופן המהודק והמוצק שהאופניים האלו עשויים. עם זווית היגוי של 70 מעלות ותמוכות שרשרת של 449 מ"מ יש לגיאומטריה הזו את התכונות לספק יציבות במהירות גבוהה אבל גם זריזות היגוי כאשר השביל מתפתל. ואכן כל עוד הסינגל אינו טכני ומסולע – מדי – הקוקר יספקו חדות ודיוק מענגים – לא פחות.

מבחן אופניים charge cooker 0. שלדת פלדה, אין הילוכים, אין מתלים ויש הרבה הנאה מרכיבה מתגמלת. המחיר 3600 שקלים בקניה ישירה מריסיילקס. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים charge cooker 0. שלדת פלדה, אין הילוכים, אין מתלים ויש הרבה הנאה מרכיבה מתגמלת. המחיר 3600 שקלים בקניה ישירה מריסיילקס. צילום: תומר פדר

כל הסודות של מנשאי האופניים

האם וולוו V40 היא ה-30 החדש?

היכולת להתמודד עם גינות סלעים ומכשולים טכניים אחרים מוגבלת למדי בעיקר בשל העדר המתלים וגם מושב לא הידראולי מקשה על המעבר מדיווש לתקיפת פיתולים. עוצמת הבלמים מצוינת – אולי אפילו טובה מדי ואפשר בהחלט לחוש ואף לראות את המזלג מתפתל ואפילו מקפץ תחת בלימה. כיף גדול. מקומות כמו סינגל בארי ודומיו פשוט אידיאליים לאופניים האלו – מהיר, זורם, ללא סלעים. אבל בהקפה השנייה כבר תרגישו את המשקל.

מבחן אופניים charge cooker 0. שלדת פלדה, אין הילוכים, אין מתלים ויש הרבה הנאה מרכיבה מתגמלת. המחיר 3600 שקלים בקניה ישירה מריסיילקס. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים charge cooker 0. שלדת פלדה, אין הילוכים, אין מתלים ויש הרבה הנאה מרכיבה מתגמלת. המחיר 3600 שקלים בקניה ישירה מריסיילקס. צילום: תומר פדר

המשקל של האופניים אינו ממש נושא לשיחה – כל עוד הקילומטרים שאתם מתכננים לרכוב בשטח לא גדול מדי. אבל ככל שהקילומטרים מצטברים, ובלי מעביר הילוכים מאחור, אתם תרגישו היטב את המשקל ותייחלו ליותר כושר או למעבר מהיר ונטול כאבים לעולם הבא. מצד שני, החוסן והפשטות של המבנה בהחלט שעוררה מחשבות (אולי הזיות) לתלות שק שינה על הכידון, תיקי אוכף ולצאת למסע בייק פאקינג בעתיד הקרוב.

 

סיכום

אם כבר "רכבתם על הכל" ואתם מחפשים משהו חדש ושונה לחזור ולקבל מוטיבציה, תמצאו את כל זה בקוקר. הם שונים מאד בתוך הנוף של אופני ההרים הסופר-טכנולוגיים שיש לנו היום – אבל לא מדובר ביצור פרהיסטורי אלא באיכויות אחרות לגמרי – כאלו שמגיעות לא דרך מתלה של 160 מ"מ.

מבחן אופניים charge cooker 0. שלדת פלדה, אין הילוכים, אין מתלים ויש הרבה הנאה מרכיבה מתגמלת. המחיר 3600 שקלים בקניה ישירה מריסיילקס. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים charge cooker 0. שלדת פלדה, אין הילוכים, אין מתלים ויש הרבה הנאה מרכיבה מתגמלת. המחיר 3600 שקלים בקניה ישירה מריסיילקס. צילום: תומר פדר

הקוקר אינם אופניים לרוכבים מתחילים, בטח למי שאינו בכושר או שצריך לסגור פערים של טכניקת רכיבה. המחיר בישראל קרוב-עד זהה למחיר האופניים בחו"ל והוא לא מציע תמורה במונחי עושר איבזור אלא כזו שמגיעה עם מקדם COOL שלבטח ימשוך תשומת לב מרוכבי האופניים המסוקסים ביותר. מה היינו משפרים? קסטה אחורית 1X11 הייתה מקפיצה את היכולת (והמחיר). על מתלה קדמי ככל הנראה היינו מוותרים – הורס מדי את חווית הכרומולי.

מבחן אופניים ק.ט.מ LYCAN LT 274

$
0
0

רוני נאק

כמו שקורה לפעמים במבחני אופניים, אבל גם במבחני רכב, ההארה הגיעה בזמן הצילומים. האקט האחרון של מבחן בן שבוע אשר לקח אותי ואת הק.ט.מ ארוכי המהלך הללו לבית קשת, בן שמן ועוד שיטוטים איזוטריים אחרים. באותם קטעי "הלוך וחזור" מול העדשה של תומר פדר, כשאני חוזר על אותו המכשול פעם אחרי פעם, ובמהירות הולכת וגוברת, גיליתי עד כמה רחוק הייתי כל הזמן מהמגבלות של האופניים האלו – ועד כמה עוד אפשר להוציא מהם ואני לא רק מתכוון לחיוך של 160 מ"מ.

מבחן אופניים ק.ט.מ LYCAN LT 274. אופני אנדורו תחרותיים בקצת פחות מ-14K! להוציא מהקרטון ולצאת לתחרות. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים ק.ט.מ LYCAN LT 274. אופני אנדורו תחרותיים בקצת פחות מ-14K! להוציא מהקרטון ולצאת לתחרות. צילום: תומר פדר

ארך רגליים

גרסת LT  של דגם LYCAN מביא עימו מתלים ארוכי מהלך – להלן Long Travel או LT. במקום 120/125 מ"מ של הלייקן הרגילים יש ל-LT מהלך של 160 מ"מ בחזית ומאחור. המהלך מתקבל ממזלג רוקשוק YARI חדש ומסקרן וממתלה אחורי עם 4 חיבורים ש-ק.ט.מ מכנה PDS2 כמו באופנועי השטח שלה. הבולם האחורי מגיע גם הוא מרוקשוקס וזה מונארך RT-D2 שמנמן וחביב עם שני מצבי פדאל וכיוון לשיכוך החזרה.

מבחן אופניים ק.ט.מ LYCAN LT 274. מזלג חדש - רוקשוקס YARI - היה התגלית של מבחן האופניים הזה. הוא בפירוש מכפיל כוח בהקשר הזה ועם מאפייני שיכוך ועמידות בפני פיתול מעולים - מהטובים שיש בתעשייה ולא קורע את הארנק. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים ק.ט.מ LYCAN LT 274. מזלג חדש – רוקשוקס YARI – היה התגלית של מבחן האופניים הזה. הוא בפירוש מכפיל כוח בהקשר הזה ועם מאפייני שיכוך ועמידות בפני פיתול מעולים – מהטובים שיש בתעשייה ולא קורע את הארנק. צילום: תומר פדר

השלדה היא שלדת אלומיניום עם עובי-דופי משתנה לצינורות שעוצבו בהידרופורמינג. הגיאומטריה מודרנית ואגרסיבית. תמוכות שרשרת קצרות – רק 438 מ"מ, זווית היגוי שטוחה של 66.5 מעלות – במפרט העדכני אשר רבים מכנים אותו "גיאומטריה פרוגרסיבית" אותה ניתן למצא באופני הרים מהמותגים היקרים יותר.

כדי ליישר קו עם השפה הזו מצויידים האופניים בכידון רחב מאד – 760 מ"מ – אותו אוחז סטם סופר-קצר ממש צמוד לציר ההיגוי. זה ממקם את הרוכב במרכז האופניים לתנוחת רכיבה מאד אגרסיבית ומחדד את ההיגוי שאחרת עשוי להיות עמום בשל זווית ההיגוי השטוחה.

מבחן אופניים ק.ט.מ LYCAN LT 274. איבזור היקפי ממותג KTM. הכידון רחב מאד, הסטם קצר מאד ותנוחת הרכיבה מאד אגרסיבית. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים ק.ט.מ LYCAN LT 274. איבזור היקפי ממותג KTM. עם 760 מ"מ – הכידון רחב מאד, הסטם קצר מאד ותנוחת הרכיבה מאד אגרסיבית. צילום: תומר פדר

גימור השילדה מקסים מהמיסבים האטומים, ניתוב הכבלים הפנימי ועד צבעי המאט של מכבי תל אביב (שאולי עדיף שלא להזכיר לאור ההישגים שלהם השנה…).

על הבסיס הנהדר הזה תלתה ק.ט.מ איבזור חסכוני כדי לשמור על רף מחיר שפוי. בלמים שימאנו ד'אור עם דיסקים 180 מ"מ בשני הצדדים. מעביר אחורי שימאנו XT עם מצמד הוא נקודת אור בחבילת ד'אור בסיסית בה תמצאו מעביר קדמי – חדש עם תנועה צידית – בסיסי, ושיפטרים פלסטיים ופריכים שלא ישרדו את הקראש הראשון. סדרת ד'אומר מספקת גם את גלגלי השיניים למניין של 20 הילוכים בסך הכל – שתי פלטות בחזית 24 ו-38 ועשרה הילוכים מאחור.

מבחן אופניים ק.ט.מ LYCAN LT 274. עם 160 מ"מ של מהלך הנשלטים על ידי בולם רוקשוקס מונארך - פעולת המתלה נהדרת. דיווש יעיל במפתיע בעליה (בעיקר בישיבה ופחות בעמידה) אבל יכול מרשימה מאד לבודד חירפוצים ולחוש חסר-תחתית בנחיתות מגבוה. אהבנו! צילום: תומר פדר

מבחן אופניים ק.ט.מ LYCAN LT 274. עם 160 מ"מ של מהלך הנשלטים על ידי בולם רוקשוקס מונארך – פעולת המתלה נהדרת. דיווש יעיל במפתיע בעליה (בעיקר בישיבה ופחות בעמידה) אבל יכול מרשימה מאד לבודד חירפוצים ולחוש חסר-תחתית בנחיתות מגבוה. אהבנו! פחות השתגענו על מעביר שימאנו הקדמי והחדש. זייף בהעברות והתקשה לדלג בין 24 ל-38 שיניים של הפלטות הקדמיות. צילום: תומר פדר

אהבתי את מוט המושב ההידראולי ואת מושב ק.ט.מ הנוח שעליו וגם סט הגלגלים המשלב נאבות של DT עם חישוקי ק.ט.מ עושים עבודה יפה. צמיגים שונים משוולבה בחזית ומאחור חותמים חבילה מאד אטרקטיבית ועם מראה אגרסיבי שעושה חשק להעמיס את האופניים על הרכב ולצאת להרים.

האופניים שוקלים 14.5 ק"ג מוכנים לרכיבה ועולים 13,900 שקלים

[See image gallery at www.automag.co.il]

רכיבה

מדובר כאן באופניים שמתאימים לרוכבים האגרסיביים ביותר. כאלו שלא פוחדים לקפוץ מדרופים, לתקוף סינגלים לא מוכרים ומשחררים את האצבע מהברקעס לנוכח גינות סלעים גורסות קראנקים. אלו חברה שרוכבים עם חולצות משובצות ויושבים על סרטוני ראמפייג' ביוטיוב בשירותים. והאופניים האלו יספקו את החבר'ה האלה. אבל לא רק.

מבחן אופניים ק.ט.מ LYCAN LT 274. אפילו עם 160 מ"מ של מהלך האופניים האלו לא יעניש ברכיבת שבילים - הקרדיט מגיע למתלים הנהדרים של רוקשוקס. כמובן שלא מדובר באופני XC כלל...צילום: תומר פדר

מבחן אופניים ק.ט.מ LYCAN LT 274. אפילו עם 160 מ"מ של מהלך האופניים האלו לא יעניש ברכיבת שבילים – הקרדיט מגיע למתלים הנהדרים של רוקשוקס. כמובן שלא מדובר באופני XC כלל…צילום: תומר פדר

הדרך לסינגלים הטכניים עוברת בשבילים. כאן תרגישו את המשקל הנוכח של האופניים האלו – והוא יהיה עוד יותר נוכח בעליה ארוכה. אלו אמנם אופני שבילים מחוזקים ולא אופני דאון היל מדולדלים אבל עם 14.5 ק"ג תעבדו "יפה" במעלה. מי שמשפר כאן מאד את המצב זה המתלה האחורי. פעולתו מאד פרוגרסיבית ובעוד שהוא מסנן יפה חירפוצים קטנים, הוא מאד יעיל – ביחס ל-160 מ"מ – כשמטפסים. יש בובינג כשהבולם משוחרר לגמרי, והוא כמעט שנעלם במצב הנעול (לא נעול לגמרי מיינד יו). אז המתלה נותר גבוה במהלך, הכוח יורד יפה לשביל והאחיזה בו מצויינת. כל זה טוב ויפה אם מדוושים בישיבה – דוושו בעמידה ואז גם במצב המוצק יותר תאבדו כוח רב במתלה.

מבחן אופניים ק.ט.מ LYCAN LT 274. גינות סלעים ומדרגות?! זולל אותם באדישות ועם המון בטחון. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים ק.ט.מ LYCAN LT 274. גינות סלעים ומדרגות?! זולל אותם באדישות ועם המון בטחון. צילום: תומר פדר

בשבילים הפתוחים גיליתי גם פער גדול ביחסי ההעברה בין שתי הפלטות בחזית. פער מספיק גדול שלא מאפשר להשתמש במעבר מהיר של הפלטות כתחליף לדילוג של 3 ואפילו 4 הילוכים בקסטה מאחור. הגלגל שיניים הקטן יותר מספק יחסי העברה קצרים ומצויין בטיפוס ובסינגלים טכניים ואילו הפלטה הגדולה תביא אתכם למהירות שיוט גבוהה בשביל הלבן כשברקע כבר רואים את היער.

מבחן אופניים ק.ט.מ LYCAN LT 274. גינות סלעים ומדרגות?! זולל אותם באדישות ועם המון בטחון. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים ק.ט.מ LYCAN LT 274. גינות סלעים ומדרגות?! זולל אותם באדישות ועם המון בטחון. צילום: תומר פדר

בייקמוביל פיג'ו 308 SW

הסודות האפלים של מנשאי האופניים

התגלית של המבחן הזה הוא המזלג – רוקשוק YARI. מזלג חדש ודנדש לשנת 2016 אשר מיועד לרוכבי אנדורו שלא פוחדים לעזוב את המעצורים ולתת למתלה לעשות את העבודה. יש לו צינורות בעובי 35 מ"מ, מערך פנימי חדש של שסתומים המאפשר חזרה מהירה למצב פתוח אחרי נחיתה מקפיצה גבוהה. תא אוויר יחיד ממונה על ההקפצה וציר קדמי עבה סוגר על "רגליים" מעובות ומחוזקות למנוע פיתול ולעמוד בעומסים הצפויים. המזלג היה קל מאד בסט-אפ הראשוני, חסין לגמרי לבובינג בטיפוס וחש "ללא תחתית" גם בנחיתות שלא הייתי בטוח שאספוג בקלות. הביטחון שהמזלג מביא לחבילה כולה הוא רב מאד ובשורה התחתונה מאפשר לרכוב הרבה יותר מהר באופן הרבה יותר בטוח. העקיבה אחרי פני הקרקע מצוינת, האחיזה בבלימה נהדרת ואף המשוב שעובד דרכו – פשוט נהדר.

מבחן אופניים ק.ט.מ LYCAN LT 274. במצבים כאלו מרגישים את ה-14.5 ק"ג של האופניים. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים ק.ט.מ LYCAN LT 274. במצבים כאלו מרגישים את ה-14.5 ק"ג של האופניים. צילום: תומר פדר

לא השתגענו על

לצד כל הטוב הזה – יש בלמים שהם בסדר ולא יותר מזה. הם מספקים את הצורך הבסיסי – עם דיסקים אייס טק מפזרי חום – אבל יתקשו כשהקצב עולה. עוצמת הבלימה טובה אבל המינון והדיוק יכולים להיות טובים יותר. לצד החור ביחסי ההעברה המעביר הקדמי התקשה לדייק או למהר בהחלפות ההילוכים ויותר מפעם אחת השרשרת נשרה מהקרנק – מעצבן ברכיבת כיף פחות משעשע בתחרות אנדורו. גם השיפטרים הפלסטיים לא רק שנראים שלא במקום הם ככל הנראה יתפצחו בקלות. השלדות יותר קטנות ממה שבדרך כלל. אני לרוב רוכב על M הפעם L התאים יותר. וזה הצריך גם החלפה של המוט ההידראולי מכזה של 120 מ"מ לקצר יותר של 100 מ"מ (ניואנס שמבוצע במעמד ההרכבה).

מבחן אופניים ק.ט.מ LYCAN LT 274. זול וטוב? אולי לא זול באופן מוחלט אבל בהחלט מרגישים כמו אופניים של 25K שקלים. נזדרוביה! צילום: תומר פדר

מבחן אופניים ק.ט.מ LYCAN LT 274. זול וטוב? אולי לא זול באופן מוחלט אבל בהחלט מרגישים כמו אופניים של 25K שקלים. נזדרוביה! צילום: תומר פדר

סיכום

מאד התרשמתי מהאופניים האלו. הם יאפשרו לרוכב אגרסיבי או למתחרה אנדורו פוטנציאלי לצאת לשבילים ולתחרות מבלי להוסיף למפרט הסטנדרטי דבר. הם מטפסים יפה לנוכח מהלך המתלה הארוך והם מצויידים ברכיבי מתלה מהטובים שיש היום בעולם האופניים. כל זה מאפיל על הגליצ'ים של רכיבי ההנעה והבלימה הבינוניים. המחיר הוא אמנם גבוה באופן אובייקטיבי אבל מהאוכף הם  מרגישים כמו אופניים שעולים 25,000. למי שיודע להעריך את התכונות הנ"ל מדובר באחת העסקאות הטובות יותר לאופניים אגרסיביים.

מבחן אופניים Trek fuel EX 8 29

$
0
0

רוני נאק

זה המכנה המשותף הרחב ביותר (לא אמרתי הזול ביותר מיינד יו). אופניים שמתאימים לרוכבים רבים – ממגוון דיסציפלינות – מגיעים משושלת ארוכה, אם לא הארוכות ביותר בעולם אופני ההרים; משפחת FUEL של TREK. ולקראת שנת 2016 TREK עדכנה את גרסת "אמצע הדרך" של משפחת FUEL ושטפה אותה עם גיאומטריה, טכנולוגיה ואבזור.

מבחן אופניים trek fuel EX 8. גלגלים גדולים, הרבה טכנולוגיה ויכולת רב-גונית. המחיר: 15K שקלים. צילום: פז בר

מבחן אופניים trek fuel EX 8. גלגלים גדולים, הרבה טכנולוגיה ויכולת רב-גונית. המחיר: 15K שקלים. צילום: פז בר

FUEL 2016

שיכוך מלא וגלגלי 29 אינץ' הם אולי שני הגורמים המזוהים ביותר עם TREK  אשר חברה – ובהמשך הטמיעה – את הידע של גרי פישר. אותו פישר ממציא ובעל חזון – האמין ביתרונות של גלגלי 29 גדולים ובמידה רבה היה הגורם המניע למהפכה שהביא אותם גם לשבילים שלנו. אמנם, זו לא הייתה הפיכה בן לילה – כמו אירוע ההכחדה של 26 אינצ'רים לטובת 27.5 – ולקח זמן עד שהגיאומטריה של השלדות והטכנולוגיות הבשילו כדי למקסם את הפוטנציאל הטמון בגלגלי אופניים גדולים.

מנשאי האופניים הטובים בעולם

מנשאי האופניים הטובים בעולם

סדרת FUEL מיועדת לרוכבי שבילים – XC באופייה – ונפרסת אצלנו על פני שש גרסאות בטווח מחיר שבין 9,250 שקלים ל-EX5 ועד (נשימה עמוקה) 42,000 שקלים לשלדת הקרבון ואבזור הקצה של EX9.9. בחרנו בגרסת אמצע, פחות או יותר, EX 8, אשר עולים 15,000 שקלים ומכילים הרבה מאד מהחידושים של הדגם.

מבחן אופניים trek fuel EX 8. גלגלים גדולים, הרבה טכנולוגיה ויכולת רב-גונית. המחיר: 15K שקלים. צירי BOOST רחבים לפנים ומאחור. צילום: פז בר

מבחן אופניים trek fuel EX 8. גלגלים גדולים, הרבה טכנולוגיה ויכולת רב-גונית. המחיר: 15K שקלים. צירי BOOST רחבים לפנים ומאחור. צילום: פז בר

לאופניים שלדת אלומיניום עם גיאומטריה מעודכנת. זווית ההיגוי שטוחה יותר עם 68.8 מעלות כאשר תגית MINO במצב האגרסיבי יותר (תגית קטנה במתלה האחורי המשנה את זווית השלדה ביחס לקרקע). ציר ההנעה נמוך יותר ב-4.0 מ"מ אבל חשוב לא פחות TREK שילבה את טכנולוגיית BOOST שלה עם צרים רחבים ועבים יותר; 110 בחזית ו-148 מאחור. היתרונות הם עמידות טובה יותר בפני פיתול ומרווח גדול יותר בין הצמיגים לשלדה. עוד תמצאו בשלדה הזו ניתוב כבלים פנימי, מתלה אחורי עם נדנדת מגנזיום, מתלה ABP שנותר אקטיבי תחת בלימה, ו-120 מ"מ של מהלך.

מבחן אופניים trek fuel EX 8. גלגלים גדולים, הרבה טכנולוגיה ויכולת רב-גונית. המחיר: 15K שקלים. בולם FOX שפותח עם PENSKE, נדנדת מתלה ממגנזיום, ניתוב כבלים פנימי. צילום: פז בר

מבחן אופניים trek fuel EX 8. גלגלים גדולים, הרבה טכנולוגיה ויכולת רב-גונית. המחיר: 15K שקלים. בולם FOX שפותח עם PENSKE, נדנדת מתלה ממגנזיום, ניתוב כבלים פנימי. צילום: פז בר

על עבודת התליה אחראי בחזית מזלג של FOX עם רגליים 32 מ"מ ו-120 מ"מ של מהלך. בורר של שלושה מצבי שיכוך ואופסט לציר היגוי על פי תורת הגורו גארי פישר. מאחור תמצאו בולם של FOX עם טכנולוגיית RE:aktiv אשר TREK פיתחה יחד עם קבוצת המירוצים PENSKE והוא ייחודי לאופניים של טרק. גם לבולם הזה יש שלושה מצבי שיכוך ואפשרות לשלוט בשיכוך החזרה (ריבאונד).

הגלגלים הם סטים מושלמים של בונטראגר – מותג הבית של טרק – עם נאבות, חישוקי אלומיניום וצמיגי 29 אינטש' ברוחב 3.0 מאותו מותג (עם הכנה לטיובלס).

מבחן אופניים trek fuel EX 8. גלגלים גדולים, הרבה טכנולוגיה ויכולת רב-גונית. המחיר: 15K שקלים. מוט הידראולי KS עם ניתוב פנימי - תוספת מבורכת. צילום: פז בר

מבחן אופניים trek fuel EX 8. גלגלים גדולים, הרבה טכנולוגיה ויכולת רב-גונית. המחיר: 15K שקלים. מוט הידראולי KS עם ניתוב פנימי – תוספת מבורכת. צילום: פז בר

בהנעה תגלו קיט מעורב של שימאנו. מעביר אחורי XT עם מצמד, לפנים מעביר ד'אור. שני אלו פוקדים על קסטה של 10 הילוכים מאחור ושתי פלטות לפנים – דרך שיפטרים SLX. גל ההנעה הוא PRESS  חלול במיטב האופנה. על הבלימה יש מערכת הידראולית של שימאנו בסיסית למדי.

ראוי לציין את מוט המושב ההידראולי מ-KS עם הניתוב הפנימי של הכבל שלו. וכן את הכידון הסופר-רחב 750 מ"מ אשר תורם הרבה לאופי הרב גוני של האופניים הללו.

המשקל של האופניים – מוכנים לרכיבה – עומד על 14.2 ק"ג והמחיר 14,990 שקלים

מבחן אופניים trek fuel EX 8. גלגלים גדולים, הרבה טכנולוגיה ויכולת רב-גונית. המחיר: 15K שקלים. צילום: פז בר

מבחן אופניים trek fuel EX 8. גלגלים גדולים, הרבה טכנולוגיה ויכולת רב-גונית. המחיר: 15K שקלים. צילום: פז בר

מאיצים לאט משייטים מהר     

התחושה המיידית שמגיעה מהשנייה הראשונה על האוכף היא של חוסן. אחרי פרק סט אפ מהיר וקל מדי בו כיוונתי את לחצי האוויר בבולמי הזעזועים ואת הזוויות של המנופים, יצאתי לפרק רכיבה ראשון בשבילים פתוחים. כמו אופני 29 רבים אחרים, ההאצה שלהם איטית למדי, שילוב של משקל יחסי העברה ארוכים, אבל מהרגע שתצברו מהירות והתנע ייבנה – קל מאד לשמור עליו. וכאן נכנסים למשחק המתלים אשר סופגים ומסננים חירפוצים וגבנונים (אשר כידוע הם גדולים יותר מחירפוצים סתם) באופן מרשים מאד. שיוט על שביל שדות פתוח הוא חוויה נעימה מאד גם בזכות יציבות כיוון מעולה, תנוחת רכיבה מרווחת ופתוחה והתנגדות קטנה לגלגול של הצמיגים הגדולים. דמיינו את הקאדילק הוורודה של אלביס – זה זה!

רכיבה שנייה בסינגלים של בן שמן – ב"מכה" של רוכבי ההרים של המרכז – שם יש קליידוסקופ של אפשרויות, אשר מתאימים לכל רמת רכיבה – משבילים מתונים של בית מרגוע ועד מעברים טכניים, מסלעות, וזיגזוגי עצים מענגים ומאתגרים בו זמנית. ועם כל השינויים שעברו על הדגם השנה – הם קרבו אותו לצד האגרסיבי יותר של העניינים – פה הדיסוננס שהיה לי משילוב מוט מושב הידראולי וכידון כה רחב באופני XC התפוגג.

[See image gallery at www.automag.co.il]

אפשר לתקוף ולדרוס כמעט כל מכשול – הגלגלים הגדולים והמתלים ארוכי המהלך עושים עבודה נהדרת – בעיקר המתלה האחורי. השינויים שמביאה מערכת BOOST לא מיד ניכרים לעין אבל אחרי שתביטו לאחור בקטע סינגל מגוחך לגמרי אותו שטפתם בזרימה מושלמת – תוכלו להעריך את תוספת הביטחון שזה מביא; קשיחות שמתורגמת לדיוק ולמחיקה של תחושת הספגטי של פעם. הוסיפו לזה גם זווית היגוי שטוחה יותר אשר מוסיפה רבות ליציבות הכיוונית ואתם תעשו קציצות מכל גינת סלעים שתעמוד בדרככם.

 

קיטורים

נו טוב, בכל זאת כולנו פולנים. היינו מאד רוצים לראות מזלג 34 מ"מ עם שיכוך יותר מדויק. היינו מחליפים את המעצור הקדמי בכזה עם דיסק גדול יותר או מטפסים לרמת רכיבים גבוהה יותר ולו רק כדי להתמודד יותר טוב עם המסה והגלגלים הגדולים של האופניים הללו. מעביר ההילוכים הקדמי – מפגש שני עימו – לא הצליח להתמיד במלאכתו. ולסיום הסגר של ציר הגלגל האחורי מאד בולט הצידה. גם המשקל העצמי נוכח למדי ועשוי לעייף לאורך זמן. כדי לקפוץ לרמת משקל נמוכה הרבה יותר יהיה עליכם לטפס שתי גרסאות ל-9.8 למשקל של 12.9 ק"ג למחיר של כמעט 27K.

מבחן אופניים trek fuel EX 8. גלגלים גדולים, הרבה טכנולוגיה ויכולת רב-גונית. המחיר: 15K שקלים. צילום: פז בר

מבחן אופניים trek fuel EX 8. גלגלים גדולים, הרבה טכנולוגיה ויכולת רב-גונית. המחיר: 15K שקלים. צילום: פז בר

סיכום

אלו אופניים שיכולים לעשות כמעט הכל – למעט הקצוות של XC ו-AM. הם יהיו אופניים מצוינים למי שרוצה לעלות לשלב הבא אחרי שמיצה את אופני הכניסה שלו. הם עשויים נהדר ומצוידים בהרבה טכנולוגיה עדכנית וסקסית לחובב המתפלש במגזיני האופניים. מצד שני הם מספיק טובים כדי להציל רוכב מתחיל מטעויות של טירונים. כמותניים הרחבים שבהיצע TREK – וכאלו שמתאימים למגוון רחב של רוכבים ה-FUEL עומדים בהבטחות שעל האריזה.


מבחן אופניים Haibike sDuro FullNine RC

$
0
0

רוני נאק

אופני הרים עם סיוע חשמלי נשמעים כדבר והיפוכו – ואפשר להבין את הפיוריסטים ("טהרנים" או "טהרניסטים" או סתם "ליסתים") אשר נתקפים רפקלס הקאה לשמע רצף המילים הנ"ל. אבל כמו שראינו בתחומים רבים אחרים, השוק מצביע ברגליים – תרתי משמע – והדרישה לאופניים עם מנוע עזר חשמלי (או כפי שמכונים בישראל אופניים חשמליים) הפכו למיינסטרים ולעובדה קיימת בנוף התחבורתי בישראל. מצד שני עוד לא רכבנו בארץ על אופני הרים חשמליים משכנעים ממש. השניים שנבחנו כאן, מ-ק.ט.מ ולאחרונה קונינג (הסינו-ישראלית) היו מוגבלים למדי במה שהם באמת יכולים לתת בשטח. עתה מגיעה בשורה חדשה בדמות HAIBIKE.

מבחן אופניים הייביק חשמליים לשטח. 19K ואתם שם. צילום: פז בר

מבחן אופניים הייביק חשמליים לשטח. 19K ואתם שם. צילום: פז בר

מי אתם הייבייק?

HAIBIKE הוא מותג גרמני צעיר אשר נוסד ב-1996 על ידי בני הזוג פואלו בעיירה שווינפורט בחבל בוואריה. העיר לה שורשים מהמאה ה-7 לספירה, נודעה בזכות יכולתה לתכנן, לפתח ולצייר מיסבים איכותיים למכונות (טנקים ומטוסי קרב) והיא עשתה זאת כל כך טוב שהפכה למטרה להפצצות שטיח של בעלות הברית. בכל מקרה, בני הזוג פואלו פיתחו סדרה של מתלים חדשים, עם 4 ובהמשך 7 חיבורים, שילבו שלדות קרבון להיצע בהצלחה רבה וב-2010 הם הראשונים (או לפחות בין הראשונים) לשלב מנוע חשמלי של בוש לתוך השלדה – על ציר ההנעה – ולא בטבור אחד הגלגלים. המבנה זכה לחיקויים רבים לכל רוחב התעשייה – כאשר רובה ככולה מאמצת את מנועי בוש שהפכו לסטנדרט. לקראת 2016 הייבייק מפצלת את ההנעה בין מנועי בוש בסדרות האגרסיביות יותר – XDURO לבין מנועי ימהה לסדרות השבילים SDURO. אלינו הם מגיעים דרך מצמן את מירוץ.

מבחן אופניים הייביק חשמליים לשטח. 19K ואתם שם. צילום: פז בר

מבחן אופניים הייביק חשמליים לשטח. 19K ואתם שם. צילום: פז בר

והאופניים?

לבחינה קיבלנו את אב הטיפוס – אשר שימש לתקינה – ממודל 2015 כאשר ההבדל היחיד בינו לבין גרסת 2016 אשר תשווק לציבור הוא העדר מעביר קדמי ושתי פלטות קדמיות – אשר יהיו בדגם המשווק. מדובר באופני שבילים עם גלגלי 29 אינטש' ומהלך של 100 מ"מ לפנים ומאחור.

מבחן אופניים הייביק חשמליים לשטח. בולם רוקשוקס, מתלה 4-חיבורים, מנוע וסוללה של ימהה. צילום: פז בר

מבחן אופניים הייביק חשמליים לשטח. בולם רוקשוקס, מתלה 4-חיבורים, מנוע וסוללה של ימהה. צילום: פז בר

 

השלדה היא שלדת אלומיניום – 6061 –  בעלת מבנה מאד יוצא דופן. המנוע החשמלי תלוי מתחתיה והוא למעשה גל ההנעה, לראש ההיגוי יש חיזוק מאד בולט ולשלדה יש זוויות חדות ומפוסלות כשל מפציץ חמקן. המתלה האחורי הוא מסוג 4 חיבורים עם מהלך של 100 מ"מ אותו מרסן בולם רוק שוקס מונארך RT. לפנים מזלג רוקשוקס XC32 עם נעילה מהכידון ומהלך של 100 מ"מ.

מבחן אופניים הייביק חשמליים לשטח. מחשב דרך מאד אינטואיטיבי - מסך קריא ועיגון טוב לכידון. השתדלו שלא לשבור אותו בשטח. צילום: פז בר

מבחן אופניים הייביק חשמליים לשטח. מחשב דרך מאד אינטואיטיבי – מסך קריא ועיגון טוב לכידון. השתדלו שלא לשבור אותו בשטח. צילום: פז בר

קצת על הזוויות והמידות. תמוכות השרשרת ארוכות: 490 מ"מ, זווית המזלג שטוחה לאופני 29 אינטש עם 68 מעלות, ציר ההנעה באותו הגובה של צירי הגלגלים – אפילו שב-29 רגילים יש דרופ של כמה מילימטרים. הנתונים הנ"ל מלמדים על מבנה יוצא דופן עם העדפה ברור ליציבות על פני זריזות היגוי.

מבחן אופניים הייביק חשמליים לשטח. מנוע ימהה הוא בחירה יוצאת דופן בנוף הזה שמעדיף בוש. בכל מקרה מדובר ביחידה מדוייקת וחלקה מאד אבל גם עם עוצמה - עד 8 קג"מ שזה המון וצריכת זרם חסכונית המאפשרת לטייל בראש שקט. צילום: פז בר

מבחן אופניים הייביק חשמליים לשטח. מנוע ימהה הוא בחירה יוצאת דופן בנוף הזה שמעדיף בוש. בכל מקרה מדובר ביחידה מדוייקת וחלקה מאד אבל גם עם עוצמה – עד 8 קג"מ שזה המון וצריכת זרם חסכונית המאפשרת לטייל בראש שקט. צילום: פז בר

העברת הכוח האנאטומית נעשית דרך קסטה של 10 הילוכים מאחור ומעביר אחורי שימאנו SLX עם מצמד. הכוח החשמלי מגיע כאמור ממנוע של ימהה עם 250 וואט ו-8.1 קג"מ. את המיץ המנוע מקבל מסוללת ליתיום של 36 וולט ונפח של 11 אמפר/שעה. המנוע לבדו שוקל 3.5 ק"ג והסוללה 2.9 ק"ג נוספים.

עוד באזור הרכיבים נציין מעצורי דיסק הידראוליים של טקטרו עם דיסקים בקוטר 180 מ"מ, סט גלגלים מחוזקים עם נאבות באנודייז כחול ורכיבים היקפיים נוספים ממותגים הייבייק ו-FSA.

כל הטוב הזה שוקל 22 ק"ג והמחיר לצרכן יהיה 19,000 שקלים.

מבחן אופניים הייביק חשמליים לשטח. 22 ק"ג, זוויות היגוי שטוחות כל זה הופכים את המאזניים להעדיף יציבות על פני זריזות תמרון. נסו לזגזג והמשקל מורגש היטב. צילום: פז בר

מבחן אופניים הייביק חשמליים לשטח. 22 ק"ג, זוויות היגוי שטוחות כל זה הופכים את המאזניים להעדיף יציבות על פני זריזות תמרון. נסו לזגזג והמשקל מורגש היטב. צילום: פז בר

רכיבה

ציפיתי לפגוש אופניים גמלוניים ומוזרים. ובמקום זאת פגשתי מכונת שבילים מאד מרשימה. כזו שכאילו מעלימה את המשקל שלה באותו האופן שאופנוע דו"ש גדול וחזק לא מרגיש כבד כשהמהירות עולה. תנוחת הרכיבה זקופה למדי והכידון הצר – ממקמים את הרוחב באופן מאד נינוח עם פחות משקל על הידיים כמקובל באופני XC רגילים. המערכת החשמלית; מנוע, סוללה – הופכת לשקופה מהאוכף ואין תוספת רוחב מוזרה לקרנק כפי שחווינו באופני הרים חשמליים בעבר.

מבחן אופניים הייביק חשמליים לשטח. אין אחיזה יש הנאה ואפילו דריפטים - לא ממש שימוש סביר לפרופיל של הרוכבים על הדבר הזה. צילום: פז בר

מבחן אופניים הייביק חשמליים לשטח. אין אחיזה יש הנאה ואפילו דריפטים – לא ממש שימוש סביר לפרופיל של הרוכבים על הדבר הזה. צילום: פז בר

כמו שאופניים תקניים אמורים להיות אין כאן מצערת והסיוע החשמלי מופסק ב-25 קמ"ש. זה לא אומר שאי אפשר לרכוב מהר יותר אם יש מורד או שביל מתאימים. אפשר לבחור בין שלושה מצבי תגבור שונים עם השפעה ישירה על הטווח: 70 ק"מ בתיגבור הגבוה ועד 130 קילומטרים במצב ECO. אנו רכבנו כמעט כל הזמן ב-HIGH ועל הסינגלים והשבילים הרגילים של בן שמן פלוס עוד לופ רגוע של 20 ק"מ באזור ביתרונות רוחמה – לא השתמשנו ביותר משליש הבארים שעל החיווי הדיגיטאלי.

המשקל, הגלגלים הגדולים וזווית ההיגוי שב"רילאקס" באים לידי ביטוי היטב בשבילים מתפתלים. האופניים האלו בהחלט שיעדיפו משהו אחר. צריך להיות מאד נחוש כדי לשנות כיוון מהר, המזלג מתפתל ואפילו שמרכז הכובד מרגיש נמוך – זה די מתיש ומתסכל. אפשר להוריד קצב אבל אז איפה הכיף? מסלעות, ומעברים טכניים מוגבלים בשל המנוע התלוי נמוך והמגן יפגוש את הסלעים בקלות אם לא תשימו לב במעברים.

מבחן אופניים הייביק חשמליים לשטח. כיסוי הרבה קילומטרים ללא מאמץ - אם זו המטרה הסתדרתם. צילום: פז בר

מבחן אופניים הייביק חשמליים לשטח. כיסוי הרבה קילומטרים ללא מאמץ – אם זו המטרה הסתדרתם. צילום: פז בר

אז אחרי שהוצאנו את הסינגלים המסולעים מהמשוואה נותרנו עם שבילים פתוחים. וכאן האופניים האלו מבריקים. בשטח ממילא מהירות של 20 עד 25 קמ"ש זה מהר יותר מהמהירות הממוצעת של רוב המטיילים (לא של מתחרי EPIC משורגי שרירים). כאן הסיוע החשמלי מוחק כל עליה, קטנה כגדולה ומאפשר לקצב שיוט מהיר וכיסוי קילומטרים ללא מאמץ כמעט בכלל – בטח בלי להזיע. העברת ההילוכים מצוינת, באדיבות שימאנו, ועל שבילי השדות והסינגלים המסורקים של הנגב מערבי הרכיבה הייתה חוויה נעימה מאד. זה בעצם כל העניין לא?

מבחן אופניים הייביק חשמליים לשטח. בשביל 19K היינו רוצים לקבל מעצורים איכותיים וחזקים יותר. צילום: פז בר

מבחן אופניים הייביק חשמליים לשטח. בשביל 19K היינו רוצים לקבל מעצורים איכותיים וחזקים יותר. צילום: פז בר

קיטורים

הבלמים של טקטרו בסיסיים למדי ומתקשים להתמודד עם התנע שהמסה הזו מסוגלת להגיע אליה. חסרו לי עוצמת בלימה ומינון מדויקים. המתלה האחורי – אשר באופניים אחרים עושה עבודה נהדרת – מרגיש מבולבל. הוא מסלק יפה שיבושים קטנים אבל פרוגרסיבי מדי ומתקשח מאד בתגובה לתנועת מתלה ארוכה ומהירה – זה יותר תחושה של נוקשות כאילו יש בפועל מהלך גלגל קצר יותר. רעש השרשרת שמצליפה על השלדה פשוט מעצבן ואישית הייתי רוצה כידון מעט רחב יותר ומוט מושב הידראולי. מחיר? 19000 שקלים אובייקטיבית זה הרבה כסף. מאחר שאין לאופניים האלו מתחרים קשה לקבל פרספקטיבה עדיין. יחד עם זאת, אופניים רגילים במחיר הזה מצוידים הרבה יותר טוב.

מבחן אופניים הייביק חשמליים לשטח. מופע מרשים של הקונספט - יכולת טובה, טווח שימושי ואיכות כללית מצויינת - "בוסט" של איבזור והם יגעו בול בנקודה הנעימה. צילום: פז בר

מבחן אופניים הייביק חשמליים לשטח. מופע מרשים של הקונספט – יכולת טובה, טווח שימושי ואיכות כללית מצויינת – "בוסט" של איבזור והם יגעו בול בנקודה הנעימה. צילום: פז בר

סיכום

אם הצלחה במבחן הוא עמידה בהגדרות היצרן – הרי שהאופניים האלו הצליחו. הם ראשית כל אופני שבילים לגיטימיים אשר גם ללא ההנעה החשמלית יהיו ראויים לכל סינגל ושביל. איכות הבניה הכללית טובה מאד למרות הקיטורים הנ"ל. התוספת החשמלית נותנת כאן מימד מעניין – ופעם ראשונה שאיני מעקם אף לנוכח המפלץ – של מחיקה מוחלטת של העליות וצמצום מהותי של המאמץ הפיזי בשטח. למי זה מתאים? למי שהעדר הכשר מרחיק אותו מהשטח. האופניים האלו יכולים להכניס לשטח רוכבים רבים שעד כה נרתעו מכך בשל המאמץ הפיזי – ולהגדיל את העדה זו ברכה.

מבחן אופניים חשמליים דיאוולו

$
0
0

רוני נאק

אהבתי. אהבתי מאד. ולא רק בגלל המראה הנקי והכותרת "danish design" (כמו לשים מדבקת "זהו מזלג" על מזלג – אבל לא משנה) אלא בעיקר בזכות הביצוע השונה והמקורי לכלי התחבורה שקיבל אצלנו את הכינוי "אופניים חשמליים" שזה בעצם אופניים עם מנוע עזר  – פחות סקסי תודו.

ואם רוב האופניים החשמליים המזמזמים בציון נראים כמו שכפול אחד של השני – הדיאוולו האלו – אשר משווקים על ידי ריסייקלז הם באמת משב רוח רענן של תכליתיות יצירתית.

מבחן אופניים חשמליים דיאוולו. קונספט נהדר, עיצוב מינימאליסטי וביצועים טובים. המחיר מעט גבוה וממקם את האופניים האלו בנישה ייחודית. צילום: פז בר

מבחן אופניים חשמליים דיאוולו. קונספט נהדר, עיצוב מינימאליסטי וביצועים טובים. המחיר מעט גבוה וממקם את האופניים האלו בנישה ייחודית. צילום: פז בר

על האופניים

במבט ראשון הם כמעט נראים כמו רוב החשמליים – אבל לא כך במבטים הבאים. השלדה היא שלדת אלומיניום בחתך מלבני – ללא אפשרות קיפול אבל עם החורים הנדרשים להתקנת אביזרים נוספים כמו סבל או כנפיים. את מקום המתלה הקדמי תופס מזלג קשיח עבה ומאסיבי למראה וגם את מוט הכידון המתקפל לרוב, מחליף מוט אחוד.

610X141

במבט השני תגלו שאין הילוכים – בכלל. "סינגל ספיד" וזה מנקה את המראה של החלק האחורי של האופניים. גם מעצור אחורי רגיל אין אלא מעצור רגל – "טורפדו" בסלנג – כמו באופניים של פעם. את הגלגל הקדמי יבלום מעצור V ברייק משוך כבל.

מבחן אופניים חשמליים דיאוולו. קונספט נהדר, עיצוב מינימאליסטי וביצועים טובים. המחיר מעט גבוה וממקם את האופניים האלו בנישה ייחודית. צילום: פז בר

מבחן אופניים חשמליים דיאוולו. קונספט נהדר, עיצוב מינימאליסטי וביצועים טובים. המחיר מעט גבוה וממקם את האופניים האלו בנישה ייחודית. צילום: פז בר

כבר הבנתם בשלב הזה שהאופניים לא מתקפלים ולכן גם הדוושות לא מתקפלות. אלו רחבות ומצופות בגומי האוחז היטב בסוליות הנעליים ואפילו תואמות בצבע את הגריפים הרחבים והנוחים שעל הכידון הגבוה.

גם מנוע העזר החשמלי מינימאליסטי בהוויתו. מנוע 180W ו-24V בתוך הטבור של הגלגל הקדמי. מספק סיוע ודחף אבל אינו גדול או כבד מדי. המנוע מוזן מסוללת ליתיום עם קיבולת של 6.75 אמפר/שעה וכמובן 24 וולט.

מבחן אופניים חשמליים דיאוולו. קונספט נהדר, עיצוב מינימאליסטי וביצועים טובים. המחיר מעט גבוה וממקם את האופניים האלו בנישה ייחודית. צילום: פז בר

מבחן אופניים חשמליים דיאוולו. קונספט נהדר, עיצוב מינימאליסטי וביצועים טובים. המחיר מעט גבוה וממקם את האופניים האלו בנישה ייחודית. צילום: פז בר

כל זה מתגלגל על חישוקי 20 אינץ' כפולי דופן מאלומיניום ועליהם צמיגי שוואלבה מצוינים עם פסים מחזירי אור בשני הצדדים.

באותה רוח מינימאליסטית אין מפתח, אין צג מידע עתיר פונקציות או פנסים מסוג כל שהו. נקי, נקי ועוד פעם… נקי.

מבחן אופניים חשמליים דיאוולו. קונספט נהדר, עיצוב מינימאליסטי וביצועים טובים. המחיר מעט גבוה וממקם את האופניים האלו בנישה ייחודית. צילום: פז בר

מבחן אופניים חשמליים דיאוולו. קונספט נהדר, עיצוב מינימאליסטי וביצועים טובים. המחיר מעט גבוה וממקם את האופניים האלו בנישה ייחודית. צילום: פז בר

המטרה היא לא רק אסטטית אלא גם להגיע למשקל עצמי נמוך יחסית. כזה אשר מאפשר, למשל, להרים את האופניים במדרגות לקומה השלישית ולדירה שלי מבלי לקבל חמש פעמים קילה בדרך.

המשקל אמנם קל כ-13 ק"ג (כמעט 10 ק"ג פחות מאופניים חשמליים 20 אינץ' רגילים) אבל המחיר כבד למדי: 6,500 בחנות או 4,900 שקלים באתר של ריסיילקז – אאוץ'

 

רכיבה

חששתי בתחילה מהמחסור בהילוכים. אבל החשש התפוגג מהר מאד. בחירת יחסי העברה חכמה, המשקל עצמי הנמוך של האופניים וכניסה זריזה של הסיוע החשמלי גרמו לי לחשוב עד כמה בעצם מיותרים ההילוכים באופניים הללו. שהרי המנוע החשמלי מסייע כמעט מההתחלה וממילא ב-25 קמ"ש הסיוע מפסיק (אם אתם אזרחים שומרי חוק. כמובן) ולא תנועו מהר מזה.

מבחן אופניים חשמליים דיאוולו. קונספט נהדר, עיצוב מינימאליסטי וביצועים טובים. המחיר מעט גבוה וממקם את האופניים האלו בנישה ייחודית. צילום: פז בר

מבחן אופניים חשמליים דיאוולו. קונספט נהדר, עיצוב מינימאליסטי וביצועים טובים. המחיר מעט גבוה וממקם את האופניים האלו בנישה ייחודית. צילום: פז בר

הדיאוולו – כאופניים – אינם יוצאי דופן. היציבות שלהם סבירה במהירות שיוט. ההיגוי חד ומהיר מאד ואפשר לתמרן בקלות יתירה היכן ומתי שצריך. אהבתי את המבנה המוצק של השלדה והגלגלים (להם יש שפיצים עבים במיוחד) אשר נוסכים בטחון ויוצרים תחושה אחודה ומוצקה מהאוכף. זה האחרון, רחב ומרופד בנדיבות ונוח מאד.

היצרן טוען לזמן טעינה של 4 שעות. בפועל זה לקח קרוב ל-3 שעות להגיע לטעינה מלאה ממצב של נורה אדומה עד לחיווי מלא. בסדרת הרכיבות שעשיתי עברתי מקפיצות מהירות של סידורים בעיר ולמרחק מצטבר של 3 קילומטרים ועד מסעות ארוכים יותר של כ-8 קילומטרים לכל כיוון (מצטבר 16 ק"מ)  – ללא חשש כלל מהתרוקנות של הסוללה. עם נפח של 6.75 אמפר/שעה – הייתי נמנע ממסעות שאפתניים לטווחים ארוכים – אפילו שהיצרן מעיד על טווח של 30 קילומטרים.

מבחן אופניים חשמליים דיאוולו. קונספט נהדר, עיצוב מינימאליסטי וביצועים טובים. המחיר מעט גבוה וממקם את האופניים האלו בנישה ייחודית. צילום: פז בר

מבחן אופניים חשמליים דיאוולו. קונספט נהדר, עיצוב מינימאליסטי וביצועים טובים. המחיר מעט גבוה וממקם את האופניים האלו בנישה ייחודית. צילום: פז בר

מבחן אופניים TREK FUEL EX 8 29

• מבחן אופניים Charge cooker 0

לגבי הבלמים התחושות מעורבות. הבלם הקדמי – נקודתי ולא מספיק חזק. בהיותו מבוסס גומי הוא נתון להחלשות ממים או לכלוך. מעצור הרגל הזכיר לי את ילדותי ולקח לי די הרבה זמן להתרגל להשתמש בו מבלי לנעול גלגל בחריקה נוראית-אך-מהנה. באותן הזדמנויות גם גיליתי שיש השהייה ארוכה מדי מהרגע שמפסיקים לדווש עד שהמנוע החשמלי מפסיק את פעולתו. כך שנוצר מצב שבו בעת בלימה עם הגלגל האחורי, המנוע ממשיך למשוך לפנים. זה לא רק מעצבן זה גם מאריך את מרחק הבלימה ולבטח שלא בריא למנוע. בלימה עם שני המעצורים יחדיו תניב תגובה מצויינת.

אהבתי את הקוטן של הסוללה. וזה מחיר בטווח שאני מוכן לשלם כדי שלא לסחוב סוללה גדולה וכבדה. היא ננעלת לשלדה עם מפתח חיווי קטן של 4 LED מורה על רמת הטעינה וזהו. בסיסי, נקי וחכם.

מבחן אופניים חשמליים דיאוולו. קונספט נהדר, עיצוב מינימאליסטי וביצועים טובים. המחיר מעט גבוה וממקם את האופניים האלו בנישה ייחודית. צילום: פז בר

מבחן אופניים חשמליים דיאוולו. קונספט נהדר, עיצוב מינימאליסטי וביצועים טובים. המחיר מעט גבוה וממקם את האופניים האלו בנישה ייחודית. צילום: פז בר

סיכום

הקונספט של דיאוולו מבריק ובמידה רבה הוא הביטוי הנכון ביותר שעד היות נתקלתי בו לאופניים חשמליים אורבניים. משקל עצמי קל, מבנה פשוט וחסון ותכליתיות טהורה יחד עם עיצוב מינמאליסטי שיידבר ללב כל היפסטר.

אבל הביצוע לא מושלם. אופני 20 אינץ' שלא מתקפלים יהיו בנחיתות ביחס לכל האחרים שכן. מערכת ההנעה צריכה עוד "פיין טיוניניג" כדי למנוע פעולה במקביל לבלימה אבל הפיל שבחדר הוא המחיר המאד גבוה אשר מרים את הדיאוולו גבוה מדי מעל למכנה המשותף הרחב ביותר.

מבחן אופניים מרידה one twenty 9.8000

$
0
0

רוני נאק

אחת מאבני הדרך בשיווק מכוניות בישראל נוצרה בסוף שנות ה-80' כאשר מיצובישי הייתה בתחילת הדרך לחדור לשוק שלנו. אז, כדי להעביר את המסר הרצוי הם המציאו את הסלוגן "מיצובישי ויש בה הכל" – וזאת כדי להבהיר לצרכן הרכב הישראלי שבאותן השנים חלם על חלונות חשמליים וקיבל בעיקר הכנה לרדיו. וגם כדי ליצור הבדלה בין מיצובישי לבין הסובארו והפיאט של אותן שנים אשר משלו בכיפה.

ובמקרה שלנו, מרידה, שלמרות מיימדיה הגלובאליים העצומים, היא בכל זאת מותג של אמצע הדרך, מניחה לנו כאן אופניים עם פיזיולוגיה וקיט חלקים של מותגים נחשבים הרבה יותר ועם מחיר בהתאם.

מבחן אופניים מרידה one twenty 9.8000 שדלת קרבון עתירת פיצ'רים ועם גיאומטריה מתקדמת - מתלה אחורי יעיל מאד וקיט אביזרים לרייר ממנו. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים מרידה one twenty 9.8000 שדלת קרבון עתירת פיצ'רים ועם גיאומטריה מתקדמת – מתלה אחורי יעיל מאד וקיט חלקים לרייר ממנו. צילום: תומר פדר

one twenty 9.8000

מי שמכיר את הדגמים והגרסאות הגבוהות יותר של מרידה, יודע שיש בהיצע שלדות קרבון מזה שנים. זה בולט בעיקר בקרב רוכבי הכביש כאשר בשטח הם הבליחו מדי פעם עם אופני מראתון קשיחי זנב – שהיו בסדר אבל לא הבריקו – מעין מכנה משותף רחב. האופניים האלו הם חיה אחרת לגמרי.

610X141

משולש השלדה המרכזי עשוי מסיבי פחמן בטכנולוגיה שמרידה מכנה "נאנו מטריקס" שבה חלקיקים זעירים משולבים בחומרי הגלם כדי לשפר את עמידות השלדה בפני מכות וחבטות. מי שמכיר קרבון יודע שהעמידות של החומר היא בעיקר בכיוון אחד – ולכן אריגת סיבים ושכבות אריג בכיוונים שונים – אבל תמיד יכולה להגיע מכה מכיוון לא צפוי אשר תפצח את השלדה.

מבחן אופניים מרידה one twenty 9.8000 מתלה אחורי צף כמו אצל כמה ממותגי האופניים הנחשבים, מאפשר רזולוציה טובה יותר ונשאר אקטיבי תחת בלימה. בולם רוקשוקס מעולה. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים מרידה one twenty 9.8000 מתלה אחורי צף כמו אצל כמה ממותגי האופניים הנחשבים, מאפשר רזולוציה טובה יותר ונשאר אקטיבי תחת בלימה. בולם רוקשוקס מעולה. צילום: תומר פדר

תמוכות השרשרת ותמוכות המושב – אשר יחד מרכיבות גם את המתלה האחורי – עשויות מאלומיניום. המתלה מספק 120 מ"מ של מהלך בגלגל האחורי כאשר החידוש הוא עיגון "צף" של בולם הזעזועים האחורי – בסגנון דומה מאד לזה של TREK. זה מאפשר לרזולוציית עבודה עדינה יותר של המתלה וגם משאיר אותו אקטיבי תחת בלימה.

עוד פיצ'רים של השלדה כוללים ניתוב כבלים פנימי, עוגנים קשיחים למעצורים ומעבירי ההילוכים, הדטיוב – ציר היגוי – חרוטי עם מיסב תחתון מוגדל לתוספת קשיחות, ציר גלגל 12-142 (עוד לא BOOST  שיגיע בעתיד לוודאי).

לגבי הגיאומטריה; תמוכות שרשרת קצרות – רק 445 מ"מ, זווית היגוי שטוחה של 69 מעלות, דרופ של 40 מ"מ של הקרנק ביחס לצירי הגלגלים ומוט שלדה באורך אפקטיבי של 595 מ"מ (כל המידות לשלדה M שנבחנה). המספרים הללו מתורגמים לאופניים בעלי גיאומטריה מודרנית עם מרכז כובד נמוך, ואיזון מעניין בין יציבות ותמרון.

מבחן אופניים מרידה one twenty 9.80 ניתוב הכבלים נקי ועובר דך השלדה, ראש היגוי חרוטי מוסיף לקשיחות אותה דורש מזלג PIKE נהדר מרוקשוקס. המעצורים GUIDE R יכולים להיות טובים יותר. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים מרידה one twenty 9.80 ניתוב הכבלים נקי ועובר דרך השלדה, ראש היגוי חרוטי מוסיף לקשיחות אותה דורש מזלג PIKE נהדר מרוקשוקס. המעצורים GUIDE R יכולים להיות טובים יותר. צילום: תומר פדר

זה מעניין עוד יותר כשבוחנים את קיט האבזרים. כמעט כמו שבמכוניות תיבת ההילוכים של ZF (זו עם ה-8 או 9 הילוכים) תשפר כל מכונית שבה היא מותקנת, כך גם הקיט הזה.

המתלים הם פנטזיה של רוכבי ההרים: רוקשוקס PIKE עם מהלך של 130 מ"מ בחזית. מאחור רוקשוקס MONARCH RT3 עם מהלך של 120 מ"מ ונעילה. עוד מרוקשוקס מגיע מוט מושב הידראולי – ריוורב – עם ניתוב כבל פנימי בהתקנה מאד נקייה ויפה. מושב פרולוגו מעולה מתנוסס בראש המוט.

העברת הכוח של SRAM. יש רק מעביר אחורי X01 הפוקד על קסטה של 11 הילוכים דרך שיפטר X1 שעל הכידון. גם המעצורים מגיעים מ-SRAM מדובר ב-GUIDE R (מערכת משודרגת ומהונדסת מחדש של AVID  לשעבר) – בשני הגלגלים תמצאו דיסקים בקוטר 180 מ"מ.

מבחן אופניים מרידה one twenty 9.80 דרופאאוטים חסונים מובילים למעביר אחורי SRAM נהדר אשר פוקד על 11 הילוכים. סט גלגלים של DT - קל וחזק ומתגלגל בריחוף שוויצרי מושלם. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים מרידה one twenty 9.80 דרופאאוטים חסונים מובילים למעביר אחורי SRAM נהדר אשר פוקד על 11 הילוכים. סט גלגלים של DT – קל וחזק ומתגלגל בריחוף שוויצרי מושלם. צילום: תומר פדר

סט הגלגלים מגיע בשלמות מ-DT. עם נאבות משיכה ישירה לשפיצים שגם נראות טוב – וחישוקי אלומיניום רחבים אשר מגדילים את נפח האוויר בצמיגים ומתאימים גם לטיובלס. הצמיגים מגיעים משוולבה והם ברוחב 2.35 בחזית ו-2.25 מאחור.

מה שכחנו? קראנק של SRAM, כידון FSA רחב במידה של 760 מ"מ.

המשקל עומד על 13.0 ק"ג מוכנים לרכיבה והמחיר לצרכן: 21,500 שקלים (מועדון רוזן מינץ 19,000 ג'ובות)

610X141

רכיבה

עוד לפני זה…האופניים סרבו להכניס צמיג למנשא הגג שלי. אפילו שזה מתאים לצמיגים ברוחב של 2.4 – ה"תודה באמת" מגיעה לחישוקי הגלגלים אשר גורמים לסוליה להיות רחבה יותר בפועל. כך שהיה עליי לפרק את האופניים ולהשחילם לתוך המכונית.

הסט-אפ של מתלי רוקשוק קל ונהיר מאד. קלעתי בול מיד בהתחלה עם המזלג אבל הבולם האחורי דרש כמה וכמה התעסקויות עם לחץ האוויר ובורר השיכוך עד שהתקבלה תוצאה טובה. כל השאר רגיל למדי.

מבחן אופניים מרידה one twenty 9.80 סלעים ומדרגות, קטנים וגדולות מזה - הם חלק מתפריט אקלקטי של האופניים האלו. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים מרידה one twenty 9.80 סלעים ומדרגות, קטנים וגדולות מזה – הם חלק מתפריט אקלקטי של האופניים האלו. צילום: תומר פדר

תנוחת הרכיבה ממורכזת ועם הכידון הרחב אתה ממוקם בדיוק היכן שצריך כדי להתמודד עם המגוון הרחב של שבילים שהאופניים האלו זוללים. התנוחה היא הרבה יותר AM אגרסיבית מאשר XC שפופה – וזה בא לידי ביטוי באותם קטעי קישור שצריך לדווש הרבה ובעליות ארוכות – אלו הופכות למייגעות בשל תנוחת הרכיבה שאינה הכי יעילה במצבים הללו.

אבל כשהשיפוע מתחלף והקצב עולה כך גם האופניים האלו מתחילים לזרוח. מצאתי אותם מאד מאוזנים בקצב גובר והולך על הסינגלים המסורתיים של בן שמן ופארק קנדה. המתלים מתמודדים נהדר עם רצף של חבטות ממדרגות סלעים ודרדרת והאופנים קלי מספיק כדי שתוכל למשוך מנואל כדי לנקות את הדרופ בירידה תלולה כשהחרטום נמוך. המתלים אקטייביים מאד ויחד עם הגלגלים הגדולים מגהצים, מסננים ואוחזים נהדר בשטח. האחיזה הרבה יותר טובה ממה שהעין מרמזת ולא מעט גם בזכות הצמיגים. אלו די מקריבים את עצמם לטובת זאת ונשחקו די מהר, כולל שני סנייקבייט מעצבנים ברכיבה אחת בפארק קנדה – טיובלס ומהר.

מבחן אופניים מרידה one twenty 9.80 הם גם מטפסים בקלות בזכות משקל עצמי סביר, יחס העברה קצר וחלוקת משקל המאפשרת הנפה קלילה של החרטום גם כשאין אוויר בעליה. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים מרידה one twenty 9.80 הם גם מטפסים בקלות בזכות משקל עצמי סביר, יחס העברה קצר וחלוקת משקל המאפשרת הנפה קלילה של החרטום גם כשאין אוויר בעליה. צילום: תומר פדר

מבחן אופניים הייבייק 29 אינטש' חשמליים

בייקמוביל פורד פוקוס טורר החדש

האיזון של השלדה בסוויפרים מהירים מצוין, האופניים "נופלים" לתוך הקו שתבחרו בזריזות שאינה אופיינית לאופני 29 אינטש' וישמרו עליו גם אם הקרקע אינה חלקה. אותה זווית היגוי שטוחה, וגלגלים גדולים מקנים המון בטחון בגינות סלעים ומעברים טכניים – ולגמרי יהפכו רוכב בינוני לגיבור של החבר'ה כבר ברכיבה הראשונה.

[See image gallery at www.automag.co.il]

המעצורים הם רק בסדר – ובקושי מצליחים ליישר קו עם היכולת הכללית. הייתי רוצה עוד נשיכה, עוד מינון וקצת פחות ציוצים כשהדיסק מקבל לחות משלולית חולפת. זה נוגע בעיקר למעצור הקדמי פחות לאחורי. ולעצמי הייתי בכל זאת מוסיף פלטה נוספת ומעביר קדמי כדי לנצל טוב יותר את מעטפת היכולת הרחבה כל-כך של האופניים הללו.

 

סיכום

מרידה הפתיעה הפעם עם אופניים אגרסיביים ומרשימים מאד. כאלו שלא אהסס להירשם איתם – כמו שהם מהקופסה – למירוץ האנדורו הקרוב. שלדת קרבון עתירת פיצ'רים, קיט אביזרים של אופני חלומות – ומחיר הגם שאובייקטיבית יקר – הוא זול בעשרות אחוזים מזה של מותגי נחשבים יותר עם קיט מקביל ושלדת קרבון. אלו אופני ה-29 מהמרשימים ביותר שיש היום בהיצע.

29 או 27.5 אינטש?

$
0
0

רוני נאק

בואו נניח – לשם הדיון – שזה המפגש הראשון שלכם עם אופני הרים. או שבדיוק חזרתם ממסע ארוך למאדים ולא הייתם כלל בשנים האחרונות של מהפכת הגלגלים באופני ההרים. בשנתיים שלוש האחרונות חזינו בהכחדה המהירה של גלגלי 26 אינטש – לטובת המידה החדשה של 27.5 אינטש אשר לה יתרונות רבים אבל במהות לא יוצרת אופניים מאד שונים בהתנהגות מ-26.

מה עדיף? אופני 27.5 (אדומים) או 29 אינשט (כחולים שמאחור). שני מרידה one twenty 600 זהים במפרט ובמחיר כשרק הגלגלים עושים את ההבדל. צילום: תומר פדר

מה עדיף? אופני 27.5 (אדומים) או 29 אינשט (כחולים שמאחור). שני מרידה one twenty 600 זהים במפרט ובמחיר כשרק הגלגלים עושים את ההבדל. צילום: תומר פדר

כיום קיימות שתי מידות גלגלים הרווחות בשוק: 29 אינטש ו-27.5 אינטש (כשבאופק כבר מתחיל להתרומם טרנד של "צמיגי +" ברוחב כפול מהרגיל…). לנו הייתה הזדמנות יוצאת דופן לרכוב על אופניים זהים – מרידה one twenty  600 פעם בגרסת בגרסת. 27.5 ובמקביל עם גלגלי 29. האופניים מצויידים אותו הדבר עם בולמי זעזועים של רוקשוקס לפנים עם מהלך של 130 מ"מ ומאחור עם מתלה צף ומהלך של 120 מ"מ. העברת כוח של שימאנו עם SLX אחורי ו-ד'אור קדמי הפוקדים על 20 הילוכים. מעצורי שימאנו M506 בסיסיים הנושכים דיסקים בקוטר 180 מ"מ, איבזור היקפי ממותג מרידה וגלגלים המשלבים חישוקי מרידה עם נאבות של פורמולה. אפילו הצמיגים זהים – מאקסיס ארדנט מצויינים כשרק הקוטר שונה. מה עוד זהה? המחיר: 8,200 שקלים (7215 לחבר מועדון).

610X141

הבדלי פיזיולוגיה

כדי שאפשר יהיה להשחיל ולרכוב עם גלגלים בקטרים שונים על השלדות להתאים. באופניים שבדקנו (שניהם במידה M) ההבדלים בגיאומטריה היו צפויים: תמוכות שרשרת ארוכות ב-5.0 מ"מ, זווית היגוי חדה יותר ב-29 אינטש של 69 מעלות מול 68, זווית המושב חדה יותר ב-29. אבל חשוב יותר ה"דרופ" של הציר המרכזי עמוק יותר ב-29 ; 40 מ"מ מול 25 מ"מ. המזלג של ה-29 ארוך יותר; 538 מ"מ מול 519 מ"מ. בסיס הגלגלים ארוך יותר ב-2.0 מ"מ והמרווח לקרקע מעל המוט העליון (סטאנד אובר) גבוה יותר ב-8.0 מ"מ באופניים המצויידים בגלגלי 29 אינטש.

מה עדיף? אופני 27.5 (אדומים) או 29 אינשט (כחולים שמאחור). שני מרידה one twenty 600 זהים במפרט ובמחיר כשרק הגלגלים עושים את ההבדל. מזלג ארוך יותר וציר גלגל גבוה יותר ב-29 אינטש. צילום: תומר פדר

מה עדיף? אופני 27.5 (אדומים) או 29 אינשט (כחולים שמאחור). שני מרידה one twenty 600 זהים במפרט ובמחיר כשרק הגלגלים עושים את ההבדל. מזלג ארוך יותר וציר גלגל גבוה יותר ב-29 אינטש. צילום: תומר פדר

כדי להבין מעט על המשמעות של המספרים הנ"ל. אציין כי אופני 29 אינטש חייבים זווית היגוי חדה יותר מ-27.5, כדי לשמור על יכולת תמרון טובה והיגוי חד. אותם אופני 29 – בשל תוספת הגובה של הגלגלים – חייבים להוריד את מרכז הכובד (לכן הציר המרכזי הנמוך) דבר התורם גם הוא לשיפור ההתנהגות. ללא שני השינויים הללו – חווית הרכיבה על 29 הייתה מאד לא נחמדה בכל שביל שאינו ישר כמו חץ.

מה עדיף? אופני 27.5 (אדומים) או 29 אינשט (כחולים שמאחור). שני מרידה one twenty 600 זהים במפרט ובמחיר כשרק הגלגלים עושים את ההבדל. גרסה ה-29 אינשט כבדה יותר ב-1.3 ק"ג זאת בשל השלדה הגדולה יותר ומשקל הגלגלים. צילום: תומר פדר

מה עדיף? אופני 27.5 (אדומים) או 29 אינשט (כחולים שמאחור). שני מרידה one twenty 600 זהים במפרט ובמחיר כשרק הגלגלים עושים את ההבדל. גרסה ה-29 אינשט כבדה יותר ב-1.3 ק"ג זאת בשל השלדה הגדולה יותר ומשקל הגלגלים. צילום: תומר פדר

כמובן שלתוספת האלומיניום ולגלגלים הגדולים יש מחיר במשקל. כ-1.3 ק"ג אשר שקלנו הפרידו בין אופני המבחן. כל גלגל 29 בפני עצמו (גלגל = נאבה+ שפיצים+חישוק+צמיג….הבנתם) שוקל כ-350 גרם מחברו בקוטר 27.5 אינטש. אז קיבלנו כ-700 גרם רק מהבדלי הקוטר של הגלגלים – ועוד כ-600 גרמים מהשלדה של ה-29 הגדולה יותר. "לא מהותי" תגידו לוודאי. 14.3 ק"ג מול 13.0 ק"ג. וזה הופך ליותר ויותר מהותי ככל שתרכבו יותר קילומטרים והשיפוע בטיפוס יהיה תלול יותר.

מה עדיף? אופני 27.5 (אדומים) או 29 אינשט (כחולים שמאחור). שני מרידה one twenty 600 זהים במפרט ובמחיר כשרק הגלגלים עושים את ההבדל. גרסה ה-29 אינשט עם יתרונות של טיפוס מעל שטח טכני ומהירות בשבילים פתוחים. צילום: תומר פדר

מה עדיף? אופני 27.5 (אדומים) או 29 אינשט (כחולים שמאחור). שני מרידה one twenty 600 זהים במפרט ובמחיר כשרק הגלגלים עושים את ההבדל. גרסה ה-29 אינשט עם יתרונות של טיפוס מעל שטח טכני ומהירות בשבילים פתוחים. צילום: תומר פדר

יתרונות 29

לגלגל הגדול יותר יש שטח מגע גדול יותר. יש לו "טביעת רגל" גדולה יותר ומפזר את המשקל על שטח רב יותר. כך שהרוכב מקבל יותר אחיזה בכל מצב. דיווש, בלימה, פניה. ציר הגלגל הגבוה יותר, ועצם הקוטר הגדול וזווית ההיגוי המחודדת מחזקת את התחושה של מעבר ו"דריסה" של מכשולים בשביל. אם אלו סלעים, שורשים או רוכבים אחרים שחונים על הסינגל. קל יותר להתגלגל מעל למכשול. לגלגלים הגדולים גם תנע עדיף. תגיעו למהירות שיוט על השביל – יהיה לכם קל יותר לשמור עליה עם מאמץ דיווש מופחת בשיוט. היציבות הכיוונית שלהם טובה מאד והם יקנו בטחון רב בקצב מהיר על פני סינגל או שביל משובשים. למיקום הנמוך של הציר המרכזי יש כאן תפקיד בהנמכת מרכז הכובד ותרומה לתחושת הביטחון שהאופניים האלו מקנים.

מה עדיף? אופני 27.5 (אדומים) או 29 אינשט (כחולים שמאחור). שני מרידה one twenty 600 זהים במפרט ובמחיר כשרק הגלגלים עושים את ההבדל. גרסה ה-27.5 אינטש, עם יתרון של משקל קל יותר, זריזות וחדות היגוי עדיפים - ואפשרות לשלב מזלג עם מהלך מאורך. צילום: תומר פדר

מה עדיף? אופני 27.5 (אדומים) או 29 אינשט (כחולים שמאחור). שני מרידה one twenty 600 זהים במפרט ובמחיר כשרק הגלגלים עושים את ההבדל. גרסה ה-27.5 אינטש, עם יתרון של משקל קל יותר, זריזות וחדות היגוי עדיפים – ואפשרות לשלב מזלג עם מהלך מאורך. צילום: תומר פדר

יתרונות 27.5

אם אתם פיזית קטנים. תהנו מחבילה אשר מרגישה קומפקטית וקטנה יותר. המפשעה לא תהיה מאויימת בזכות סטאנד אובר נמוך וגם האופניים קלים יותר. לתחושת הקלילות תורמים דברים נוספים: תמוכות שרשרת קצרות, וציר מרכזי גבוה – שניהם יוצרים אופנים בעלי ניהוג זריז וחד יותר. הציר המרכזי (ציר הקרנק) הגבוה הוא הכרחי כאן כדי לשמור על מרווח גחון באלמנטים טכניים. עם תמוכות שרשרת קצרות יותר, וגלגלים בקוטר קטן יותר תוכלו לבצע תימרונים ופניות בקטנים קטנים הרבה יותר מ-29 מקבילים. ניסוי פשוט יהיה לעשות שמיניות על מגרש החניה  – מיד תחושו בהבדל. אם אתם רוכבים אגרסיביים יותר תיהנו מזווית ההיגוי השטוחה יותר אשר מאזנת את החדות של תמוכות השרשרת ומקנה יציבות במהירות גבוהה ועל מעברים טכניים. הגלגלים הקטנים יותר יחד עם מזלג יותר קצר ושלדה קומפקטית יותר, נוטים פחות להתעוות בעומסי צד – מה שעוד מוסיף לדיוק וחדות ההיגוי. עוצמת בלימה? נכון – גם הבלמים יהיו יעילים יותר משתי סיבות: זרוע קצרה יותר לשטח, משקל עצמי מופחת לבלום.

[See image gallery at www.automag.co.il]

מה ולמי?

אם אתם רוכבים מתחילים, חובבי קרוס קאנטרי ומתכננים לרכוב קילומטרים רבים – תיהנו מהאופי היציב והנטוע של אופני 29 אינטש. אם אתם מנוסים יותר, מעדיפים את ההנעה של כוח המשיכה, סינגלים טכניים מושכים אתכם יותר מקילומטרים של דיווש בערבה, תמצאו מזור באופני 27.5 אינטש – עם ההתנהגות החדה יותר – זווית ההיגוי השטוחה המאפשרת לתקוף מורדות, והמשקל העצמי הקל יותר – אלו האופניים למשחקים ושעשועים מסוג אחר. פעמים רבות שלדת 27.5 תאפשר גם שדרוג קל יותר של רכיבי מתלה – משהו שכדאי לחשוב עליו בהמשך.

• פורד פוקוס טיטאניום החדש

איפה צילמתם את זה?

בסופו של דבר – אופני 29 אינטש יהיו יותר רב-שימושיים. בין הטיולים הרגועים, להישרדות מטורפת בסינגלים טכניים – הם יתמודדו עם הרוב. זאת, מול 27.5 להם יתרון ברור בסינגלים ובפיתולים. ויש היום 29 אינטשרים עם גיאומטריה מאד מתקדמת המקנה להם מנעד שימוש עוד יותר רחב. אם צריך לקנות רק זוג אופניים אחד – 29 יתנו לכם יותר. אם אתם יכולים לרכוש שניים – פאק! קנו את שניהם…

מבחן אופניים TSR2+

$
0
0

רוני נאק

לא צריך להיות מבין גדול באופניים כדי לראות שיש כאן משהו שונה לגמרי – המראה של שלדת הכרומולי של "מולטון" האנגלית מאד יוצא דופן. לי הוא מזכיר את המבנים הגדולים של המאה ה-19, שבכת יהלום מברזל, מרותכת בעבודת יד בידיים של אמן מומחה. מעין מפגש דו-גלגלי בין מגדל אייפל לגשר של לונדון – מקסים ועם נופך נוסטלגיה. אבל זה לא רק עיצוב יש בשלדה הזו מתלים חכמים למדי: קדמי הדומה לספרינגר של הראלי דווידסון כאשר הקפיץ נחבא בתוך צינור ההיגוי. מאחור מתלה גומי אשר מקפיץ את כל החלק האחורי כולל הציר המרכזי. השלדה מתפרקת בקלות בעזרת בורג אלן יחיד (ויש גרסה מתקפלת בתכנון בעתיד הקרוב).

מבחן אופניים חשמליים מולטון עם מנוע בגלגל אחורי וממשק אלחוטי מלא. המחיר כ-8,000 שקלים. צילום: פז בר

מבחן אופניים חשמליים מולטון עם מנוע בגלגל אחורי וממשק אלחוטי מלא. המחיר כ-8,000 שקלים. צילום: פז בר

האבזור ההיקפי התלוי על השלדה הוא ברמה גבוהה מאד ואפילו צמיגי קונטיננטאל 20 אינטש' מצוינים נעולים על חישוקי קלים. אם בזה היה מסתיים המפרט של אופניים עירוניים הייתי מרוצה למדי. אין חלקים מיותרים, הכל תכליתי ועשוי ברמה מאד גבוהה – הרבה יותר איכותי ממה שהורגלנו לקבל מיצרנים סיניים השוטפים את רחובותינו.

הדיסוננס – החיובי במקרה הזה – מגיע ממערכת ההנעה האוטונומית של "זאוס". נאבת גלגל אחורי המאגדת בתוכה את כל מה שצריך כדי להניע את האופניים – ובעצם לעזור בדיווש שכן מדובר באופניים תקניים עם מנוע עזר.

מבחן אופניים חשמליים מולטון עם מנוע בגלגל אחורי וממשק אלחוטי מלא. המחיר כ-8,000 שקלים. צילום: פז בר

מבחן אופניים חשמליים מולטון עם מנוע בגלגל אחורי וממשק אלחוטי מלא. המחיר כ-8,000 שקלים. צילום: פז בר

בתוך הנאבה שוכן מנוע חשמלי בהספק של 250 וואט הוא מוזן מסוללה של 5.3 Ah ומתח של 30 וולט. עוד בתוך הנאבה, ממשק בלוטות' לאפליקציה השולטת בכל העסק, חיישן מומנט, חיישן מהירות ומד תאוצה (G מטר). בניגוד לאופניים חשמליים שעל שלדותיהם צמות חיווט עבות ומסורבלות – כאן אין חיווט כלל. הכל אלחוטי.

השלדה ה"שלדית" ומערכת ההנעה יחד שוקלים כ-13.8 ק"ג. קרוב לעשרה ק"ג פחות ממשקל ממוצע של אופניים חשמליים עם גלגלי 20 אינטש' וסוללה גדולה של 10Ah או יותר.

באופניים יש יחס הפוך בין משקל האופניים למחיר שלהם. וגם כאן זה לא שונה. ה-TSR2+ עולים כמעט 8,000 שקלים. יותר מפי 2 ממחיר השוק הממוצע

מבחן אופניים חשמליים מולטון עם מנוע בגלגל אחורי וממשק אלחוטי מלא. המחיר כ-8,000 שקלים. צילום: פז בר

מבחן אופניים חשמליים מולטון עם מנוע בגלגל אחורי וממשק אלחוטי מלא. המחיר כ-8,000 שקלים. ויהיה עליכם לדאוג גם לרמת הטעינה של הסמארטפון…צילום: פז בר

רכיבה

עוד לפני ההתייחסות למערכת ההנעה שמחתי לגלות כי מדובר באופניים מצויינים. עבודת המתלים מספקת איכות רכיבה טובה מאד ונוחות רבה. היציבות הכיוונית נהדרת אבל גם היכולת לפנות ולשמור על קשת מדויקת בפניות. לא אחת פגשתי אופניים חשמליים שהיו – אופניים גרועים מבחינה דינאמית. כאן אפשר בהחלט להרגיש כי מי שיצר את השלדה הזו יודע בדיוק איך אופניים צריכים להתנהג והתוצאה נהדרת.

מבחן אופניים חשמליים מולטון עם מנוע בגלגל אחורי וממשק אלחוטי מלא. המחיר כ-8,000 שקלים. צילום: פז בר

מבחן אופניים חשמליים מולטון עם מנוע בגלגל אחורי וממשק אלחוטי מלא. המחיר כ-8,000 שקלים. צילום: פז בר

מערכת ההנעה מעניינת מאד. ללא חיווט או מתג "ON" יהיה עליכם לסגל ריטואלים שייראו אולי מוזרים לאנשים ברחוב. יש לסובב את הגלגל במקום כדי להדליק את הבלוטות' למצב התממשקות. אחר כך להתניע את האפליקציה שהורדתם בעוד מועד – להירשם, סיסמה וכל זה – לאתר את האופניים ולהתחבר אליהם. לרוב זה עבד, אבל לא תמיד ולא מיד. בואו נאמר שב-8 מ-10 מקרים החיבור היה מיידי וחלק. אבל רגע, העסק עוד לא עובד. יהיה אז עליכם לרכוב במהירות של 10 קמ"ש או יותר (יש חיווי מהירות על מסך הסמארטפון) ומיד לסובב שלושה סיבובים לאחור של הדוושות. רק אז תחושו בכוח המנוע שבא לעזר.

מבחן אופניים חשמליים מולטון עם מנוע בגלגל אחורי וממשק אלחוטי מלא. המחיר כ-8,000 שקלים. צילום: פז בר

מבחן אופניים חשמליים מולטון עם מנוע בגלגל אחורי וממשק אלחוטי מלא. המחיר כ-8,000 שקלים. צילום: פז בר

יש 7 תוכניות רכיבה שונות – מהן ב-4 תכניות יחידת ההנעה מסוגלת גם להחזיר כוח לסוללה כאשר למשל יורדים במורד ארוך או מדוושים בעוצמה. רוב הזמן ביליתי במצב "טורבו" עם הסיוע המקסימאלי וההזעה המינימאלית. כאן התחושה בישבן לא שונה מהותית מאופניים חשמליים שאתם מכירים. הם נכנסים לפעולה באופן מיידי וחלק – כאשר סיבוב דוושות לאחור יוצר בלימה אלקטרומגנטית מהמנוע וחוסך שימוש בבלמים.

עם התיגבור המירבי הגעתי לטווח של כ-12 קילומטרים. כאשר היצרן טוען לטווחים כפולים מזה. במצבי הטעינה השונים אפשר לראות את הרמה שבה הסוללה צוברת כוח בזריזות בדיווש או במורד – בהחלט יעיל ומשפר מאד את הטווח.

מבחן אופניים חשמליים מולטון עם מנוע בגלגל אחורי וממשק אלחוטי מלא. המחיר כ-8,000 שקלים. צילום: פז בר

מבחן אופניים חשמליים מולטון עם מנוע בגלגל אחורי וממשק אלחוטי מלא. המחיר כ-8,000 שקלים. צילום: פז בר

מידע רב נוסף מגיע מהאפליקציה – מצב טעינה, מרחק מצטבר ורגעי, עוצמת הסיוע ואפילו שיפוע הכביש עליו אתם רוכבים. חדירה עמוקה יותר למסכים מגלה מפת גוגל אינטראקטיבית מאפשרת גם ניווט, מצב נעילה מקסים שבו המנוע "שם ברקעס" לגנב פוטנציאלי ועוד מידע על פרופיל המשתמש, כמה רכבת, איפה ואיך ועוד. התפעול אינטואיטיבי ויהיה קל לכל מי שיודע איך לחפש ערך בוויקיפדיה.

מבחן אופניים חשמליים מולטון עם מנוע בגלגל אחורי וממשק אלחוטי מלא. המחיר כ-8,000 שקלים. צילום: פז בר

מבחן אופניים חשמליים מולטון עם מנוע בגלגל אחורי וממשק אלחוטי מלא. המחיר כ-8,000 שקלים. צילום: פז בר

סיכום

חיפשנו "משהו אחר" בעולם האופניים החשמליים – וה-TSR2+ הם לגמרי משהו אחר. בעיניי הם שילוב מרתק של עולם ישן ועידן תעשייתי עם טכנולוגיית הנעה חשמלית מתקדמת וחכמה עם ממשק מתבקש לסמארטפון. יש להם מראה יוצא דופן אשר מרמז על תכונות מיוחדות וכאמור כאופניים מצאתי אותם כמצוינים. מערכת ההנעה ההוליסטית עושה עבודה טובה אבל הממשק לא תמיד חלק, והטווח המוצהר אופטימי למדי בשל הסוללה קטנת הנפח.

ויש עוד שני דברים שפועלים לרעתם: העובדה שאינם מתקפלים (סוג של תנאי סף לאופני 20 אינטש') והמחיר הגבוה, בשוק אשר מובל על ידי מחירים נמוכים.

אם יש לכם תקציב לאופניים חשמליים "אחרים", איכותיים מאד, בעלי מראה יוצא דופן ועתירי טכנולוגיה – יש מצב שתמצאו מזור ב-TSR2+.

Viewing all 47 articles
Browse latest View live